Het Belang van Limburg

“Teamspirit zit nog altijd goed”

Hongerige Kanaries trappen af in La Manga

- Pieter VANLOMMEL Van onze verslaggev­er ter plaatse Pieter VANLOMMEL

STVV heeft haar jaarlijks trainingsk­amp onder ideale trainingso­mstandighe­den op gang getrapt. Onder een stralende zon, net geen vijftien graden en een fris briesje werkten de Kanaries zich in het zweet maar er werd tegelijk ook gelachen en gedold. Coach Jonas De Roeck keek ernaar en zag dat het goed was. “Met de teamgeest heeft het altijd goed gezeten in dit team.”

Jonas DE ROECK

Zaterdagav­ond, klokslag 20.30 uur. De Spaanse zon was al een poosje achter de horizon verdwenen toen de zwarte shuttlebus met aan boord de voltallige Truiense delegatie zijn intrede maakte in het luxueuze appartemen­tencomplex ‘Las Lomas village’. Materiaalm­annen Benny Liebens en Valère Stevens waren de eersten om van de bus te stappen na een reis die zeveneneen­half uur eerder vanuit Stayen werd ingezet. Op een half uurtje vertraging op de Luikse luchthaven na, verliep die trip zonder noemenswaa­rdige problemen.

Na voet op Spaanse bodem te hebben gezet, werden in allerijl de kamers opgezocht en koffers uitgepakt. Om 21.00 uur stond er immers nog een warme maaltijd op de omvangrijk­e groep te wachten. Maar voor ze het buffet mochten aanvallen, sprak eerst coach Jonas De Roeck zijn spelers nog even toe. Hij briefte ze over wat hen deze week te wachten staat en overliep vervolgens de huisregels, zoals “no mobile phones at the table” en “forbidden to be barefoot during meals.”

Goesting en goed humeur

STVV komt dan wel uit een mindere periode - tien wedstrijde­n zonder overwinnin­g hebben de teamspirit een flinke knauw gegeven. Maar de teneur in de groep is dat ze dit trainingsk­amp willen aangrijpen om als groep de rug te rechten en tegelijk een basis te leggen voor een sterk eindschot in de Jupiler Pro League. In de informatie­map die teammanage­r Peter Delorge aan elke speler uitdeelde, stond dan ook onder het lijstje ‘zelf mee te nemen’: goesting en goed humeur. En goesting hadden ze. Zondagocht­end om half elf werd het officiële startschot gegeven voor een week vol hard labeur. De openingsse­ssie zette De Roecks intenties meteen kracht bij. De allereerst­e oefening was een kleine

Op zo’n eerste dag moet de groep altijd wat op gang komen. Maar ik ben tevreden. We hebben twee goede sessies gehad, de kop is eraf

coopertest, gevolgd door oefenvorme­n op balbezit, nog meer loopoefeni­ngen en een pittig partijtje elf tegen elf.

Dat het met de sfeer alvast snor zit, bewees de gezamenlij­ke stretchoef­eningen aan het eind van de training. Terwijl de spelers in de middencirk­el de opdracht kregen om met gesloten ogen de romp te rekken, maande aanstoker Yohan Boli stiekem iedereen aan om naar de zijlijn te lopen. Alleen belofte Mohammed -Mo voor de vrienden- Nitcheu bleef in z’n eentje over in de middencirk­el. Toen die zijn ogen weer opende en verbaasd rondom zich keek, trakteerde de rest van de groep hem op een collectief applaus. Hilariteit alom.

Frisse duik in het zwembad

Onder knallende hip hop-beats trokken enkele Kanaries vervolgens het ijskoude zwembad in om op die manier de recuperati­e te bevorderen. Na een stevige lunch en verdiende platte rust zette de delegatie per bus opnieuw koers richting het - overigens perfect onderhoude­n - trainingsv­eld. De zon was intussen achter het wolkendek verdwenen en een snedige wind deed de gevoelstem­peratuur meteen met een graad of tien dalen.

Het kon het goede humeur van de Kanaries niet drukken. Bij het ezelspelle­tje dat de tweede training opende, volgde de ene komische discussie de andere op. Daarna was het tijd om af te werken op doel. Dat daar momenteel het schoentje nijpt bij STVV, werd andermaal duidelijk. “Come on guys, you can do better!” merkte ook T2 Chris O’Loughlin op. Spitsen Boli en Vetokele misten bij de vleet, Asamoah knalde het leer wél heerlijk binnen. En kreeg daarvoor een luide “oehlalaa!” van Kotysch. Jonas De Roeck wilde er niet te zwaar aan tillen. “Op zo’n eerste dag moet de groep altijd wat op gang komen. Maar ik ben tevreden. We hebben twee goede sessies gehad, de kop is eraf ”, aldus de coach, die ook een grote spelvreugd­e en teamgeest kon vaststelle­n. “De buitenwere­ld mag zich niet blindstare­n op die laatste thuismatch tegen Antwerp. Met de teamspirit zit het met dit team al het hele seizoen goed.” En dat kan tijdens een weekje aan de Costa Calida alleen maar beter worden…

 ?? Foto PIVAN ?? Kamergenot­en Yohan Boli (links) en Jordan Botaka dollen op training met hun maatje Samuel Asamoah (midden).
Foto PIVAN Kamergenot­en Yohan Boli (links) en Jordan Botaka dollen op training met hun maatje Samuel Asamoah (midden).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium