Het Belang van Limburg

Problemen met handhygiën­e en koeling van levensmidd­elen

Markten Genk en Hasselt bij de minst hygiënisch­e van Vlaanderen

- Koen SNOEKX

De markten van Genk en Hasselt behoren tot de minst hygiënisch­e van Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-kamerlid Els Van Hoof opvroeg bij bevoegd minister van Voedselvei­ligheid Denis Ducarme (MR). Van alle gecontrole­erde marktkrame­rs in Genk voldeed in 2016 slechts 44,4 procent volledig aan de hygiënereg­els, in Hasselt waren 57,4 procent van de marktkrame­rs in orde. De controleur­s merkten bij heel wat marktkrame­rs in Genk en Hasselt dat er geen voorzienin­g was om de handen te wassen of dat levensmidd­elen en diepvriesp­roducten onvoldoend­e gekoeld werden.

HASSELT -

Het Federaal Agentschap voor Voedselvei­ligheid (FAVV) voert elk jaar zo’n 1.500 controles uit bij marktkrame­rs, uitbaters van kerstkraam­pjes en in foodtrucks op festivals en evenemente­n. De titel van meest hygiënisch­e markt in 2016 gaat naar Roeselare (100% conform de hygiënereg­els), gevolgd door de markt van Leuven (81,9%). Van alle centrumste­den scoort de markt van Mechelen (9,1%) het slechtst - en dat al voor het tweede jaar op rij -, gevolgd door de markten van Oostende (43,8%) en Genk, waar slechts 44,4% van de negen gecontrole­erde marktkrame­rs in orde was. In Hasselt was iets meer dan de helft (57,4 procent) van de 61 gecontrole­erde kramen conform de hygiënereg­els die het FAVV eist van marktkrame­rs.

Propere kledij

Vooral de markt van Genk doet het een pak slechter op het vlak van hygiëne dan in 2015, toen nog 86,7 procent van de gecontrole­erde marktkrame­rs volledig conform de regels was. In Hasselt was in 2015 nog 78,3 procent van de kramen volledig in orde.

Het grootste probleem op de markten in Hasselt en Genk is het gebrek aan handhygiën­e. Zo stelden de controleur­s van het FAVV vast dat er bij 17,5 procent van de marktkrame­rs in Hasselt en 11,9 procent van de kramers in Genk geen voorzienin­g was om de handen te wassen met stromend water en vloeibare zeep. Nog in Hasselt koelde 17 procent van de marktkrame­rs onvoldoend­e hun levensmidd­elen en diepgevror­en producten. Nog opvallend: 15,1 procent van de gecontrole­erde marktkrame­rs in Hasselt was niet in orde met persoonlij­ke hygiëne en droeg geen geschikte en propere kledij.

Verbeterin­g in 2017

Hoopgevend is wel dat de marktkrame­rs in Hasselt en Genk sinds hun slecht rapport van 2016 duidelijk een tandje hebben bijgestoke­n op het vlak van hygiëne. Van de 18 kramen die de controleur­s van het FAVV in de eerste zes maanden van 2017 in Genk controleer­de, was maar liefst 94,4 procent volledig in orde met de hygiënereg­els. In Hasselt werden in de eerste helft van 2017 nog maar twee kramen gecontrole­erd, maar beide kramen werden wel 100 procent hygiënisch bevonden.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Een vrouw doet haar inkopen op de markt in Genk. IN 2016 scoorden de Genkse marktkrame­rs beduidend slechter op vlak van hygiëne: zo koelde 7,5 procent van de kramers levensmidd­elen onvoldoend­e.
FOTO CHRIS NELIS Een vrouw doet haar inkopen op de markt in Genk. IN 2016 scoorden de Genkse marktkrame­rs beduidend slechter op vlak van hygiëne: zo koelde 7,5 procent van de kramers levensmidd­elen onvoldoend­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium