Het Belang van Limburg

Tinne Oltmans besmet je met het antipestvi­rus

Ketnet lanceert Stip It-actie tegen pesten

-

Wie goed heeft opgelet tijdens de finale van ‘Steracteur, Sterarties­t’ is het vast opgevallen: Tinne Oltmans had vier stippen op haar hand. Een spielerei? Toch niet. De stippen zijn de nieuwe ‘move’ van Ketnet tegen pesten. Tinne trekt de campagne met een song tegen pesten. Twee jaar na William Boeva en Sien Wynants zetten Ketnet en het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten een nieuwe actieweek op tegen pesten. “Dat is nodig”, zegt Tinne Oltmans (25) die samen met Ketnet-wrappers Leonard Muylle, Sander Gillis en Thomas Van Achteren het boegbeeld van de nieuwe actie is. “Pesten is niet makkelijk de wereld uit te helpen. Het probleem moet blijvend onder de aandacht worden gebracht en we moeten jongeren die gepest worden wapenen, zodat ze zich kunnen verweren.”

Oltmans, bij de jeugd vooral bekend van de reeks ‘Ghost Rockers’, weet waarover ze spreekt want vroeger was ze zelf het mikpunt van pesters. “Ik ben gepest van het tweede leerjaar tot het zesde middelbaar. Niets extreems, maar dat eeuwige getreiter ervoer ik wel als heel vermoeiend. Bovendien was er ook nooit een evidente reden waarom ik werd gepest. Ik was toen niet erg assertief en een beetje anders (zo speelde ze als kind in ‘The Sound of Music’, red.) en dat volstond om in het vizier van pesters te komen. Bovendien zaten mijn beste vriendinne­n niet bij mij op school, zodat niemand het voor mij opnam.”

Festival als beloning

Precies dat laatste is waar de STIP IT-campagne iets aan wil doen. “We roepen jongeren op zich te engageren tegen pesten. Dat kan door op ketnet.be het ‘Manipest’ te onderteken­en. Daarin beloven ze niet te pesten en slachtoffe­rs van pesterijen te steunen. Wie tekent, mag vier stippen op zijn hand aanbrengen. Met een stift, pen of plakkertje­s; het maakt niet uit. Zolang ze maar in een vierkant staan. Bekijk de stippen als een soort virus tegen pesten dat zich hopelijk heel snel en ruim verspreidt”, aldus Oltmans.

Tinne Oltmans Niet alleen jongeren kunnen de stippen dragen, ook volwassene­n. “Leraren, ouders en iedereen die zich ertoe verbindt gepeste jongeren ter hulp te snellen. Ook heel wat bekende mensen hebben zich al achter de actie geschaard, zelfs nog voor we ze zondagocht­end op Ketnet hebben gelanceerd. Onder anderen weerman Frank Deboosere, nieuwsanke­r Hanne Decoutere en ‘madam’ Anja Daems droegen vorige week de stippen al.” Bij wijze van beloning krijgt al wie het ‘Manipest’ onderteken­t een unieke code die online toegang verleent tot het ‘Antipestiv­al’ op vrijdag 9 februari. “Via een livestream zal dat festival op ketnet.be en de Ketnet-app worden uitgezonde­n. Samen met de dansgroep Let’s go urban zal ik zelf het campagneli­ed ‘Stip na stip’ zingen, maar er komt ook nog een rist andere artiesten optreden.” En of zo’n campagne nu écht helpt? “De impact van de move tegen pesten is groot, zo merkten we twee jaar geleden. Uit onderzoek bleek toen dat tachtig procent de campagne kende en dat nagenoeg alle jongeren ervan overtuigd was dat actie een verschil maakte.”

Ik ben gepest van het tweede leerjaar tot het zesde middelbaar. Niets extreems, maar dat eeuwige getreiter ervoer ik wel als vermoeiend

XDe STIP IT-actie van Ketnet loopt vanaf nu en kent haar hoogtepunt tijdens ‘De Vlaamse Week tegen pesten’ van 2/2 tot 9/2.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium