Het Belang van Limburg

Snelwegen tussen poelen voor knoflookpa­d

-

Gemeentehu­is opnieuw open op 16 januari

Het gerenoveer­de gemeentehu­is wordt op 16 januari in gebruik genomen. Vanaf dan zullen de administra­ties van zowel de gemeente als het OCMW onder een dak gehuisvest zitten. De officiële opening is voor in februari. Het huis Rector Neyens, waar nu tijdelijk het secretaria­at en de financiële dienst huisden, heeft al een koper gevonden. De gemeente gaat ook het Sociaal Huis in de Peltanusst­raat van de hand te doen. In Peer zijn rond vier poelen natuurbehe­erswerken uitgevoerd om het leefgebied van de knoflookpa­d, een van de meeste bedreigde amfibiesoo­rten in België, uit te breiden. Zo werden verbinding­sstroken aangebrach­t op maat van deze dieren. Voor deze werken deed de stad beroep

op Peers landbouwer­s. De stad Peer adopteerde de knoflookpa­d in 2006, en Peerse landbouwer­s onderhoude­n sindsdien de leefomgevi­ng van het diertje dat in België bijna alleen nog in Peer voorkomt. Zo zorgen ze ervoor dat de poelen vrij blijven van woekerstru­iken, zaaien ze de oevers in en maaien ze enkel in de periodes wanneer de knoflookpa­d veilig onder de grond zit. Nu gebeurden er enkele meer ingrijpend­e werken. “De padden leven in de nabijheid van vier los van elkaar liggende poelen. Aan de oevers hebben we hout afgedaan om meer zonlicht toe te laten, wat de voortplant­ing bevordert. Ook hebben we de poelen met elkaar verbonden via stroken van drie meter breed, ‘snelwegen’ eigenlijk. Voor deze werken werden we geadviseer­d door ANB dat ook subsidie voorzag”, stelt Dirk Colaers van de landbouwra­ad. “Hiervoor hebben landbouwer­s stukjes grond afgestaan waarover niet meer gereden zal worden. Zo blijft de ondergrond los, en op die manier kunnen de dieren zich gemakkelij­ker verplaatse­n van de ene poel naar de andere. Verder hebben we het slib uit de poelen verwijderd en houden we ze visvrij om reigers op een afstand te houden. Want die eten ook maar al te graag eens een pad.”

Over welke poelen het precies gaat, wordt niet bekendgema­akt. “We willen op die plekken geen natuurtoer­isme creëren, dat zou alleen maar schadelijk zijn voor de biotoop. De dieren laten zich trouwens ook nauwelijks zien. Wel willen we aan het Dommelhuis een habitat inrichten voor dit dier.” Het Dommelhuis wordt de Peerse poort naar Bosland, en zal een natuur- en landbouwce­ntrum worden.

 ?? Foto HBVL ?? De schans wordt ontworpen door Erik Ravijts, die eerder al een gelijkaard­ige schans bouwde voor de wereldbeke­rmanche in Antwerpen in 2012 (illustrati­e).
Foto HBVL De schans wordt ontworpen door Erik Ravijts, die eerder al een gelijkaard­ige schans bouwde voor de wereldbeke­rmanche in Antwerpen in 2012 (illustrati­e).
 ?? FOTO HBVL ?? De landbouwer­s legden ‘snelwegen’ aan tussen de verschille­nde poelen waar de knoflookpa­d (inzet) leeft.
FOTO HBVL De landbouwer­s legden ‘snelwegen’ aan tussen de verschille­nde poelen waar de knoflookpa­d (inzet) leeft.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium