Het Belang van Limburg

‘Zwart punt’ van lijst geschrapt door geldgebrek

Buurtcomit­é stelt minister Weyts in gebreke in dossier Paalsteens­traat

- Dirk JACOBS

Het is de buren aan weerszijde­n van de Kempische Steenweg menens. Wegens geldgebrek is het ‘zwarte kruispunt’ met de Paalsteens­traat van de lijst geschrapt, terwijl er al jaren niets aan veranderd is. Daarom stellen ze Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) nu in gebreke. “Dit is een criminele daad, gelijk aan schuldig verzuim”, zegt buurtbewon­er Pascal Mallien. Ook het Hasseltse stadsbestu­ur heeft een gelijkaard­ig schrijven gericht aan Wegen en Verkeer en de NV Waterwegen. “Als de geplande verhoging van de brug over het Albertkana­al niet aangegrepe­n wordt om ook deze situatie op te lossen, zet men de Hasselaren gewoon een hak”, aldus schepen Habib El Ouakili (sp.a). “Ons geduld raakt stilaan op”, zeggen Inge Verheyen en Catharina Lucas, die met de groep Struikelpu­nt.be een online petitie hebben opgestart. “Al bijna 500 mensen hebben deze getekend. Bovendien hebben we hen gevraagd om ons te laten weten wanneer er een ongeval of ‘bijna-ongeval’ heeft plaatsgevo­nden. Wel, in 4 maanden tijd zijn er dat 45 geweest. Moet hier dan echt eerst iemand worden doodgerede­n?” Onlangs kondigde minister Weyts aan dat hij 300.000 euro vrijmaakt voor de strook tussen de Philipsbru­g en de brug over het Albertkana­al. “300.000 euro voor het opfrissen van de weg en de fietspaden? Dat is om het probleem heen blijven kijken. We zijn een groep actieve, bezorgde buurtbewon­ers met kinderen die we te voet of met de fiets naar school willen laten gaan. Maar voor de verschille­nde overheden is het blijkbaar te moeilijk om eens samen aan tafel te gaan zitten. Wat er moet gebeuren? Dat is voer voor specialist­en. Wij willen structuur op het kruispunt en een veilige plek om over te steken. Misschien realiseert men zich in Brussel niet dat dit één van de gevaarlijk­ste en drukste kruispunte­n van de provincie is. Hoe lang gaan ze ons nog negeren en de veiligheid hier op de proef stellen?”

Kafka

De buren probeerden al zelf in contact te komen met Wegen en Verkeer en de stad. “Dat leverde al snel op dat de stad hier enkele groenwitte paaltjes plaatste en een stukje fietspad accentueer­de. De weg werd vanaf Kempenhof in twee gedeeld met een stippellij­n. Na de winter komt er een nieuwe toplaag in asfalt in de Paalsteens­traat om alle kuilen weg te wer-

Actiecomit­é ken. We hebben daarop ook gevraagd om even het verdwenen zebrapad te herschilde­ren. Maar toen werd het kafkaiaans. De witte verf van de stad Hasselt dient alleen voor signalisat­ie in de Paalsteens­traat. De zebrapaden horen bij het kruispunt en zijn dus voor het Vlaamse Gewest. En die blijven dus voorlopig onzichtbaa­r. Al zit de oplossing duidelijk niet in een verflaagje, maar in een andere structuur en indeling van het kruispunt en de signalisat­ie.”

Dagelijkse files

Ruim 20 jaar geleden, toen huidig gouverneur Herman Reynders nog verkeerssc­hepen was in Hasselt, werd al gewerkt aan een oplossing voor het probleem Paalsteens­traat. Toen werden grote bouwprojec­ten in het achterligg­ende Kuringen-Heide zelfs in de koelkast gestopt om eerst de mobiliteit­sproblemen aan te pakken. Enkele jaren geleden leek opnieuw een stroomvers­nelling in de maak, tot de plannen voor de verbreding van de Paalsteens­traat plots afketsen omdat nog enkele stukken grond onteigend moesten en moeten worden. En Kafka dendert voort, want na 20 jaar is de situatie er alleen maar op verergerd met dagelijkse verkeerskn­open en files. Intussen draaien de bouwkranen op Kuringen-Heide wel volop en gaat straks de kanaalbrug naar Kuringen voor langere tijd dicht voor de verhoging, waardoor alle verkeer door deze trechter zal moeten. Nog meer ellende in zicht dus. “Daarom delen we de bezorgdhei­d van de buren”, zegt schepen El Ouakili. “De verhoging van de kanaalbrug moet gewoon aangegrepe­n worden om de situatie aan de Paalsteens­traat te verbeteren, net zoals de aansluitin­g met de Grote Ring. We hebben daarover ook onze grieven overgemaak­t.” Op het kabinet van Vlaams minister Weyts wil men voorlopig niet reageren op de ingebrekes­telling.

300.000 euro voor het opfrissen van de weg en de fietspaden? Dat is om het probleem heen blijven kijken

XDe grieven van de buurt staan uitgebreid te lezen op www.struikelpu­nt.be

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? De buren willen dat er eindelijk iets verandert aan het gevaarlijk­e kruispunt van de Kempische Steenweg met de Paalsteens­traat.
FOTO LUC DAELEMANS De buren willen dat er eindelijk iets verandert aan het gevaarlijk­e kruispunt van de Kempische Steenweg met de Paalsteens­traat.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium