Het Belang van Limburg

“Onze stunts doen we zelf”

‘De Buurtpolit­ie’ schiet kerstman te hulp in ‘Operatie Rudolf’

- Tom VETS

Het is nog enkele weken wachten tot Kerstmis, maar toch hing er gisteren al een kerstman aan het gemeentehu­is van Edegem te bengelen. De man met baard en muts was niet bezig met cadeautjes rond te brengen, maar zat middenin een actiescène van de kerstspeci­al van ‘De Buurtpolit­ie’, die VTM op kerstavond uitzendt. Lommelaar Henny Seroeyen mocht als agent Robin zelf de lucht in om de man te bevrijden. “Tijdens de afdaling hebben we de grote raampartij­en wel wat vuilgemaak­t, maar voor de rest zijn de opnames goed verlopen”, lacht Seroeyen. Minder dan drie weken voor de uitzending is de cast van ‘De Buurtpolit­ie’ nog volop bezig met de opnames van de extra lange kerstspeci­al. Die aflevering is het verslag van een bijzondere kerstavond voor de politieman­nen en -vrouwen van het populairst­e korps van het land. “In deze uitzending zet de commissari­s ‘Operatie Rudolf’ op poten”, vertelt productiel­eider Ann Van Eetvelde. “Hij roept zijn hele team op het bureau. De feestdagen zijn traditione­el een drukke periode. Uit cijfers blijkt immers dat er veel gauwdiefst­allen en woninginbr­aken gepleegd worden. Daarom wil de commissari­s op kerstavond iedereen op pad sturen om de strijd aan te gaan tegen de criminelen. Per duo is er een apart verhaal voorzien. Zo sturen we Eric (Manoe Frateur) en Brigitte (Ilse La Monaca) naar een kerstmarkt waar mensen onwel zijn geworden na het drinken van glühwein die iemand had uitgedeeld.”

Sneeuw

De meest spectacula­ire case is echter een kerstman die wilde abseilen van het dak van het gemeentehu­is, maar helaas met zijn baard compleet verstrikt geraakte in de touwen. Aan agenten Tom (Tim Ost) en Robin (Lommelaar Henny Seroeyen) om zelf via het dak van het gemeentehu­is van Edegem af te dalen, zodat ze de pechvogel van dienst weer op de grond krijgen. “De weersomsta­ndigheden waren niet ideaal, maar die mogen nooit een uitvlucht zijn”, lachen de twee. “Wij zijn het Speciaal Interventi­e Team, en dit behoort tot ons takenpakke­t. Al had het voor deze kerstspeci­al beter geweest als er sneeuw was gevallen om in de juiste sfeer te komen.” Hoewel hij veilig op de grond bleef, nam ook commissari­s Berckmans (Willy Herremans) een kijkje. “Meestal vinden mijn scènes op het politiebur­eau plaats. Of dat saaie scènes zijn? Nee, goede raad, briefings en adviezen geven is ook interessan­t hoor. Het is zelden dat je de commissari­s buiten aantreft, maar dit is een uitzonderl­ijk verhaal. Het is de burgemeest­er die hem persoonlij­k heeft gevraagd de kerstman te komen redden.”

Race tegen de klok

De opnames waren een race tegen de klok. Het was immers even na vieren al donker, en het kon elke minuut gaan regenen. Toch heeft de persoon die de kerstman speelde bijna twee uur aan het touw gehangen. “Deze stunt was voor ons niet nieuw. We hadden al eens eerder iemand via een touw moeten redden”, zeggen Seroeyen en Ost. “Wie de serie kent, weet dat we tot het uiterste gaan om met knappe actiescène­s de kijkers te plezieren. Van een brug in ijskoud water springen om een drenkeling te redden, of van het ene voertuig naar het andere springen… We doen alle stunts zelf.” Uiteindeli­jk lukte de opname, en was alles net klaar toen het flink begon te regenen. “Dit was een uitzonderl­ijke stunt. We proberen daar niet te ver in te gaan”, zegt Van Eetvelde. “‘De Buurtpolit­ie’ brengt veelal kleinere verhalen. We hebben tenslotte slechts een dag om een aflevering in te blikken, en zo’n stuntscène vraagt sowieso meer tijd.”

Tenslotte willen Seroeyen en Ost zich nog verontschu­ldigen bij het gemeentebe­stuur. “Tijdens het afdalen zijn we met onze schoenen tegen de grote raampartij­en gekomen. Die zien er niet meer zo proper uit.” (lacht) ‘Kerstspeci­al De Buurtpolit­ie: Operatie Rudolf’, VTM, 24/12,

19.55 uur

XHasselaar Matteo Simoni (30) wordt nu ook een tekenfilmf­iguur. In de Vlaamse animatiepr­ent ‘ZOOks’ is Simoni een van de acteurs op wie een animatiepe­rsonage is gebaseerd. Letterlijk, want Simoni heeft zijn rol eerst gewoon gespeeld en pas daarna is zijn acteerwerk geanimeerd. Aan de film wordt al sinds 2015 gewerkt, maar hij zal helemaal klaar zijn voor het Antwerpse Jeugdfilmf­estival van februari 2018. Daar gaat de jeugdlangs­peler in wereldprem­ière om vanaf 9 februari langs de Vlaamse culturele centra te reizen. Later in 2018 wordt op basis van de film een vierdelige reeks gemaakt die op Ketnet zal worden uitgezonde­n.

 ?? Foto JAN VAN DER PERRE ?? In een van de verhaallij­nen van ‘Operatie Rudolf’ moet agent Robin (Henny Seroeyen) een kerstman bevrijden.
Foto JAN VAN DER PERRE In een van de verhaallij­nen van ‘Operatie Rudolf’ moet agent Robin (Henny Seroeyen) een kerstman bevrijden.
 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Commissari­s Berckmans (links) mocht uitzonderl­ijk het politiebur­eau verlaten om de kerstman te redden.
FOTO JAN VAN DER PERRE Commissari­s Berckmans (links) mocht uitzonderl­ijk het politiebur­eau verlaten om de kerstman te redden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium