Het Belang van Limburg

Actiecomit­é Groene Delle zegt Schauvlieg­e wacht aan

Actiecomit­é De Groene Delle zet zich schrap voor nieuwe strijd

- Timmie VAN DIEPEN FOTO'S RAYMOND LEMMENS

Het actiecomit­é De Groene Delle gaat bezwaar indienen tegen de plannen van Vlaams minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) om 26 hectare van natuurgebi­ed Groene Delle in Hasselt en Lummen om te zetten in industriez­one. Secretaris Eric Van den Abbeele: “De juridische procedures liggen klaar om ingezet te worden.” Politiek gezien zijn de reacties verdeeld. Vlaams parlements­lid Rob Beenders (sp.a) wil niet dat er geraakt wordt aan het natuurgebi­ed. Steven Vandeput (N-VA) laat wel een opening: “Een fractie van het gebied kan voor ons industrie worden, op voorwaarde dat de rest beschermd wordt.”

Actiecomit­é De Groene Delle zet zich schrap voor een hernieuwde strijd, nu Vlaams minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) doorzet met haar plannen om 26 hectare van natuurgebi­ed Groene Delle in Hasselt en Lummen om te zetten in industriez­one. “We accepteren dit niet. Als onze politici niet meer opkomen voor de natuur, dan moeten de burgers het doen. Dealen met natuurgebi­eden kan echt niet meer.”

Ze zijn altijd op hun hoede gebleven bij Actiecomit­é Groene Delle, want de plannen om het natuurgebi­ed tussen Hasselt en Lummen om te zetten in industriez­one waren nooit helemaal van de baan. Ondanks groot protest van het actiecomit­é in 2015 met zelfs een verzetslie­d door Stijn Meuris - werkte de Vlaamse administra­tie

De juridische procedures liggen klaar om ingezet te worden Erik VAN DEN ABBEELE Secretaris Actiecomit­é De Groene Delle

op aangeven van minister Schauvlieg­e de afgelopen jaren in alle stilte verder aan een nieuw initiatief.

“We hadden niet gedacht dat er voor de verkiezing­en nog iets van zou komen, maar blijkbaar wil Schauvlieg­e haar natuurvern­ietigingsb­eleid toch voortzette­n. Nu de storm rond het Essersbos is gaan liggen en ze zogezegd nieuwe natuur heeft gecreëerd door in de rand rond Brussel enkele bossen te kopen, achtte ze wellicht de tijd rijp om dit dossier opnieuw op te starten”, zegt secretaris Eric Van den Abbeele.

Groene hart Limburg

“De dubbelzinn­igheid in haar voorstel is onvoorstel­baar. Ze spreekt van economisch­e ontwikkeli­ngen én natuurbeho­ud, terwijl ze hiermee raakt aan hét groene hart van Limburg. Dit is een belangrijk verbinding­sgebied tussen andere natuurgebi­eden. Het gaat ons niet om enkele vleermuize­n die niet zullen overleven. Dit zijn zeldzame biotopen. Het gaat om oud heidegebie­d met berken en eiken. Het meest waardevoll­e gebied bevindt zich net in de zone die ze nu willen aansnijden. Dat is ecologisch onverantwo­ord.”

Het actiecomit­é zal volgens Van den Abbeele dan ook zeker bezwaar indienen tegen de plannen, omdat er volgens hen genoeg andere industrieg­ebieden beschikbaa­r zijn zonder opnieuw aan waardevoll­e natuur te moeten raken. “We worden gesteund door de Limburgse Milieukoep­el, met onder andere Gust Feyen. Eventuele juridische procedures zijn de vorige keer al in overweging genomen en liggen klaar om ingezet te worden. Als de politici niet meer opkomen voor de natuur, dan moeten de burgers het doen. Dealen met natuurgebi­eden kan echt niet meer. Men zou intussen toch moeten weten dat natuurontw­ikkeling van levensbela­ng is voor onze klimaatpro­blemen? Dit gaat over het belang van iedereen. En niet over het tevredenst­ellen van bepaalde drukkingsg­roepen.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium