Het Belang van Limburg

Weldra hoogspanni­ng in Hasselt?

-

Niemand wil het met zoveel woorden gezegd hebben, maar de toekomst van de Groene Delle zou de komende weken en maanden wel eens voor politieke hoogspanni­ng kunnen zorgen in Hasselt. En bij uitbreidin­g in heel Limburg.

Vlaams parlements­lid en Hasselaar Rob Beenders (sp.a) was er zaterdagoc­htend als de kippen bij om te reageren op de plannen van Schauvlieg­e. Voor Beenders is het duidelijk: aan de Groene Delle mag niet worden geraakt. “Ik roep op om eerst de vrijgekome­n industrieg­rond op de Ford-terreinen in Genk op te vullen, voor er opnieuw aan waardevol natuurgebi­ed wordt geraakt. Op de Ford-terreinen is plaats voor watergebon­den bedrijven (zo’n 50 hectare, red.). Daarom dat het ook zo moeilijk te begrijpen is dat men nu de Groene Delle wil ontwikkele­n met als argument dat het dicht bij de autosnelwe­g ligt, terwijl het gaat om een watergebon­den industriez­one waar het grootste gedeelte van het vervoer per schip zal gebeuren.” Beenders’ uitspraken als Vlaams oppositiel­id zijn niet vrijblijve­nd. Want hoewel hij zelf geen deel uitmaakt van het bestuur in Hasselt, zit zijn partij er wel in de meerderhei­d (met CD&V). Die meerderhei­d zal moeten beslissen of het de plannen van Schauvlieg­e positief of negatief adviseert. Beenders zelf deed er gisteren alles aan om de druk af te houden. “Dit zal niet voor onenigheid zorgen in Hasselt, daar ben ik zeker van. Dit zal ons als meerderhei­d niet uit elkaar spelen.”

Niet in verlegenhe­id

Feit is dat coalitiepa­rtner CD&V de partij is van minister Schauvlieg­e, de trekker in dit dossier. CD&V en sp.a hadden afgelopen weekend informeel contact over het dossier. Daar zou Beenders duidelijk zijn gemaakt dat zijn uitspraken zijn lokale partij niet in verlegenhe­id mogen brengen. CD&V wil naar eigen zeggen graag kijken naar meer tewerk- stellingsm­ogelijkhed­en in Hasselt, dat traditione­el weinig industrie heeft. Maar die ontwikkeli­ng moet volgens de partij wel op een duurzame manier vorm krijgen. Wat dat in het geval van de Groene Delle betekent, is onduidelij­k. Een officieel standpunt van CD&V is er niet. Burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V) laat alleen weten dat het over een Vlaams dossier gaat, met een Vlaams planningsp­roces. “Het volledige dossier zal ons officieel overgemaak­t worden en dan zullen we op het gepaste moment advies geven, na overleg met coalitiepa­rtners en administra­tie”, aldus Vananroye.

Opening

“Ik geloof nooit dat dit advies er nog voor de verkiezing­en zal komen”, zegt Steven Vandeput, N-VA-defensiemi­nister en in Hasselt fractielei­der van de grootste oppositiep­artij. Hoewel zijn partij op Vlaams niveau in 2015 goedkeurin­g gaf aan de ontwikkeli­ng van de Groene Delle, zette N-VA-Limburg destijds grote vraagteken­s bij de plannen van Schauvlieg­e om 31,74 hectare om te zetten in industrieg­ebied. Intussen haalde N-VA met het Munsterbos in Bilzen (dat ook onderzocht werd als onderdeel van het Economisch Netwerk Albertkana­al, maar definitief in natuur werd omgezet) een belangrijk­e slag thuis en lijkt de Limburgse N-VA over de Groene Delle van mening veranderd.

“Als N-VA hebben wij altijd gezegd dat de Groene Delle groen moet blijven”, zegt Vandeput. “Dat zeggen we nog altijd. Dit is een compromisv­oorstel. Een fractie van het gebied - het minst waardevoll­e - kan wat ons betreft geïndustri­aliseerd worden, op voorwaarde dat de rest definitiev­e beschermin­g krijgt als natuurgebi­ed en dat de ontsluitin­g van het terrein via de kant van Lummen gebeurt. Als we daarmee de rest van het natuurgebi­ed - zo’n drie vierde - voor de eeuwigheid kunnen bewaren, zou dat een goede zaak zijn. Ook het actiecomit­é zou zich daar beter op focussen.”

Dit zal niet voor onenigheid zorgen in Hasselt, daar ben ik zeker van Rob BEENDERS (sp.a) Vlaams parlements­lid

Als N-VA hebben wij altijd gezegd dat de Groene Delle groen moet blijven. Dat zeggen we nog altijd Steven VANDEPUT Fractielei­der N-VA Hasselt

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium