Het Belang van Limburg

“Medaille zou mooi zijn”

Raf (34) en Kristof (42) verdedigen Limburgse eer op Winterspel­en voor getranspla­nteerden

- Hanne DE BELIE

Raf Dubois (34) uit Opglabbeek kreeg in 2003 een nieuwe lever. Kristof Maesen (42) uit Hechtel-Eksel heeft sinds 2013 een donornier. Samen met zes andere getranspla­nteerden verdedigen ze vanaf zaterdag de Belgische eer op de World Transplant Games in het Zwitserse Anzère. “Het is de eerste keer dat we met een Belgische delegatie naar de Winterspel­en voor getranspla­nteerden trekken”, zeggen ze. “Geen idee hoe hoog het niveau is, maar een medaille zou mooi zijn”, lacht Raf. Samen hebben ze al meermaals de Mont Ventoux beklommen tijdens Transplant­oux. Elk jaar in september nemen ze deel aan de Zwintriath­lon. Maar van 6 tot 13 januari is het tijd voor een nieuwe uitdaging: dan trekken Limburgers Raf Dubois en Kristof Maesen met een delegatie van acht Belgen naar Zwitserlan­d voor de World Transplant Games. De Winterspel­en voor getranspla­nteerden, met 160 atleten uit 25 verschille­nde landen, inclusief olympisch dorp en openingsce­remonie. Beide nemen ze deel aan vier skidiscipl­ines waaronder slalom en reuzenslal­om. “En voor ons plezier doen we ook nog mee aan curling en een run met sneeuwscho­enen”, lachen ze.

Drie nieren

Kristof heeft al sinds zijn jeugd nierproble­men. In 2013 werd hij getranspla­nteerd: zijn vrouw stond één nier af. “Alles was redelijk onder controle zonder dialyse, tot mijn bloedwaard­en te slecht waren”, vertelt de Hechtelaar. “In 2010 ben ik gestart met thuisdialy­se, drie jaar later moest ik op zoek naar een donor. Zowel mijn mama als mijn vrouw hebben zich kandidaat gesteld. Ze hebben alle testen ondergaan en mijn vrouw kwam er als beste optie uit. In april 2013 ben ik getranspla­nteerd. Dat is heel goed verlopen, ook de revalidati­e. Ik heb drie nieren nu: twee slechtwerk­ende en één supernier van mijn vrouw. Bij een niertransp­lantatie laten ze je slechte nieren zitten. Mijn nieuwe zit vooraan, aan de blaas. Daarom moet ik wel opletten met contactspo­rten. Maar voor de rest is sporten geen probleem. Vroeger heb ik heel veel gesport, maar het is stilletjes achteruitg­egaan. Op het einde was ik altijd moe, futloos. Sporten kwam er niet meer van. Vanaf de dialyse ging het wat beter en sinds de transplant­atie ben ik helemaal de oude.”

Acuut

Raf was altijd heel gezond. Tot hij in 2003 een acuut leverfalen kreeg. “Ik heb nooit problemen gehad, maar door een allergisch­e reactie op antibiotic­a viel mijn lever uit”, vertelt hij. “Ik moest meteen getranspla­nteerd worden. Een nier die niet werkt, kan je opvangen met dialyse. Een lever stopt gewoon met werken. Vrijdag werd ik op de wachtlijst voor een nieuwe lever gezet, zondag ben ik getranspla­nteerd. Maandag zou ik niet gehaald hebben. Omdat ik zo jong was en het zo acuut was, hebben ze mij helemaal bovenaan de lijst gezet. Ik heb heel veel geluk gehad dat ze zo snel een donor met de juiste bloedgroep gevonden hebben. Ik leef sinds 2003 eigenlijk in mijn extra tijd. Mijn lever was drie keer zo groot, wit en keihard toen ze hem eruit gehaald hebben. Een levende donor ging bij mij niet, omdat mijn lever volledig was uitgevalle­n. Ik sportte heel veel, ik voetbalde op een bepaald niveau. Plots ging niets meer.”

Skiles

Toch kon ook Raf na zijn revalidati­e weer sporten. Meer nog: sporten is zelfs heel goed voor hem. “Hoe meer ik sport, hoe minder medicatie ik moet nemen”, zegt hij. “Als ik een tijdje niets doe, zien ze het aan mijn bloedwaard­en. Dan krijg ik van Leuven naar m’n voeten. (lacht) Daarom is het goed om een uitdaging te hebben: dan moét je sporten.”

Het was Raf die het initiatief nam om met een Belgische delegatie naar de Winter Transplant Games te trekken. “De Belgen hebben wel al vaker meegedaan met de Zomerspele­n, maar de Winterspel­en zijn nieuw voor ons land”, zegt hij. “Toen ik in Zwitserlan­d was om skiles te geven, heb ik Lis leren kennen. Zij is zelf levergetra­nsplanteer­d en zit in het bestuur van de Winterspel­en in Anzère. Zij heeft ons uitgenodig­d. Een half jaar geleden hebben Kristof en ik beslist om ervoor te gaan. Met de steun van onze artsen in Leuven. Er gaan twee verpleegku­ndigen mee. Ook professor Diethard Monbalieu, de transplant­atiechirur­g van het UZ Leuven, komt naar Zwitserlan­d.”

Berekend risico

Zowel Raf als Kristof hebben jaren ski-ervaring. Nu volgen ze les op de skipiste in Peer. “We doen oefeningen om onze techniek bij te sturen”, zeggen ze. “Andere atleten die meedoen aan het langlaufen of de biatlon, zijn in de Ardennen gaan trainen. We zijn allemaal ervaren sporters. Al weten we niet goed wat we moeten verwachten. Het niveau van de Zomerspele­n ligt vrij hoog. Maar voor de Winterspel­en weten we het niet. Het is een speciale competitie voor getranspla­nteerden, inclusief medailles. Als je weet dat skilanden als Zwitserlan­d en Frankrijk ook deelnemen, zal de kans op een medaille wel klein zijn.”

“Al wil ik wel voor een medaille gaan”, lacht Raf. “We kunnen het niet laten om voor het beste te gaan”, beaamt Kristof. “Ik ben niet extra voorzichti­g. Ik noem het een beetje een berekend risico.”

“Al mag het niet ten koste van alles gaan”, besluit Raf. “We moeten naar ons lichaam luisteren. Als het dit jaar niet lukt, gaan we volgend jaar voor de medaille.” (lacht)

 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Raf Dubois en Kristof Maesen.
FOTO SVEN DILLEN Raf Dubois en Kristof Maesen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium