Het Belang van Limburg

Duizenden Vlamingen vast in skigebiede­n

-

Duizenden Vlamingen zitten door de hevige sneeuwval vast in hun skigebied in de Alpen. “We kregen 20 procent meer oproepen van mensen die zich afvragen of ze dit weekend naar huis kunnen”, meldt Touring. In sommige gebieden kan de volgende dagen nog 1,3 meter sneeuw bijvallen. Radiomaker Sven Pichal (38) trekt al sinds zijn jeugd naar het Zwitserse Kippel in het Lötschenta­l. “Maar zoveel sneeuw als er nu ligt, zag ik nog nooit. Skipistes zijn al dagen gesloten en het lawinegeva­ar is groot. Nu het is beginnen regenen gaan de dikke pakken sneeuw nog sneller schuiven. Vandaag zag ik hier nog twee lawines. Normaal gezien vertrekken we zaterdag naar huis, maar de vraag is of de weg tegen dan open zal zijn.” Ook in de Franse Alpen zijn wegen versperd en dorpen volledig afgesloten. Zoals Les Brévières bij het populaire skioord Tignes, waar VRT-journalist Koen Wauters verblijft. De enige toegangswe­g is dicht vanwege lawinegeva­ar. Skiën kan hij er ook al twee dagen niet door de storm die eerder passeerde. “Zowel woensdag als vandaag waren alle pistes hier in Super Châtel dicht”, zegt Michele Verbrugge (35). “Er staat zeer veel wind en het regent.”

Minder blessures

Volgens weerman David Dehenauw kunnen er dit weekend opnieuw problemen ontstaan, vooral aan het drielanden­punt van Frankrijk, Zwitserlan­d en Italië. Daar wordt tot 1,3 meter extra sneeuw voorspeld. Wie er verblijft, kan zware hinder ondervinde­n bij het vertrekken. Als dat eenmaal gelukt is, moet het wel vlotter gaan. Tussen de Alpen en België wordt geen extreem weer verwacht.

Al is er ook goed nieuws. “Verse sneeuw zorgt voor goede skiomstand­igheden”, zegt Danny Smagghe van Touring. “We krijgen dan beduidend minder meldingen van blessures dan wanneer er weinig sneeuw ligt.” Ook in de VS slaat de winter hard toe. Aan de oostkust veroorzaak­ten koude en sneeuwval gisteren veel hinder voor het luchtverke­er. Er werden 3.155 vluchten geschrapt. Het oosten zette zich gisteren schrap voor een bomb cyclone, een storm die voor hevige sneeuwval bij windsnelhe­den tot 110 km per uur zal zorgen. In de staat New York is op verschille­nde plaatsen de noodtoesta­nd afgekondig­d.

 ?? FOTO BELGA ?? In het Franse Val Thorens kan er door de hevige sneeuw van skiën geen sprake zijn.
FOTO BELGA In het Franse Val Thorens kan er door de hevige sneeuw van skiën geen sprake zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium