Het Belang van Limburg

“Via het geld komt de macht vanzelf”

Scenarist Ward Hulselmans over ‘Salamander 2’

-

Vijf jaar na ‘Salamander’ start zondag het tweede seizoen. Ook hoofdinspe­cteur Paul Gerardi (Filip Peeters), die weigerde zich te laten wegpromove­ren tot commissari­s, is vijf jaar ouder en opnieuw de enige die er zeker van is dat de inmiddels ontbonden groep Salamander betrokken is bij een nieuwe samenzweri­ng, nu rond het bezit van diamantmij­nen in Kitangi. “Zolang de mist rond de Bende van Nijvel niet is opgetrokke­n, kunnen we dit soort verhalen vertellen”, zegt scenarist Ward Hulselmans.

BRUSSEL -

Kitangi doet natuurlijk denken aan Katanga, de provincie die zich kort na de onafhankel­ijkheid van de Democratis­che Republiek Congo, afscheidde met steun van de Belgische zakenwerel­d en meer dan 6.000 Belgische militairen. In de serie, die zich in onze tijd afspeelt, probeert rebellenle­ider Bombé de macht te grijpen in Kitangi met steun van een Brusselse investerin­gsbank. Met generaal Bombé als president zal de uitbating van enkele diamantmij­nen in handen komen van deze bankconnec­tie. Het verhaal begint met een moord en wanneer Gerardi zich in de zaak vastbijt, beseft hij nog niet dat de sleutel van de zaak die hij probeert te ontrafelen in zijn eigen huis zit.

Ward Hulselmans: “‘Salamander’ heeft ook in Engeland op de BBC gelopen en daar noemden ze het een samenzweri­ngsthrille­r. Staatsinst­ellingen worden bedreigd door chantage van hooggeplaa­tste figuren. In de eerste reeks gebeurde dat doordat hun kluizen in de bank werden leeggemaak­t. Dit keer zijn ze betrokken bij de illegale oprichting van een klein Afrikaans kunststaat­je, waarmee ze zich kunnen verrijken. Dat in de kern van het Salamander-idee. Veel mensen uit de sferen van ‘Salamander 1’ zijn nu ook betrokken bij pogingen om de staatsstru­ctuur van binnenuit in handen te krijgen, dit keer in een deel van Congo, waar het staatje Kitangi de melkkoe moet worden van een aantal instanties die directe connecties hebben met de top van de maatschapp­ij.”

Klinkt behoorlijk explosief.

“Het hoeft niet explosief te zijn. Iedereen weet dat de Société Générale destijds legertjes betaalde om de koper-, goud- en uraniummij­nen van Katanga verder te kunnen exploitere­n. Vroeger durfde men het misschien niet aan om dit in een verhaal te gebruiken maar ik vind het belangrijk dat de kijker een aantal toestanden herkent. De naam van generaal Bombé doet natuurlijk denken aan Tsjombé, die even president was van Katanga. Mijn bedoeling was dat het een belletje zou doen rinkelen, al geef ik toe dat Tsjombé een stuk braver en naïever was dan Bombé, een rol die overigens schitteren­d vertolkt wordt door Mwanza Goutier, een acteur die in België woont. Alle zwarte rollen zijn trouwens heel sterk, ik ben Ward HULSELMANS

Scenarist

daar heel blij mee.”

In de eerste reeks waren er ministers betrokken bij de intriges.

“Dat is nu niet anders. De premier (Wim Opbrouck) heeft een belangrijk aandeel in het verhaal. In ‘Salamander 1’ was hij nog minister van Justitie. Nu wordt hij als premier, door toedoen van bankier Minnebach, geconfront­eerd met een samenzweri­ng die het voortbesta­an van zijn partij en zijn regering in gevaar brengt. Hij kan niet vluchten want hij is zelf de oorzaak van alles, zonder dat hij het direct beseft. Nieuw is een voormalige minister van Pensioenen, gespeeld door Herbert Flack, een minister van Staat die in België betrokken was bij een schandaal en naar Afrika is gevlucht. Daar is hij nu de raadsman van Bombé. In Kitangi is deze man de spin in het web. In België is dat Martine Carlier (Leah Thys), de laatste erfgename van Salamander, wat ze in Nederland ‘oud geld’ noemen: een oud geslacht, financieel goed gesitueerd, vroeger gewend om op hun wenken bediend te worden en nu moeten ze vechten voor hun voortbesta­an. Het principe van Salamander is niet voor niets dat de weg naar de macht gaat via het geld. Via het geld komt de macht vanzelf.”

Familieban­den zijn belangrijk in mijn verhalen. Paul heeft nu een nieuw samengeste­ld gezien. Dat wordt nog een belangrijk element

We vinden Paul Gerardi terug in een nieuw samengeste­ld gezin.

“Familieban­den zijn belangrijk in mijn verhalen: moeder-zoon, vader-dochter. In de eerste reeks kwam Pauls vrouw om in een aanslag. Hij is nu met Patricia Wolfs (Tine Reymer), de dochter van de industriee­l die destijds de strijd tegen Salamander ontketende en opdracht gaf tot de bankkraak van hun kluizen. Zij heeft een dochter en Paul heeft ook een dochter. Dat wordt nog een belangrijk element in het verhaal.”

X‘Salamander 2’, Eén, zondag, 21.35 uur

 ?? FOTO © VRT ?? Filip Peeters speelt opnieuw de hoofdrol van inspecteur Paul Gerardi.
FOTO © VRT Filip Peeters speelt opnieuw de hoofdrol van inspecteur Paul Gerardi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium