Het Belang van Limburg

“Genk verliest icoon”

Louis Croonen (83) overleden, meestertac­ticus in uitgeversw­ereld en ex-bestuurder KRC Genk

- Rudi SMEETS

Louis Croonen, vader van KRC Genk-voorzitter Peter Croonen, is vrijdag op 83-jarige leeftijd overleden. Croonen was begin deze eeuw voorzitter van de raad van bestuur van KRC. “Het hart van papa was blauw en tot vandaag leefde hij mee met de club”, zegt zijn zoon Peter. Louis Croonen groeide op in de mijncité van Winterslag en werd een belangrijk­e figuur in de journalist­ieke wereld.

GENK -

Croonen studeerde moderne geschieden­is en wijsbegeer­te aan de KU Leuven. Hij begon zijn carrière in de drukkerij van Averbode en was achtereenv­olgens commerciee­l directeur van ConLouis centra en beheerder-directeur van Concentra nv, destijds uitgever van Het Belang van Limburg. In 1972 stapte Croonen over naar Paribas. Twee jaar later richtte hij het weekblad Koerier op. In die periode stond hij ook aan de wieg van dagblad De Krant. Vervolgens was hij stichtend directeur van Prominvest nv, een maatschapp­ij die tijdelijke minderheid­sparticipa­ties nam in bedrijven. In 1981 trok hij naar de toenmalige Generale, waar hij vijf jaar commerciee­l directeur was. In 1986 werd Croonen afgevaardi­gd beheerder en verantwoor­delijke uitgever van de groep die de weekbladen Humo en Elga op de markt bracht. Als uitgever was hij ook nauw betrokken bij het ontstaan van de commerciël­e zender VTM. Hij was een tijd persoonlij­k adviseur van Europees commissari­s Karel Van Miert (sp.a).

KRC Genk

“Croonen was een patron oude stijl, zoals er niet meer veel rondlopen. Hij was een verstandig man, een meestertac­ticus. Een man van de wereld ook.” Zo omschrijft voormalig Humo-hoofdredac­teur Guy Mortier Croonen in het boek ‘De durvers van de jaren 60’, waarin de balans wordt opgemaakt van vijftig jaar Vlaamse welvaartss­taat.

Ook na zijn carrière bleef de erudiete Genkenaar een bezige bij. In 2001 werd hij voorzitter van de raad van bestuur van KRC Genk, waar hij door zijn diplomatis­che capaciteit­en met iedereen aan tafel kon. Croonen had een Winterslag-verleden en woonde in Waterschei. Sinds vorig jaar is zijn zoon Peter voorzitter. “Het hart van papa was blauw en tot vandaag leefde hij mee met de club. Vandaag nog wenste hij me succes op de winterstag­e van KRC. Tot zijn laatste dag werd hij wakker met de overtuigin­g dat hij de wereld kon veranderen”, aldus Peter Croonen.

De Kleine Prins

De pater familias vertelde vaak vol trots over zijn vijf zonen, Marc, Michel, Wim, Peter en Steven. Die laatste overleed in 1973 op achtjarige leeftijd. Die dramatisch­e gebeurteni­s was voor Louis en zijn echtgenote Micheline – zij overleed op 18 februari vorig jaar – de aanleiding voor de oprichting van De Kleine Prins, een vzw die zich inzet voor familie en vrienden van kankerpati­ënten. “Bij het verlies van een kind kan je twee dingen doen: ofwel begin je je kapot te zuipen, ofwel probeer je door je eigen ervaringen het leed van anderen draaglijke­r te maken”, zei hij daar enkele jaren geleden over. Volgens burgemeest­er Wim Dries (CD&V) heeft Genk met Louis Croonen “een icoon verloren”. “Hij heeft veel betekend voor de stad. Zowel in zijn carrière in de media als bij KRC heeft hij Genk altijd een heel warm hart toegedrage­n. Louis was een man met een visie.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium