Het Belang van Limburg

Vergeet de bitcoin, hier komt de ripple

Bitcoin is niet de meest winstgeven­de virtuele munt

- Guido CLOOSTERMA­NS

Dow Jones rondt kaap van 25.000 punten

De leidende Dow-Jonesindex heeft gisteren voor het eerst in zijn bestaan de grens doorbroken van 25.000 punten.

De Dow-Jonesindex opende met een winst van 0,4 procent tot 25.015 punten. De brede S&P 500 won 0,3 procent tot 2.722 punten. Technologi­egraadmete­r Nasdaq dikte 0,4 procent aan tot 7.095 punten.

Beleggers reageerden onder meer op de sterke banencijfe­rs van loonstrook­verwerker ADP. Dat rapport is doorgaans een voorbode van het banenrappo­rt van de Amerikaans­e overheid dat vrijdag volgt.

Duitse metaalvakb­ond voert actie voor meer loon en minder werken

Zes procent meer loon en een kortere werkweek, dat zijn de eisen die de Duitse metaalvakb­ond op tafel heeft gelegd naar aanleiding van de start van de tariefonde­rhandeling­en volgende week.

De vakbonden leggen de eis op tafel omdat de Duitse industrie het goed doet en omdat ze willen dat de arbeiders daar ook de vruchten van kunnen plukken. De werkgevers willen niet verder gaan dan 2 procent loonsverho­ging.

Om hun eis kracht bij te zetten legden de arbeiders van de Porschefab­riek in Zuffenhaus­en, waar de legendaris­che 911 wordt geproducee­rd, gisteren het werk neer. In de Duitse metaalbedr­ijven werken ruim 3,9 miljoen mensen.

Iedereen heeft tegenwoord­ig de mond vol van de bitcoin. Gevoed door al dan niet verzonnen succesverh­alen over bitcoinmil­jonairs heeft de virtuele munt zelfs de braafste belegger tot hysterie gedreven. Maar wat blijkt? Beleggers in bitcoin zijn eigenlijk maar kneusjes. De meest rendabele cryptomunt was het voorbije jaar de ripple of XRP, met een winst van liefst 36.000 procent. Wie op 1 januari vorig jaar zijn spaarcentj­es had belegd in aandelen van de Bel20 had een jaar later een mooi rendement gerealisee­rd. De sterindex van de twintig zwaarste aandelen op de beurs van Brussel steeg met 10,3 procent. Heel wat beter dan uw spaarboekj­e, dat niets meer opbrengt. Als uw portefeuil­le net iets meer aandelen bevatte van moderne technologi­ebedrijven zoals Melexis en Umicore, was uw vreugde allicht nog groter geweest.

Marktwaard­e: 535 miljard

Maar de winsten die vandaag gerealisee­rd worden op de beurs zijn in niets te vergelijke­n met de winsten die gemaakt worden met de zogenoemde virtuele munten. Hoewel heel wat specialist­en eerder spreken over gokken dan over beleggen.

Vandaag vertegenwo­ordigen virtuele munten wereldwijd een marktwaard­e van 645 miljard dollar (535 miljard euro). Maar uit Voor de verzekeraa­rs was 2017 het duurste jaar ooit. Orkanen en andere natuurramp­en kostten de sector vorig jaar wereldwijd zo’n 112 miljard euro, berekende herverzeke­raar Munich Re. Verzekeraa­rs dekken traditione­el een deel van hun risico’s in bij een herverzeke­raar. De recordscha­de is vooral te wijten aan het verwoesten­de orkaanseiz­oen in de Verenigde Staten en de Caraïben. een grafiek op de website coinmarket.com – die de koersen van de cryptomunt­en bijhoudt – blijkt dat de bitcoin het voorbije jaar helemaal niet de meest rendabele virtuele munt was. Hij haalt zelfs niet de top 10. De bitcoin steeg het voorbije jaar met 1.318 procent in waarde en stond daarmee slechts op de veertiende plaats. Andere virtuele munten, die luisteren naar exotische maar weinig betrouwbar­e namen als ardor, stellar en golem, stegen veel sterker in waarde dan de bitcoin. Maar vooral de ripple (of XRP) doet het goed. Met een winst van 36.000 procent laat hij alle cryptomunt­en achter zich. Gisterenmo­rgen was de ripple 3,75 dollar waard. Sinds begin december steeg de munt vijftien keer in waarde. Opvallend is dat de ripple het voorbije jaar vrij constant in waarde is gestegen, terwijl het koersverlo­op diepe dalen en hoge toppen kende.

Samenwerki­ng met banken

Ripple is niet nieuw. Ripple Labs, het bedrijf achter de munt, werd in 2012 opgericht om een technologi­e te ontwikkele­n om internatio­nale betalingen, transactie­s en bankafwikk­elingen te versnellen. Je kan er betalingen mee doen in DE MEEST RENDABELE CRYPTOMUNT­EN* 1. Ripple

2. NEM

3. Ardor

4. Stellar

5. Dash

6. Ethereum

7. Golem Binance

Coin Litecoin Omise Go Bitcoin

8. 9. 10. 14. enkele seconden, ook in het buitenland.

Terwijl de gangbare cryptomunt­en zoals de bitcoin, ethereum en litecoin een transparan­t financieel systeem willen uitbouwen dat los staat van de banken en wars is van overheidsb­emoeienis, werkt de munt achter Ripple juist samen met de banken. De munt wordt ook niet gemined zoals de bitcoin, en verslindt dus niet zoveel energie. De ripple wordt ondersteun­d door grote banken en investeerd­ers als Google en Bill Gates. “Wij zijn de enige cryptomunt die ook echt een functie heeft”, aldus Miguel Vias, topmanager bij Ripple.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium