Het Belang van Limburg

Winterspor­ters kunnen huiswaarts

-

Tot vrijdag was het Franse Val Thorens, het hoogste skigebied van Europa, nog afgesloten van de wereld. “Nooit meegemaakt”, zegt Juan Garcia-Vilar (37) uit Maasmechel­en, die er al zeven jaar woont. “Iedereen moest 24 uur lang binnenblij­ven. Op 3.000 meter, boven de top van La Masse, blies de wind tegen 190 km/u. Liefst 72 uur lang waren we afgesloten van alles en iedereen. Zelfs geen helikopter had voor noodgevall­en ter hulp kunnen komen. Dat is heel extreem, echt een kritieke situatie.”

Juan runt in Les Trois Vallées de skischool Prosneige. “Maar ik heb twee dagen geen skilessen kunnen geven. Gelukkig straalde vrijdag de zon en kregen sneeuwruim­ers extra tijd om de weg vrij te maken. Iedereen zal naar huis kunnen. Dag en nacht zijn ze aan het werk om parkeergar­ages en wegen toegankeli­jk te maken. Ook de luchthaven van Genève is weer operatione­el.”

Skibussen

Vrijdagavo­nd zijn al heel wat bussen van reisorgani­satoren richting ons land vertrokken. “Onze vakantiega­ngers hebben de sneeuwstor­m goed doorstaan in de Oostenrijk­se skigebiede­n Sankt Anton en Ischgl en ook in Livigno, Italië. Alle bussen kunnen vertrekken. Het voordeel is dat ze ’s nachts rijden waardoor ze geen oponthoud hebben door lawines die overdag worden afgeschote­n”, zegt Wim Cromme van Snowtravel in Hasselt. Ook de bussen van Aktief Ski kunnen vlot vertrekken vanuit Sella Ronda in Italië.

Extra pechhulp

Pechhulpve­rleningsdi­enst Touring heeft de alarmcentr­ale voorzien van extra mankracht. “We verwachten toch wat meer depannages door de hopen sneeuw in de skigebiede­n, misschien ook wat meer slippartij­en wanneer de wegen nog niet volledig zijn vrijgemaak­t. De weersvoors­pellingen voor het weekend zijn gelukkig goed”, zegt Danny Smagghe, de woordvoerd­er van Touring.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium