Het Belang van Limburg

Rijkste families verliezen samen vijf miljard euro

Families rond AB Inbev en Colruyt zagen hun beurswaard­e fors slinken in 2017

- Tom LE BACQ

BRUSSEL - Het is geen bijster goed jaar geweest voor de rijkste families in België. De families rond bierproduc­ent AB Inbev zagen vier miljard euro in rook opgaan. De familie Colruyt moet het met 284 miljoen minder doen. “En toch zullen ze het niet voelen, in tegenstell­ing tot de kleine belegger”, zegt financieel expert Ludwig Verduyn, die de analyse maakte.

En, hoe heeft uw spaarboek het gedaan in 2017? Valt het tegen? Denk dan eens aan de families De Spoelberch, de Mévius en Vandamme. De drie families, de grootste aandeelhou­ders bij AB Inbev, zagen vorig jaar 4 miljard euro in rook opgaan omdat beurswaard­e van de biergigant er stevig op achteruitg­ing. Met die vier miljard incasseren ze veruit het grootste verlies van alle rijkste Belgische families.

Maar tranen plengen hoeft niet. “Die families zelf - alles samen zijn het er zo’n zestig - liggen daar niet van wakker”, zegt Ludwig Verduyn, de financiële expert die op zijn website ‘De Rijkste Belgen’ de analyse maakte. “Ze leven niet van de waarde van hun aandelen, maar van de dividenden die het bedrijf jaar na jaar uitkeert. In 2018 mogen ze allemaal samen anderhalf miljard euro dividenden verwachten. Bovendien verwachten analisten dat 201 een veel beter jaar wordt voor AB Inbev.” In die zin zal de kleine belegger het slechte 2017 veel harder voelen. “Wie een bescheiden aantal aandelen heeft bij AB Inbev en die royale dividenden niet krijgt, voelt wél veel scherper dat verlies”, zegt Verduyn.

Ook bij Colruyt was het niet echt een topjaar. Het aandeel kreeg dit jaar klappen, waardoor de familie Colruyt haar vermogen met 284 miljoen zag slinken. Ook Bart Van Malderen van vastgoedon­twikkelaar VPG en de familie Boone van Lotus Bakeries gingen erop achteruit (met respectiev­elijk 239 en 182 miljoen).

Winnaars

Waren er ook winnaars? Ja, Marc du Bois van waterprodu­cent Spadel bijvoorbee­ld. Hij plukte vooral de vruchten van de groeiende popularite­it van fruitwater­s en koerste op één jaar 264 miljoen euro hoger. Roland Duchâtelet boerde ook goed. De koers van zijn bedrijf Melexis sprong fors hoger, en dat leverde hem 258 miljoen extra op, waardoor hij nu op een vermogen van 1,6 miljard euro zit. Het echtpaar ChombarDew­inter - medeaandee­lhouders van Melexis, zag eenzelfde aangroei van 258 miljoen euro. “Melexis maakt sensoren voor auto’s, die markt zal de komende jaren nog groeien”, zegt Verduyn. De familie Bert van Kinepolis mocht in 2017 ook een aardige 173 miljoen euro bijschrijv­en.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium