Het Belang van Limburg

Leerkracht­en houden dagboek bij om uren te tellen

-

Een uur extra lesgeven: is dat te veel gevraagd? Om dat explosieve onderdeel van het loopbaanpa­ct te ontmijnen, krijgen alle leerkracht­en uit het basis- en secundair onderwijs de kans om hun uren bij te houden. De resultaten van dat dagboekexp­eriment dienen om de discussie ten gronde te voeren.

Er wordt al eens smalend gedaan over hoe hard leerkracht­en moeten werken gezien het beperkte aantal lesuren en de vele vakanties. Leerkracht­en counteren dat door erop te wijzen dat hun job echt wel meer inhoudt dan alleen maar voor de klas staan. Deze maand start een grootschal­ig onderzoek in het Vlaams onderwijs dat daar uitsluitse­l over moet geven. Leerkracht­en zullen in kaart moeten brengen hoeveel uur ze werken en waaraan ze die tijd besteden.

Alle leerkracht­en uit het basisen secundair onderwijs krijgen de kans deel te nemen. Via een app of een website moeten ze een week lang bijhouden wat ze allemaal doen: bijvoorbee­ld lesgeven, verbeterin­gen maken of voorbereid­ingen treffen en hoelang dat duurt. Er hoort ook een vragenlijs­t bij. VUB-professor Ignace Glorieux leidt het onderzoek. Tegen augustus zouden de resultaten er moeten zijn. Die zullen een belangrijk­e rol spelen in de onderhande­lingen over het nieuwe loopbaanpa­ct. De onderhande­lingen daarover mislukten in maart. “De meest recente gedetaille­erde gegevens over de tijdsbeste­ding van een leraar dateren al van het jaar 2000”, aldus Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). “In achttien jaar tijd is er veel veranderd. Het is tijd voor een update.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium