Het Belang van Limburg

E-schepen op kanaal Bocholt-Herentals

Vanaf deze zomer elektrisch­e vrachtsche­pen op kanaal Bocholt-Herentals

- Marij WYERS

Vanaf augustus zullen er volledig elektrisch aangedreve­n binnensche­pen over het kanaal Bocholt-Herentals richting Antwerpse haven varen. Het Nederlands­e Port-Liner brengt de e-binnensche­pen in de vaart. Door de inzet van vijf hybride containers­chepen tussen de haven van Antwerpen en de termi- nal in Budel-Weert worden jaarlijks 23.000 vrachtwage­nritten uitgespaar­d. De schepen worden aangedreve­n door containers met een lithiumbat­terij. De kleine e-schepen hebben een vaartijd van 15 uur, de grote tot 34 uur. Ze kunnen ook op waterstof varen.

Vanaf augustus varen de eerste volledig elektrisch aangedreve­n binnensche­pen geruisloos over het kanaal Bocholt-Herentals richting Antwerpse haven. Een primeur voor het Nederlands­e Port-Liner, dat de e-binnensche­pen in de vaart brengt. Door de inzet van vijf hybride containers­chepen op het traject tussen Antwerpen en de terminal in Budel-Weert worden jaarlijks 23.000 vrachtwage­nritten uitgespaar­d. En dat betekent minder uitstoot en minder verkeer op E313 en E34. De Antwerpse haven ondersteun­t de bouw van de hybride binnensche­pen met 200.000 euro. “De vijf nieuwe hybride schepen maken 23.000 vrachtwage­nritten van en naar de Antwerpse haven overbodig. Daarnaast steunen we nog zes andere projecten die samen zorgen voor een verminderi­ng van 250.000 ritten via de weg, per jaar”, zegt woordvoers­ter Annik Dirkx. De elektrisch­e binnensche­pen van Port-Liner genieten ook de steun van de Europese Commissie. Die geeft 7

miljoen euro subsidie.

Tesla voor de binnenschi­pper

Het familiebed­rijf Port-Liner scoort met de elektrisch­e schepen een primeur in de binnenvaar­t. “In China zagen we voorbeelde­n, maar die schepen konden niet zo lang varen. De e-powerboxen op onze schepen zijn goed voor 15 tot 34 uur vaartijd”, zegt Lars van Meegen, business developmen­t manager. “Alles werkt als een zonnetje. (lacht) Op zich verandert er niets aan het schip. Alleen wordt het nu elektrisch aangedreve­n. We hebben gewerkt met bestaande technologi­eën. Om alles goed te laten werken, gaat er toch 2,5 jaar ontwikkeli­ng aan vooraf.” Doordat elektromot­oren geen machinekam­er nodig hebben, is er tot 8 procent meer laadruimte. “Voor een CO2-neutraal schip genieten de schippers van meer aftrekpost­en, zoals lagere havengelde­n. Varen met een e-schip is trouwens niet duurder dan met diesel”, zegt van Meegen. Het huis van de schipper - twee verdieping­en - kan landen met behulp van twee robuuste armen waarin de toegangstr­ap is geïnstalle­erd. De ontwikkela­ar noemt het de Tesla voor de binnenschi­pper. De batterijen kunnen in vier uren tijd worden opgeladen bij de containert­erminals, maar nog eenvoudige­r is om ze om te wisselen.

Toekomst

De hybride schepen zijn klaar voor de toekomst. Indien nodig kunnen ze ook op waterstof varen, en zelfs volledig autonoom: zonder schipper aan het roer. De eerste twee kleinere elektrisch­e binnensche­pen worden deze zomer te water gelaten door transportg­roep GVT in Tilburg. Die zet de e-schepen in van de containert­erminal in BudelWeert. “Daarna varen ze via Sluis 17 en Sluis 18 Bocholt binnen en gaan ze via het kanaal Bocholt-Herentals en andere binnenwege­n naar de Antwerpse haven”, zegt van Meegen. Port-Liner bouwt in totaal vijf kleine e-schepen voor elk 1,5 miljoen euro, van 52 meter lang en 6,7 meter breed. Daar kunnen 24 zeecontain­ers ‘20 voet’ op, of 425 ton bulk. “Onze schepen voldoen ook aan de ADN-eisen voor het vervoer van gevaarlijk­e stoffen.” Met de lithiumbat­terij die in een grote container steekt, kan dit schip 15 uren varen.

Ombouwen

Voor het transport tussen grote havens als Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen en Duisburg gaat Port-Liner nog zes grote elektrisch­e schepen bouwen van 110 meter lang en 11,4 meter breed. Die kunnen 270 containers - vijf hoog gestapeld - verschepen. Met vier batterijen is de maximale vaartijd 34 uren. Tegen midden 2019 zouden alle schepen in de vaart moeten zijn. Port-Liner bouwt de e-schepen enkel op bestelling van containerr­ederijen en grote verladers. “We krijgen ook vragen voor het ombouwen van bestaande dieselsche­pen tot elektrisch aangedreve­n vaartuigen, retrofitti­ng.” De elektrific­atie van de binnenvaar­t is begonnen.

 ?? FOTO OMEGA ARCHITECTS ?? Aangedreve­n door containers­met lithiumbat­terij 15 tot 34 uurvaartij­d Kunnen ook op waterstof varen Acht procentmee­r laadruimte Mogelijkhe­id tot varen zonderschi­pperZero emissie Vergelijkb­are dieselaang­edreven schepen stoten jaarlijks zo’n 3.000 tonCO2 uitPRIJS: 1,5 miljoen euro(klein) en 3,5 miljoen euro(groot)
FOTO OMEGA ARCHITECTS Aangedreve­n door containers­met lithiumbat­terij 15 tot 34 uurvaartij­d Kunnen ook op waterstof varen Acht procentmee­r laadruimte Mogelijkhe­id tot varen zonderschi­pperZero emissie Vergelijkb­are dieselaang­edreven schepen stoten jaarlijks zo’n 3.000 tonCO2 uitPRIJS: 1,5 miljoen euro(klein) en 3,5 miljoen euro(groot)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium