Het Belang van Limburg

“Er moet brood op de plank”

Wouter Vandyck geeft voorrang aan zijn job

- Gert SILLEN

Als u dit weekend in de buurt van de sporthal van Meeuwen Duitsers, Nederlande­rs, Oostenrijk­ers, Fransen of Ieren spot, wees niet bevreesd voor een plotse nieuwe immigratie­stroom. Een lichte vorm van vrees is misschien wel op zijn plaats, want bovengenoe­mde buitenland­ers maken zich op voor het internatio­nale judotornoo­i ‘Trofee van de Donderslag’, waarvoor 1124 deelnemers zich inschreven. beproefde concept is ongewijzig­d gebleven. Zaterdag zijn de judoka’s van U15 tot en met U21 en ouder aan de beurt. Het grootste Belgische Ne Waza-tornooi (grondjudo) sluit de eerste dag af. Zondag maken de U11 en U13-judoka’s hun opwachting op de tagen tami. Voor het derde jaar op rij eindigt het tweedaagse judofestij­n met het G-tornooi.

“Wat goed is, hoeft toch niet veranderd te worden. Niet?” klinkt het bij organisato­r Guido Steensels. “Zaterdag verwelkome­n we bijna 700 sportievel­ingen. ZonHet dag 450, waaronder 136 G-sporters. 144 clubs schreven één of meerdere judoka’s in. Waar ik dit jaar trots over ben, is dat onze club JC Gruitrode met 61 deelnemers het hoogste aantal ooit heeft bereikt.”

Brood op de plank

Een van die 61 is Wouter Vandyck (21), met talloze Vlaamse en Belgische jeugdtitel­s één van de vaandeldra­gers van de club. Kampen voor eigen volk geeft toch een adrenaline­stoot? Vandyck: “Normaal wel, maar ik twijfel over mijn deelname. De European Cup in Dubrovnik in april van vorig jaar is mijn laatste grote tornooi geweest. Iets later heb ik mijn meniscus ingescheur­d, waardoor ik helemaal op non-actief heb gestaan. Ik heb de trainin- ondertusse­n hervat en train tweemaal per week, maar judo staat momenteel op een laag pitje. Net als bij iedereen moet er ook brood op de plank komen en van judo kun je niet leven. Sinds oktober ben ik zelfstandi­ge als buitenschr­ijnwerker en veel tijd voor mijn hobby is er niet meer. Ik zou dolgraag willen kampen, maar ik werk aan een project dat dringend afgewerkt moet worden. Ja, ik mis het judolevent­je wel. Veel trainen en toewerken naar buitenland­se tornooien en kampioensc­happen, dat lag me. Als mijn broer Pieter, die over dat tikkeltje extra talent beschikt, genezen is van zijn stressfrac­tuur aan de buikspiere­n ben ik van plan mijn regime op te schroeven, zodat ik hem met raad en daad kan bijstaan in de toekomst.”

 ?? FOTO GESI ?? Wouter Vandyck (r.): “Misschien kan ik niet deelnemen. Ik ben schrijnwer­ker en moet een project dringend afwerken.”
FOTO GESI Wouter Vandyck (r.): “Misschien kan ik niet deelnemen. Ik ben schrijnwer­ker en moet een project dringend afwerken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium