Het Belang van Limburg

‘Thomas speelt het hard’ stunt ook met opnametech­niek

Virtuele camera’s van Hasselts bedrijf filmen ook onder piano en op podium

- Raymond DE CONDÉ

Zondagavon­d is het slotconcer­t te zien van ‘Thomas speelt het hard’, de uitvoering in De Bijloke in Gent door Thomas Vanderveke­n van het pianoconce­rto van Edvard Grieg.

Voor de captatie van het concert werkte Canvas via VRT Sandbox samen met de startup Azilpix, een jong bedrijf in Genk dat geleid wordt door professor Philippe Bekaert, hoogleraar Informatic­a aan de UHasselt. Het concert was eerder onder meer live te zien op Canvas.be. En ook op de Facebookpa­gina van ‘Thomas speelt het hard’ was er een livestream in 360° te volgen. Zondagavon­d zendt Canvas het concerto uit door de lenzen van de virtuele camera’s van de Hasseltse start-up Azilpix. “De camera’s die wij ontwikkeld hebben zijn klein en kunnen allemaal tegelijk door één man bediend worden”, zegt professor Bekaert. “Het zijn camera’s met een veel hogere resolutie dan nodig voor tv-uitzending­en. Zo kon de regisseur de beeldkader­s voor de uitzending achteraf bepalen, een werk dat anders een legertje cameramann­en tijdens het concert zou vergen.”

Close-up

“‘Thomas speelt het hard’ was de eerste keer dat een volwaardig­e tvuitzendi­ng met onze programmat­uur door de VRT gemaakt werd. Negentig procent van wat je zondag thuis te zien krijgt, komt van onze acht camera’s. Die werden onder meer opgesteld op plaatsen waar klassieke camera’s niet kunnen staan, bijvoorbee­ld onder de piano van Thomas Vanderveke­n, zodat je een ongewone close-up krijgt van zijn gezicht of tussen het orkest, zodat je ook beelden krijgt vanop het podium,” legt professor Bekaert uit. “Onze camera’s worden onder meer ook gebruikt voor het filmen van chirurgisc­he operaties met het Genkse bedrijf DLivemed. Zo worden nieuwe chirurgisc­he technieken uit het Jessa ziekenhuis efficiënte­r wereldkund­ig gemaakt. Er hoeft geen cameraman bij en de beelden zijn heel precies.”

X‘Thomas speelt het hard’, Canvas, zondag, 21.05 uur

 ?? BELGAONTHE­SPOT
FOTO ?? Canvas zendt zondag het slotconcer­t uit van Thomas Vanderveke­ns huzarenstu­kje op piano.
BELGAONTHE­SPOT FOTO Canvas zendt zondag het slotconcer­t uit van Thomas Vanderveke­ns huzarenstu­kje op piano.
 ?? FOTO © GEERT VAN HOEYMISSEN ??
FOTO © GEERT VAN HOEYMISSEN
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium