Het Belang van Limburg

Fruitteler­s hebben mirakeljaa­r nodig

“Want een derde van fruitbedri­jven geraakt anders in de problemen”

- Liliana CASAGRANDE

“We hebben in 2018 een echt goed jaar nodig voor de fruitteelt. Anders geraakt een derde van de fruitbedri­jven in de problemen.” Dat zegt landbouwex­pert Luc Busschaert. De prijzen voor appelen liggen momenteel wel hoog, maar het probleem is dat er amper appelen zijn. “De meeste telers hebben 60 à 80 procent minder appelen dan vorig jaar”, zegt Kris Jans, sitemanage­r van groente- en fruitveili­ng BelOrta. De peren zijn dan weer te klein. Luc Busschaert stelt veel schadedoss­iers op voor boeren en telers, en heeft dus een brede kijk op de toestand in de landbouw. “Vooral de fruitteelt en de akkerbouw zitten in de problemen, merken wij uit de contacten met telers, leverancie­rs en boekhoudka­ntoren. De fruitsecto­r zit op een keerpunt. Als het dit jaar geen echt goed jaar wordt, dan zit 35 procent in de problemen. De late nachtvorst in het voorjaar van 2017 heeft de appeloogst grotendeel­s vernield. Bovendien zijn de peren klein.” “Ik heb geen overzicht van alle bedrijven”, zegt een bankier uit de fruitstree­k die veel met fruitteler­s werkt. “Maar ik merk ook wel dat de problemen zeer groot zijn. In 2016 had je de storm, in 2017 de vorst. Alles hangt af van het feit of een bank nog gelooft in een bedrijf, en dat varieert sterk van bedrijf tot bedrijf. Veel investerin­gen gebeuren er in elk geval niet.” Jan Leyten, landbouwex­pert bij de bank KBC, noemt de cijfers van Busschaert overdreven. “Al heeft vandaag niemand het breed. Appelteler­s hebben het structuree­l moeilijk, maar de meesten hebben ook peren. En de prijzen voor peren zijn niet slecht.”

Kleine peren

Naast de fruitsecto­r heeft ook de akkerbouw het moeilijk. Voor de aardappele­n kregen de boeren dit jaar zeer lage prijzen, en de granen hebben het ook niet fantastisc­h gedaan. Volgens Busschaert zit ook één akkerbedri­jf op vijf in de problemen. “De telers zijn al tien jaar hun kapitaal aan het opeten”, zegt Tony Derwael van Bel’Export, exporteur én teler. “Ik hoop dat de banken de telers nog wat uitstel van krediet geven.”

“We zitten met drie problemen: het weer, de sluiting van de Russische grens en de concurrent­ie uit Oost-Europa – waar de lonen veel lager liggen”, zegt teler Piet Porreye. “Bovendien is Veiling Haspengouw in vereffenin­g moeten gaan, ook dat heeft geld gekost. Je moet dus als teler diversifië­ren, maar daar heb je geld voor nodig. Intussen plant iedereen alleen maar Conférence­peren, al zie je ook meer kersen. Sommige telers verkopen hun plantages aan een investeerd­er en blijven die dan huren, dus dat valt niet eens op. Ander probleem is dat de peren door de droogte dit jaar klein zijn, en het zijn net de dikke peren waaraan een teler geld verdient.”

X

 ?? Foto JCR ?? Peren die slachtoffe­r werden van de storm in 2016. Na de nachtvorst in 2017 is nu een écht goed jaar nodig.
Foto JCR Peren die slachtoffe­r werden van de storm in 2016. Na de nachtvorst in 2017 is nu een écht goed jaar nodig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium