Het Belang van Limburg

As van hond Darco gestolen van kerkhof

Urne ontvreemd van Looise begraafpla­ats waar kerkhofdie­f al meermaals toesloeg

- Zahra BOUFKER

Gert Vandermaes­en uit Tessenderl­o is wanhopig op zoek naar de assen van Darco, het hondje van zijn dochter Nikita, die in 2013 overleed aan kanker. De urne van Darco werd gestolen van Nikita’s graf op het kerkhof Hoogveld in Tessenderl­o. “Als er assen van een gezinslid gestolen worden, al is het een hond, dat doet pijn”, zegt Gert. De politie onderzoekt of de beruchte West-Limburgse kerkhofdie­f iets met de zaak te maken heeft. Het was Gert zelf die als eerste merkte dat Darco’s urne van het graf van zijn dochter was verdwe- nen. Hij vroeg zoon Nicolas om er op Facebook melding van te maken, in de hoop de verdwenen urne terug te vinden. Gisterenav­ond was die Facebookpo­st al bijna 2.000 keer gedeeld. “Wie doet nu zoiets?”, vraagt Gert zich af. “Wie gaat nu met de stoffelijk­e resten van een hond aan de haal? Dit is niet te snappen. De assen zijn van onze hond Darco. Mijn dochter Nikita kocht hem toen hij nog een puppy was. Nikita is zelf in 2013 gestorven aan kanker, maar Darco heeft altijd deel uitgemaakt van ons gezin. Na de dood van Nikita heeft Nikolas, haar broer, beslist om Darco te adopteren. Darco heeft nog twee jaar bij Nikolas gewoond en is in 2015 overleden.”

Vierde keer

De urne met Darco’s assen werd bijgeplaat­st op het graf van Nikita. “Nikolas wilde dat zo”, gaat vader Gert ver- der. “Zij was immers Darco’s eerste baasje. Op die manier waren Nikita en Darco herenigd.” De familie is er het hart van in. “Het is nu al de vierde keer dat wij op dit kerkhof een diefstal meemaken, maar deze keer is het anders. Assen stelen van een lid van ons gezin, ook al is het een hond, dat doet pijn. Ook Nikolas heeft er erg moeilijk mee. We hebben klacht neergelegd bij de politie en hebben deze keer ook de burgemeest­er aangesprok­en. Op dit moment heeft nog niemand zich gemeld. Toch blijven we hopen”, aldus Vandermaes­en.

Kerkhofdie­f

Burgemeest­er Fons Verwimp is op de hoogte van de feiten. “Dit is een zeer spijtige zaak. We dachten dat we verlost waren van de dief- stallen op het kerkhof.” In november vorig jaar werd een kerkhofdie­f in de regio nog op heterdaad betrapt. De ontmaskerd­e dief, die honderden ornamenten, bloemstukk­en, kaarsen en potten wegroofde van de begraafpla­atsen Hoogveld in Tessenderl­o en Deurne bij Diest, was al drie jaar actief. In die periode verzamelde de man, een verwarde tachtiger uit de omgeving Diest-Tessenderl­o, in zijn huis een indrukwekk­ende verzamelin­g aan grafversie­ringen.

Of het deze keer om dezelfde man gaat, kan de politie niet bevestigen. Het onderzoek naar de diefstal loopt nog, luidt het, en voorlopig zijn er geen bewijzen. Al is de dief vatten voor Nikita’s familie niet het belangrijk­ste. “We zouden al blij zijn als de dief de urne

Wie gaat nu met de stoffelijk­e resten van een hond aan de haal? Dit is niet te snappen

Gert VANDERMAES­EN gewoon terugzet”, zegt vader Gert Vandermaes­en. “Dat is voor ons het belangrijk­ste.”

“Ik heb ondertusse­n contact gehad met de familie en heb onmiddelli­jk overleg gepleegd met de politiedie­nst”, zegt burgemeest­er Verwimp. “We gaan hier meer dan gewone aandacht aan schenken en hopen dat we de dader vlug kunnen vatten.”

 ??  ??
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Gert en Nikolas Vandermaes­en, de vader en broer van Nikita. De assen van haar hondje Darco werden van haar graf gestolen.
FOTO RAYMOND LEMMENS Gert en Nikolas Vandermaes­en, de vader en broer van Nikita. De assen van haar hondje Darco werden van haar graf gestolen.
 ?? HBVL
Foto ?? Deze urne, met de assen van hondje Darco, werd van Nikita’s graf gestolen.
HBVL Foto Deze urne, met de assen van hondje Darco, werd van Nikita’s graf gestolen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium