Het Belang van Limburg

“Ik voel mij de messias van het Vlaamse lied”

Guido Belcanto op tournee met nieuw album ‘Liefde & Devotie’

- Gunter JACOBS

Ik belijd mijn zanger-zijn met liefde en devotie. Voor mij is dit geen carrière, maar een roeping Guido Belcanto zanger

HASSELT - “Ik zie mij als een troubadour uit de middeleeuw­en. Die maakte geen platen, maar trok wel rond om zijn liedjes te zingen voor de mensen”, zegt Guido Belcanto. Dus onderneemt de zanger in het zog van zijn nieuwe album ‘Liefde & Devotie’ een uitgebreid­e tournee.

Een nieuwe plaat, een nieuwe tournee; voor Guido Belcanto gaan de twee al dertig jaar hand in hand. “Een nieuwe plaat betekent voor mij een duw in de rug om weer de baan op te gaan”, bekent de 64-jarige zanger. “Even belangrijk voor mij is dat ik daarmee songs registreer voor de eeuwigheid. Net zoals een schrijver of een kunstschil­der ben ik een scheppend kunstenaar die iets tastbaars wil nalaten.”

Op ‘Liefde & Devotie’ bewandelt Belcanto vertrouwde paden. Spaak gelopen relaties, onbeantwoo­rde liefde en zijn gewond hart lopen als een rode draad door de liedjes van Vlaanderen­s graag geziene chansonnie­r. “De dramatiek van het leven, met de lach en de traan, is het universum waartoe ik mij aangetrokk­en voel en waarin ik mij thuis voel. Ik zie rondom mij dingen gebeuren en maak zelf ook veel mee op liefdesgeb­ied, waardoor ik het nooit ver moet zoeken. Deze liedjes komen naar mij toe, door het hartstocht­elijk leven dat ik leid. Dat leven is intens en ook een beetje riskant, maar ik manipuleer het nooit zodanig dat er songs uit kunnen voortkomen.”

Roeping

De titel van zijn dertiende album telt twee voor Belcanto belangrijk­e woorden. “Ik belijd mijn zanger-zijn met liefde en devotie. Voor mij is dit geen carrière, maar een roeping. Jezus liet zich aan het kruis nagelen om de wereld te verlossen van alle zonden. Zoiets moet een kunstenaar ook doen; bereid zijn om zijn leven op te offeren voor die roeping. Daarom neem ik op de hoes een Christuspo­se aan. Ik voel mij, zonder valse bescheiden­heid, een soort messias van het Vlaamse lied. Ga je dat als titel gebruiken?” Belcanto lacht. Op ‘Liefde & Devotie’ rijmt hij eigen compositie­s met bewerkinge­n van songs van zielsverwa­nten als Loudon Wainwright III, Bob Dylan en Nick Cave. “Als een liedje aanvoelt alsof het mij op het lijf is geschreven, dan komt het in aanmerking. ‘Johnny vergeet me niet’ gaat over het verlies van een geliefde, ‘Henry Lee’ over een passionele moord. Zeker in periodes dat er geen eigen songs naar boven komen, hou ik me graag bezig met covers. Ik trap daarbij niet in de val van de letterlijk­e vertaling, maar tracht de ziel van de song te behouden.”

“Of de cirkel hiermee rond is? Dat geloof ik niet”, mijmert Belcanto. “Nadat ik altijd als een volkszange­r voor de gewone man werd gezien, krijg ik tegenwoord­ig hoe langer hoe meer bijval uit intellectu­ele hoek. Schrijfste­r Patricia Jozef vroeg mij om voor haar debuutroma­n een lofrede te schrijven en onlangs heb ik opgetreden op de vernissage van kunstschil­der Michael Borremans, die een grote fan van mij blijkt. Die algemene acceptatie geeft mij een goed gevoel.”

Concerten in CC’s o.a. 12/01 Scherpenhe­uvel, 09/02 Tienen, 17/02 Tongeren, 02/03 Hoeselt, 03/03 Overpelt, 30/03 Heist-op-den-Berg, 28/04 Heusden-Zolder.

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL
FOTO HBVL ??
FOTO KRIS VAN EXEL FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium