Het Belang van Limburg

Alles beter dan verbranden

Compostere­n, verhaksele­n of naar de opvang brengen:

- Tommy HUYGHEBAER­T

Het is Driekoning­en vandaag en dus traditione­el tijd om afscheid te nemen van de kerstboom. Vroeger gebeurde dat vooral door hem in brand te steken tijdens een kerstboomv­erbranding. OVAM roept op om eens naar duurzamere alternatie­ven te kijken. Uw kerstboom kan nog worden verwerkt tot compost, houthaksel of een tweede leven krijgen in een kerstbomen­bos.

Dioxines, roet, fijn stof. Het mag dan een gezellig gebeuren zijn, wat allemaal in de lucht terechtkom­t tijdens een kerstboomv­erbranding, is allerminst goed voor het milieu en de gezondheid. En dus beslissen steeds meer gemeenten om er geen toestemmin­g meer voor te geven. Ze promoten duurzamere alternatie­ven. Veel afvalinter­communales halen de komende dagen gratis uw boom op om hem te verwerken.

“Alles is beter dan een verbrandin­g”, zegt Jan Verheyen, woordvoerd­er van de Openbare Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij OVAM. “Het hout en het groen kunnen nog perfect hergebruik­t worden. Enerzijds kunnen we de stam en de takken verhaksele­n tot houtsnippe­rs, bodembedek­kers of voor spaanderpl­aten, anderzijds kan het groenafval verwerkt worden tot compost. Zo wordt uw kerstboom een bodemverbe­teraar.”

Gewoon geen boom

Het Netwerk Bewust Verbruiken raadt zelfs aan geen kerstboom in huis te halen. “Een echte ecologisch­e kerstboom is er eentje gemaakt van materiaal dat je anders zou weggooien”, zegt ook de Asserse Barbara Creemers van Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren). “Maar wie toch een echte boom in huis haalde, koos hopelijk eentje met wortelklui­t. Dan kan je die nu in je tuin planten of naar een kerstbomen­bos brengen.”

In Gent voorzien ze daar een lap grond voor aan de oude dokken in Gent. De school GO! Talent in Zele heeft zelfs een echte kerstbomen­opvang geopend. De leerlingen zullen hem verzorgen, en volgend jaar kunnen de mensen uit Zele en omstreken hun boom gewoon weer ophalen en voor een tweede jaar op rij in de woonkamer zetten.

Voor wie zelf zijn kerstboom plant, raden boomverzor­gers wel aan die eerst wat aan de koude temperatur­en te laten wennen, bijvoorbee­ld in een garage. Geef de boom voldoende ruimte en doe er bij het planten genoeg compost bij. Tot slot: wie een plastic kerstboom in huis haalde, moet weten dat je die minstens negen kerstperio­des lang moeten zetten. Alleen dan is het milieueffe­ct kleiner dan elk jaar een (nieuwe) echte boom te zetten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium