Het Belang van Limburg

Dertig vaten met drugsafval gedumpt

Kleine hoeveelhei­d chemisch afval lekt in bodem

- Geert VAN BAELEN/Phillip PERGENS

Onbekenden hebben in Lommel een grote hoeveelhei­d afval afkomstig van een chemisch drugslabor­atorium gedumpt. Het stort werd vrijdag ontdekt. Ook in Genk kwam de politie bij drugsresta­nten uit, al ging het hier ‘slechts’ om een cannabispl­antage.

Een voorbijgan­ger merkte rond 9.20 uur het opmerkelij­ke sluikstort op aan de Ankerstraa­t op Stevensven­nen in Lommel. Hij verwittigd­e de politie. Die trof ter plaatse twee grote vaten van elk 1.000 liter aan, twintig vaten van 20 liter en nog negen bidons van 30 liter. Ze waren niet allemaal gevuld, maar in enkele vaten bleken toch nog onbekende chemische substantie­s te zitten. Om de veiligheid te kunnen garanderen werd de brandweer van Lommel erbij gehaald.

Vierde in een jaar

“De grote vaten waren leeg, net zoals de meeste kleine vaten. We hebben metingen uitgevoerd, maar we vermoeden dat ze niet gelekt hebben. Ook hebben we luchtmetin­gen gedaan, maar ook de resultaten hiervan gaven geen gevaar aan. Het parket zal de vondst nu verder onderzoeke­n. Een ploeg van de civiele beschermin­g zal de ruiming verzorgen”, zegt Wim Verbakel van de brandweer.

Het Limburgse parket werd op de hoogte gesteld en er kwam nog een gespeciali­seerde firma langs om de sluikstort te onderzoeke­n. “Volgens hun metingen is er toch een kleine hoeveelhei­d in de bodem gelekt”, zegt Bruno Coppin van het parket. “De civiele beschermin­g stond vervolgens in voor de opruiming en neutralisa­tie van de substantie.”

Voor de politiedie­nsten in Lommel gaat het om het vierde feit van afvaldumpi­ng in een jaar tijd. In de hele provincie waren er in 2017 veertien gevallen van chemisch afval dat ergens op een verlaten plek werd achtergela­ten. Twee minder dan het jaar voordien. Het dossier van de nieuwste sluikstort­ing vrijdag werd overgedrag­en aan de federale

gerechteli­jke politie.

Wietplanta­ge

Ook de politie van Genk kreeg vrijdag een melding over gedumpt drugsafval. Aan een leegstand pand in de Herenstraa­t lieten onbekenden de resten van een cannabispl­antage achter. Het ging weliswaar om een beperkte hoeveelhei­d. De agenten troffen enkele zakken teelaarde, isolatiema­teriaal en groeibevor­derende producten aan. De technische dienst van de stad werd ingelicht en zij kwamen ter plaatse om alles op te ruimen. Hier voert de lokale zone Carma het onderzoek.

 ?? FOTO GVB ?? De brandweer en de civiele beschermin­g werden erbij gehaald om het stort op te ruimen.
FOTO GVB De brandweer en de civiele beschermin­g werden erbij gehaald om het stort op te ruimen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium