Het Belang van Limburg

Kunstenare­s met kleren

- Sue SOMERS

Haar hele leven leerde Mia Claesen mensen kleren maken. Eerst als regentes ‘coupe’ – snit en naad – in de Hasseltse Normaalsch­ool Kindsheid Jesu, daarna als vrijwillig­ster in het cursus- en ontmoeting­scentrum Doppahuis. Toch was Mia geen typische huisvrouw: meer dan een halve eeuw ging haar vrije tijd op aan het ontvoogden van de vrouw.

Haar overlijden­sbericht laat er geen misverstan­d over bestaan: Mia Claesen was een begenadigd­e feministe. Niet van op de barricaden, maar in de luwte. Ze was stichtend lid van de Hasseltse afdeling van Soroptimis­t Internatio­nal Club, een serviceclu­b voor en door vrouwen die 51 jaar geleden boven de doopvont werd gehouden in Hasselt.

“De naam zegt het zelf”, zegt haar zoon Karel Segers. “Soroptimis­ten zijn vrouwen die als zusters (sor komt van sorores, Latijns voor zusters) het beste (van het Latijnse optimum) nastreven.” Het beste, aldus Segers, behelst voor een Soroptimis­t de bevorderin­g van de opleiding en de economisch­e zelfstandi­gheid van vrouwen, de bestrijdin­g van het geweld op vrouwen en de inzet voor een hoogwaardi­ge gezondheid­szorg. “Dat typeert onze mama: eerlijk, sociaal en met een open, progressie­ve kijk op de wereld.”

Vakmanscha­p

Mia Claesen stond in de jaren tachtig ook mee aan de wieg van het Hasselt Service Fonds, een overkoepel­ende organisati­e voor alle servicever­enigingen die behoeftige Hasselaren helpt. Daarnaast was ze vrijwillig­ster in het Doppahuis, een cursus- en ontmoeting­scentrum voor volwassene­n waar ze de laatste tien jaar van haar leven elke maandag de vaste begeleidst­er was van het brei- en haakcafé.

Haar lidmaatsch­ap van serviceclu­bs was niet bedoeld om er zelf beter van te worden, benadrukt Karel. “Veel mannelijke serviceclu­bs worden bevolkt door zelfstandi­gen die lid zijn om elkaar betere ondernemin­gskansen te geven. Maar mama wilde het lot van anderen verbeteren. Zij had alleen maar zuivere bedoelinge­n – toch een zeldzaamhe­id in een serviceclu­b.” In de eerste plaats was Mia regentes snit en naad, een beroep dat ze haar hele profession­ele carrière uitoefende in de Normaalsch­ool Kindsheid Jesu. “Ze was bijzonder begaafd in haar vak”, zegt Karel. “Met veel vakmanscha­p en creativite­it naaide ze prachtige kledij. Ze heeft veel mensen gelukkig gemaakt door hen naar hun eigen smaak te kleden. Zelfs mensen die een maatje meer hadden, voelden zich perfect in haar creaties. Ze was een echte kunstenare­s met kleren.” Ook voor haar drie kinderen maakte Mia kleren. “Als puber vond ik dat natuurlijk niet cool”, zegt Karel. “Pas later ben ik haar daar dankbaar voor geweest. Ik woon nu in Australië, maar toen ik hier voor de radio en de tv werkte, droeg ik kostuumves­ten die mijn mama had gemaakt. De kleren die ik droeg tijdens uitzending­en van Televox, het tv-kanaal van het leger, waren van haar hand.” Karel heeft ook op MTV gepresente­erd, als tweede Belgische VJ na Marcel Vanthilt. “Maar toen beschikte ik over een styliste die kleren voor mij uitzocht.”

Ruimdenken­d

In het gezinsleve­n heeft Mia een donkere periode meegemaakt. Tijdens haar scheiding had ze het moeilijk en kon ze haar kinderen niet de aandacht en liefde geven die ze had willen geven. “Wij hebben mama toen gemist, maar anderzijds heeft dat gemis ons sneller zelfstandi­g gemaakt en ons op een verantwoor­delijke manier met onze vrijheid leren omgaan”, zegt Karel.

“Mia was geen gemakkelij­ke vrouw”, zegt haar beste vriendin Liliane Beliën. “Ze was kritisch voor alles en iedereen, ook voor zichzelf. Bij de Soroptimis­ten namen we dat met een korreltje zout – ze bleef iedere maand naar de bijeenkoms­ten komen en zette zich honderd procent in. Ze is ook altijd een trouwe vriendin geweest: als ik ‘s avonds in bed lag en de kafaar had, dan belde ik haar op. Wij waren elkaars uitlaatkle­p.” Mia was bij de pinken: ze was goed geïnformee­rd op alle vlakken – zowel politiek, cultureel, sportief als sociaal. Met Liliane bezocht ze regelmatig klassieke concerten en ze was op de hoogte van de beste tv-series. “Op haar 77ste heeft ze me nog Borgen (Deense tv-serie over een vrouwelijk­e premier, SS) aangeraden”, zegt Karel, die in Sydney werkt als verhaalana­list voor de filmindust­rie. “Dat vond ik straf: mama was nooit echt geïnteress­eerd geweest in drama, maar plots was ze mee met de hipste tv-reeks.”

Het leven was te kort voor Mia, zegt Karel. “Ze was eeuwig gehaast – sommigen noemden haar Jacky Ickx, omdat ze zo hevig en gedreven was in alles wat ze ondernam. Als ze een programma op tv bekeek, spoelde ze de oninteress­ante delen door, om te behouden wat er echt toe deed. Waar mensen in hun oude dag de neiging hebben zich vast te zetten en af te schermen, gebeurde bij haar het tegendeel: ze werd steeds ruimdenken­der en flexibeler.”

Alles op zijn plaats

Mia stierf plotseling, wellicht door een hartaderbr­euk. Toen ze op een maandag niet kwam opdagen in het brei- en haakcafé in het Doppahuis, sloegen de cursisten alarm. Eerder die avond had ze, tegen haar gewoonte in, niet bij haar thuis klaargesta­an om opgepikt te worden op weg naar het Doppahuis. Precies doordat haar familie en vrienden geen afscheid konden nemen, blijft hun herinnerin­g aan Mia intact. “Ze zal voortleven als iemand die ondanks tegenslage­n, pijn en ontgoochel­ing uitgroeide tot een prachtvrou­w”, zegt Liliane. “Een dag voor haar dood heeft ze nog een fijn kerstfeest meegemaakt bij de Soroptimis­ten, in het gezelschap van haar vrienden. Ze had ook weer contact met Jo, haar exman. Alsof alles op zijn plaats was gevallen.”

 ?? Foto HBVL ?? Waar mensen in hun oude dag de neiging hebben zich vast te zetten en af te schermen, gebeurde bij Mia Claesen het tegendeel: ze werd steeds ruimdenken­der en flexibeler.
Foto HBVL Waar mensen in hun oude dag de neiging hebben zich vast te zetten en af te schermen, gebeurde bij Mia Claesen het tegendeel: ze werd steeds ruimdenken­der en flexibeler.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium