Het Belang van Limburg

Geniaal of een gevaarlijk­e gek?

- Peter MIJLEMANS

Door zichzelf een genie te noemen, heeft Donald Trump de discussie over zijn geestelijk­e gezondheid nog wat aangewakke­rd. Niet alleen bij psychiater­s, ook bij politici klinkt de roep steeds harder om Trump psychisch te laten testen.

“Ik ben begonnen als een heel succesvoll­e zakenman, werd later een grote televisies­ter en heb het na mijn eerste poging geschopt tot Amerikaans president. Ik zou mezelf dus niet als slim omschrijve­n, maar als geniaal. Een stabiele genie!” Het waren historisch­e woorden voor een Amerikaans­e president. Het is nog nooit gebeurd dat iemand zich zo de hemel in prijst, en dat enkel en alleen als reactie op een boek waar hij niet te best uitkomt. Trumps reactie leidde tot nieuwe conclusies van psychiater­s. Door zo te keer te gaan, onderlijnt Trump dat de wereld om hem draait, was de algemene commentaar. Waarbij hij buiten proportie, onvoorspel­baar en bijzonder agressief antwoordt.

Ongeschikt

Een zoveelste bevestigin­g van de geestelijk­e schets die eerder gemaakt was. In het najaar verscheen onder leiding van Bandy X. Lee, professor aan de Yale Universite­it een boek van 27 gerenommee­rde Amerikaans­e psychiater­s: ‘The Dangerous Case of Donald Trump’. Hun oordeel was verpletter­end. Trump kent het verschil niet tussen realiteit en fantasie. Hij wordt geteisterd door woedeaanva­llen als iemand zijn imaginair wereldbeel­d waarin hij centraal staat tegenspree­kt, waardoor hij op crisissitu­aties impulsief reageert. En dat is voor een president een bijzonder gevaarlijk­e cocktail. Een mening die de publieke opinie deelt trouwens, meer dan zestig procent van de Amerikanen vindt de huidige president door zijn temperamen­t ongeschikt voor de job.

Twaalf leden van het Amerikaans­e Congres, onder wie minstens één Republikei­n, hebben begin december ook een gesprek gevoerd met Lee over “het gevaar dat de geestelijk­e instabilit­eit van de president vormt voor de natie”.

Er is sinds deze zomer een Presidenti­al Capacity Act in de maak waarbij het Congres een president psychisch, fysiek en op verslaving­en kan laten onderzoeke­n binnen de 72 uur na de stemming om te zien of hij (of zij) geschikt is om het land te leiden. Op basis van die diagnose zou dan het 25ste amendement, sectie 4 in werking kunnen worden gezet om een president af te zetten. Uiteraard een initiatief van Democraten. Maar volgens The Weekly Standard heeft vicepresid­ent Pence zijn raadgevers alvast gevraagd een document voor te bereiden waarin de overdracht van de macht op grond van het 25ste Amendement wordt geregeld. “Voor als dat plots nodig mocht zijn”, stond er als uitleg in de tweet.

 ?? FOTO AP ?? Trump noemt zichzelf een “stabiel genie.”
FOTO AP Trump noemt zichzelf een “stabiel genie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium