Het Belang van Limburg

“Ik wil spelen, met hoeveel spitsen maakt me niet uit”

Duje Cop hoopt Rouches eindelijk aan goals te helpen

- Van onze verslaggev­er Bob FAESEN in Marbella

Duje Cop (27) wordt dezer dagen de eerste wintertran­sfer van Standard genoemd. De Kroatische spits maakte voorbije zomer de overstap van het Italiaanse Cagliari. Drie miljoen euro kostte hij en dus lagen de verwachtin­gen in Luik bijzonder hoog. Een matige start en een voetbreuk gooiden roet in het eten. In Marbella kan Cop eindelijk weer voluit trainen. “Ik kan de oplossing zijn.” Een groot redenaar is aan Duje Cop niet verloren gegaan. En na het interview poseren voor foto’s? Nee, hij nam liever zijn rust. “Dat is alles wat ik hier doe: eat, sleep and train.” Een man met een missie dus. “Zo snel mogelijk en vooral goed spelen”, luidt die.

Ben je een fan van winterstag­es?

“Normaal niet, maar als je zo lang geblesseer­d bent geweest als ik en voor jezelf moet trainen, kun je niet wachten om eraan te beginnen.”

Op 26 oktober tegen Antwerp (0-0) speelde je voor het laatst in de eerste ploeg. Waar liep het mis?

“Op training kreeg ik een tackle van een teamgenoot te verwerken. Mijn ligamenten waren geraakt en ik brak het beentje van mijn rechtervoe­t. Eerst dacht ik nog dat het zo erg niet was. Soms doet iets even pijn, maar kun je wel door. Op de eerste scans was zelfs niets te zien. Maar het werd erger en erger en uiteindeli­jk bleek ik toch een breuk te hebben. Daar kan je niks aan doen. Een arm leg je in het gips en beweeg je niet, bij een voet is dat anders.”

Hoe frustreren­d was dat?

“Heel erg. Ik ben iemand die wil vechten voor zijn plaats en altijd wil spelen. Ik heb ook nog niet kunnen tonen waarom Standard me gehaald heeft. Na een paar matchen verdween ik naar de bank, dan kwam er die blessure. Ik heb elke match gezien en was kwaad omdat ik de ploeg niet kon helpen. Nu ben ik er klaar voor. Tuurlijk heb ik nog een beetje last en voel ik soms angst in de duels, maar dat is normaal na zo’n lange blessure.”

Standard kan je goed gebruiken. Samen met KV Mechelen hebben jullie de slechtste aanval met amper 21 goals.

“Ik heb eigenlijk geen verklaring waarom we zo moeilijk scoren. Onze aanvallers hebben stuk voor stuk veel kwaliteit. Als we eenmaal beginnen winnen, zullen de goals ook makkelijke­r vallen.”

Duje COP

Ben jij de oplossing?

“Die kan ik zijn, ja. Ik in een 4-4-2 met Orlando Sa? Dat is een vraag voor de trainer, niet voor mij. Ik wil gewoon spelen. Of dat nu met vijf, drie of twee spitsen is, het maakt me allemaal niet uit. Ik wil bij die eerste elf zitten. Ik ben inmiddels volledig opgenomen in de groep en voel me goed in België. Jullie competitie is Engeland in het klein. De stijl is hetzelfde: het ritme ligt hoog en de ploegen spelen aanvallend.”

Tijdens je presentati­e een paar maanden geleden sprak je nog hoopvol over het WK. Daar moest en zou je naartoe. Hoe schat je je kansen vandaag in?

“Het ploegbelan­g gaat voor, dus mijn eerste doelstelli­ng is play-off 1 halen met Standard. Op persoonlij­k vlak wil ik met Kroatië naar het WK gaan. De laatste twee jaar heb ik er altijd bijgezeten. De concurrent­ie is groot. Velen spelen bij grote ploegen, maar als ik goed speel bij Standard - een topclub in België - ben ik er zeker

van dat ik zal gaan.”

Eerst play-off 1 halen met Standard, daarna hoop ik met Kroatië naar het WK

te kunnen

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Cavanda en Cop (r) blazen even uit tussen twee trainingso­efeningen door.
FOTO PHOTO NEWS Cavanda en Cop (r) blazen even uit tussen twee trainingso­efeningen door.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium