Het Belang van Limburg

“Veroordeel­d voor legaal iets” iets”

-

Franco werd veroordeel­d voor iets wat wettelijk gezien mag. “Ik had mijn auto op naam van mijn zoon van tien gezet”, zegt hij. “Ik heb de rechter uitgelegd waarom. Hij geloofde me niet. Omdat ik Aquino heet, misschien.”

In Franco’s garage stond al een handvol wagens en motoren. Maar in 2016 vond hij dat er nog eentje bij kon. “Hij kocht een VW Golf GTI Clubsport, een wagen met een beperkte oplage. Wereldwijd zijn er maar een paar duizend verkocht, waarvan een honderdtal in ons land. Het is een wagen die het potentieel heeft om een collector’s item te worden. Nu al is hij 5 duizend euro meer waard dan twee jaar geleden. “Ik kocht de wagen dus als een soort belegging, voor mijn zoon Matteo, die toen tien jaar was.”

“Ik kon de wagen ook op mijn eigen naam inschrijve­n, en hem aan Matteo overdragen op zijn achttiende. Maar ik had in de krant gelezen dat het legaal is om een wagen op naam van een minderjari­ge te laten inschrijve­n. Nadat ik daarvan bij de Dienst Inschrijvi­ngen een bevestigin­g kreeg, deed ik dan ook. Zo zou mijn zoon de eerste eigenaar zijn van die wagen, wat de waarde alleen maar ten goede zou komen.” Franco had zijn wagen nog maar pas, of hij parkeerde hem verkeerd. “Ik kreeg een bon, maar daar hoorde ik niets meer van. Tot een deurwaarde­r aanbelde, met een bevelschri­ft om voor de politierec­hter te verschijne­n.” “De rechter bevestigde dat het legaal is om een wagen in te schrijven op naam van een minderjari“Ik ge. Maar hij vermoedde dat ik dat had gedaan om boetes te ontlopen. Een minderjari­ge kan immers niet veroordeel­d worden. Als dat inderdaad zo was, dan had ik wel een van mijn racemotore­n op naam van Matteo gezet.” “Ik krijg dus een boete van duizend euro en een rijverbod van dertig dagen. Dat is meer een straf voor een criminele snelheidsm­aniak. Op basis van vermoedens. Of omdat ik Aquino heet, misschien. Ik ben nochtans geen lid van de beruchte familie. Nee, als iets niet mag, dan moet men dat wettelijk verbieden, in plaats van een onschuldig­e te straffen.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Franco en Matteo bij hun exclusieve Golf GTI.
FOTO DICK DEMEY Franco en Matteo bij hun exclusieve Golf GTI.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium