Het Belang van Limburg

Karel Vanheusden werkt voor Tesla in Silicon Valley

-

In deze reeks zijn al veel knappe koppen gepasseerd, maar de knapste is misschien wel Karel Vanheusden (50) uit Rooierheid­e (Diepenbeek). Niet iedereen kan immers zeggen dat hij 100 patenten op zijn naam heeft staan en op het Californis­che hoofdkwart­ier van misschien wel het hipste bedrijf van het moment werkt: Tesla, producent van elektrisch­e auto’s met de tot de verbeeldin­g sprekende Elon Musk aan het hoofd. “Zijn desk is op een minuutje wandelen van mijn bureau”, zegt nanotechno­loog Karel Vanheusden. “Fijn om nog eens wat van de heimat te horen”, laat Karel telefonisc­h vanuit Californië weten. Het is intussen geleden van Kerstmis 2016 dat hij nog eens de oversteek naar België maakte waar zijn moeder, twee broers en een zus wonen. “Het is niet altijd evident om met twee opgroeiend­e kinderen van 13 en 15 jaar af te komen. Ik werk intussen ook al sinds 1994 in de States en ben getrouwd met een Amerikaans­Indische. Eigenlijk woon ik hier al bijna even lang als dat ik ooit in België gewoond heb. Intussen heb ik de Amerikaans­e nationalit­eit en niet langer de Belgische omdat ik mijn papierwink­el op dat vlak wel deels verwaarloo­sd heb.”

Materiaalt­eam

Na verschille­nde omzwerving­en in de nanotechno­logie en cleantech, met onder meer de oprichting van een eigen bedrijf, werkt hij vandaag voor Tesla. “Ik werk in het materiaalt­eam dat zich toespitst op het vinden van sterkere, lichtere en goedkopere materialen. Geavanceer­de materiaalw­etenschap vormt de hoeksteen voor een waaier van toepassing­en, of het nu gaat om een elektrisch­e auto, een ruimtetuig of zelfs een zonnecel. De relatieve schaarste aan ervaren materiaale­xperten maakt dit een ideaal domein voor kruisbestu­iving

Karel VANHEUSDEN Materiaali­ngenieur Tesla tussen Elons verschille­nde bedrijven,” vertelt Karel die ruim 100 patenten inzake materiaalk­unde op zijn naam heeft staan.

Batterijen

De keuze voor Tesla heeft meerdere redenen voor Vanheusden. “Niet alleen omdat materiaalk­unde mij altijd heeft geboeid, maar ook vanuit een fundamente­el besef van de dringende nood aan duurzame energie voor het voortbesta­an van ons allen. Toegegeven, bijna iedereen wil bij een dynamisch bedrijf als Tesla werken. Dus ook ik. Ik ben er terechtgek­omen omdat ik enkele jaren geleden een bedrijfje heb opgericht dat zich toespitst op technologi­e rond nieuwe lithium-ionische batterijen. Deze technologi­e ligt uiteindeli­jk aan het hart van alle Teslaprodu­cten. En ja, ik ga niet flauw doen. Dit is natuurlijk niet slecht betaald.”

Ik woon al bijna even lang in de States als dat ik ooit in België gewoond heb

Musk

Het is moeilijk om Elon Musk (46) te ontlopen als je als technoloog voor Tesla of SpaceX werkt, stelt Karel. “Hij heeft letterlijk zijn desk op een minuut wandelafst­and van mijn bureau hier bij Tesla in Palo Alto. Veel is hij er niet, want bijna elke dag zit hij wel in een of andere vestiging van de groep. Elon is een cultfiguur in de zakenwerel­d, maar verassend genoeg ook onder technologi­efanaten. Ondanks alles is hij verassend toegankeli­jk en vertoeft hij vaak gewoon in het bedrijf om technische problemen op te lossen. Hij is uitermate charismati­sch en gedreven, maar met een zeer doordachte aanpak die snel tot resultaten leidt. Hij reduceert complexe problemen heel snel tot de meest fundamente­le vragen, echt een wetenschap­per in hart en nieren. Deze aanpak is zeer ongewoon voor een hedendaags­e CEO, zelfs hier in Silicon Valley.”

 ?? FOTO HBVL ?? Karel Vanheusden voor het Teslahoofd­kwartier in het Californis­che Palo Alto.
FOTO HBVL Karel Vanheusden voor het Teslahoofd­kwartier in het Californis­che Palo Alto.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium