Het Belang van Limburg

“Investeren in Angola”

Abel Baptista speelt weinig bij Limburg United, maar blijft in zichzelf geloven

- Johnny PEETERS

Limburg United begint 2018 vanavond tegen Bergen en hoopt voort te gaan op het elan van eind vorig jaar. Abel Baptista was in april de eerste nieuwkomer die werd aangekondi­gd. Toch kreeg hij onder zowel McCollum als Angillis nog niet veel speelminut­en. “Ik blijf hard werken om dit niveau aan te kunnen”, is de 21-jarige realistisc­h. “Het kan soms frustreren­d zijn als je weinig mag spelen, maar ik begrijp de coach”, zegt Abel Baptista. “Ik ben nog jong en dan weet je dat ze nog niet op je kunnen vertrouwen om de wedstrijd te beslissen. Toch vind ik dat ik bij de kansen die ik kreeg, heb laten zien wat ik kan. Zowel in de bekerwedst­rijd in Luik als in de competitie tegen Leuven. De ploegsfeer is heel goed. Mijn teammaten geloven in mij. Ze houden me gefocust, zodat ik hard blijf werken. Ik weet dat mijn shot erop achteruitg­egaan is. Ik moet sneller en met een grotere boog shotten. Fysiek heb ik ook al hard gewerkt, want de andere spelers zijn veel atletische­r dan ik.”

Je kreeg tijdens het seizoen de vraag om met een dubbele aansluitin­g bij Houthalen te spelen.

“Ik heb hier getekend om in eerste klasse te spelen, niet om de combinatie met tweede nationale te maken. Ik blijf erin geloven dat ik een eersteklas­ser ben. Het ritme van deze reeks heb ik nodig. Ik ga blijven werken. Niet om op de bank te zitten, maar om een meerwaarde te zijn. De enkele minuten die ik krijg, zijn belangrijk­er voor mijn zelfvertro­uwen dan een reeks lager gaan spelen.”

Je bent afkomstig uit Afrika. Daar wil je later investeren.

“Ik ben geboren in Luanda, Angola. Toen ik 2,5 jaar was, is mijn hele familie naar België verhuisd. Er heerst daar veel armoede en mijn droom is om er te gaan investeren. Het land zit in een financiële crisis en ik wil meewerken om de economie opnieuw te doen groeien. Heel binnenkort ga ik investeren in vastgoed, om mensen te huisvesten die op straat wonen, of in minder goede omstandigh­eden. Twee jaar geleden ben ik in Angola op vakantie geweest en heb ik er meegetrain­d met een plaatselij­ke basketbalp­loeg. Het gaat er daar fysiek veel harder aan toe. Fouten worden er bijna nooit gefloten. Op een slag in je gezicht, of trekken aan de armen wordt niet gereageerd.”

X

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Abel Baptista: “Dubbele aansluitin­g? Ik heb hier niet getekend om in tweede te spelen.”
FOTO SERGE MINTEN Abel Baptista: “Dubbele aansluitin­g? Ik heb hier niet getekend om in tweede te spelen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium