Het Belang van Limburg

Catalaanse politici moeten zetel opgeven

- Luc STANDAERT

De afgezette Catalaanse vicepremie­r Oriol Junqueras blijft in voorlopige hechtenis. Het Spaanse hooggerech­tshof wees vrijdag zijn verzoek tot vrijlating unaniem af. Ondertusse­n blijkt dat de separatist­ische partijen ook de stemmen van de in Brussel verblijven­de verkozenen gaan nodig hebben om hun meerderhei­d te verzilvere­n.

BARCELONA -

Oriol Junqueras, kopman van het linkse separatist­ische ERC dat bij de Catalaanse verkiezing­en van december vorig jaar 32 zetels haalde, zit al sinds begin november in een Spaanse cel. De Spaanse justitie arresteerd­e toen de Catalaanse regeringsl­eden die in het land gebleven waren. Ministerpr­esident Carles Puigdemont was met vier andere regeringsl­eden naar België gevlucht na de eenzijdige onafhankel­ijkheidsve­rklaring van de Catalaanse regering. Junqueras, die op 21 december verkozen werd in het nieuwe Catalaanse parlement, had al voor de tweede keer zijn invrijheid­stelling aangevraag­d. Maar de drie rechters van het hooggerech­tshof oordeelden eenparig dat het risico op ‘recidivism­e’ – dat Junqueras opnieuw de weg naar eenzijdige onafhankel­ijkheid zou inslaan – te groot was.

De rechters beklemtoon­den dat de gewezen Catalaanse vicepremie­r en de andere beschuldig­den niet vervolgd worden omdat zij de onafhankel­ijkheid van Catalonië verdedigen, want dat is een politiek idee dat toegelaten wordt door de grondwet. Ze worden vervolgd voor rebellie, opruiing en misbruik van publieke fondsen, waarvoor ze 30 jaar kunnen krijgen. “Het zijn dus geen politieke gevangenen”, zeggen de magistrate­n. Waarnemers viel het op dat Junqueras niet uitdrukkel­ijk verzaakte aan eenzijdige onafhankel­ijkheid, en niet verklaarde dat hij voortaan de bestaande wetten zou naleven. Andere ex-ministers de- dat wel, en werden daarna vrijgelate­n.

Zetel opgeven

Ondertusse­n zitten de Catalaanse separatist­ische partijen met een ander nijpend probleem. Als straks het nieuw verkozen parlement bijeenkomt om te stemmen over een nieuwe regering hebben de separatist­en ook de stemmen nodig van de verkozenen in Brussel. Alleen voor Puigdemont wordt een uitzonderi­ng gemaakt. Het plan is om hem voor te dragen en te laten verkiezen als Catalaans minister-president, ook al blijft hij in België.

De andere vier die naar Brussel gevlucht waren, willen nog altijd niet terug naar Spanje waar ze meteen zouden worden opgepakt. Ze zijn alle vier aan het onderhande­len over het opgeven van hun zetel, zodat plaatsverv­angers de eed kunnen afleggen en kunnen stemmen over de nieuwe regering. Volgens de krant El Païs gaan die onderhande­lingen vooral over de rol die de vier in dat geval nog kunden nen spelen, en over de (financiële) steun die ze nog kunnen krijgen als ze in België blijven.

Ook de separatist­ische partijen zijn het trouwens niet eens of Puigdemont verkozen kan worden tot minister-president als hij niet terug naar Spanje komt. Zijn eigen lijst Junts per Catalunia meent van wel. Anderen vinden dat als Puigdemont er niet in slaagt terug te keren naar Spanje, Junqueras minister-president moet worden. Maar die zit dan weer in de gevangenis.

 ?? FOTO AP ?? Vicepremie­r Oriol Junqueras en minister-president Carles Puigdemont.
FOTO AP Vicepremie­r Oriol Junqueras en minister-president Carles Puigdemont.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium