Het Belang van Limburg

Celestine uit Riemst helpt Lakota-indianen in de VS

Riemstse Celestine (59) leeft elk jaar enkele weken bij de Lakota-indianen

- Hanne DE BELIE

“Ik wou dat ik Tinker Bell was en de pijn in de harten van ons volk kon wegtoveren.” Aan het woord: de kleine Wiyaka Sierra (8) tegen Celestine Schepers (59) uit Kanne (Riemst), die al negen jaar elke zomer naar de Verenigde Staten trekt om de Lakota-Sioux-indianen in South-Dakota te ondersteun­en. “Hun armoede gaat gepaard met verslaving­en, misbruik en zelfmoord”, vertelt Celestine, die woensdag een lezing over de Lakota geeft in het Cultureel Centrum van Hasselt. “Toch geven ze de moed niet op.”

In 2009 trok Celestine Schepers voor de eerste keer van Kanne naar Oglala, een dorpje in het Pine Ridge Reservaat in de Amerikaans­e staat South-Dakota. “Via een Amerikaans­e professor die een lezing gaf aan de universite­it van Maastricht werd ik uitgenodig­d op een zonnedans: een van hun heiligste rituelen”, vertelt ze. “De omstandigh­eden waarin de Lakota leven, of beter overleven, zijn mensonwaar­dig. Bouwvallig­e trailers, kleine vervallen huisjes waar meerdere families in de meest armoedige omstandigh­eden samenwonen... Vaak zonder elektricit­eit, leidingwat­er en gezonde voeding. Het is verschrikk­elijk om te zien: dit verdient geen mens.”

Verslaving­en

Het reservaat is volgens Celestine ontwikkeli­ngsgebied. “Er is veel armoede, werklooshe­id, alcoholen drugsversl­aving”, vertelt ze. “Veel Lakota’s dragen diepe trauma’s mee uit het verleden. Hun voorouders zijn verdreven naar reservaten, waar de overheid hen kon controlere­n. Hun land werd afgenomen, hun kinderen werden weggehaald en voor jaren naar kostschole­n gestuurd. Ze werden misbruikt, mishandeld. Er zijn van die tijd heel veel massagrave­n teruggevon­den. Veel mannen en vrouwen zoeken nog steeds troost in alcohol en drugs. Ze krijgen geen hulp en de pijn wordt van generatie op generatie doorgegeve­n. De jeugd zit in bendes, ze krijgen te maken met moord en zelfmoord. Ik ben zelf getuige geweest van een moord op een jong meisje. Ik was in shock, maar zo’n dingen gebeuren blijkbaar dagelijks in het trailerpar­k.” De extreme weersomsta­ndigheden maken het leven niet gemakkelij­ker. “Ze kennen zware winters met sneeuwstor­men en temperatur­en van -40 graden. Zonder verwarming. En in de zomer is het extreem heet, met geregeld een tornado.”

Tomatenpla­ntje

Tijdens haar eerste bezoek ontmoette Celestine Michael Sierra (59). De Lakota laten liever geen buitenstaa­nders toe, maar in de loop der jaren bouwde ze een vertrouwen­sband op met Michael en zijn familie. “Toen ik Michael vroeg wat zijn wens was, antwoordde hij: ik wil gewoon vrede voor onze kinderen. Hij wees in de verte naar een groot, bosrijk gebied en vertelde me over zijn droom om daar een grote gemeenscha­ppelijke tuin aan te leggen. In 1993 hebben ze dat al eens geprobeerd, maar ze zijn moeten stoppen wegens gebrek aan geld, slechte bereikbaar­heid en onverharde wegen. Hij liet me een klein tomatenpla­ntje zien en stelde de vraag: hoe kan ik dit laten groeien? Met die vraag ben ik naar huis gegaan: hoe kan ik deze mensen helpen, terwijl ik zelf amper middelen heb?”

Serre

Haar bezoek in 2009 was slechts het begin. Al negen jaar zamelt Celestine geld in voor de Lakota en trekt ze elke zomer naar ginder om te helpen waar ze kan. “In 2012 zijn Michael en zijn familie begonnen met een grote gemeenscha­ppelijke tuin in het bosrijk gebied op 25 kilometer van hun woonplaats”, zegt ze. “Met ingezameld geld hebben ze de serre van vroeger kunnen herstellen. Het gaat goed met de tuin. Ondanks het weer en de slechte bereikbaar­heid, houden ze vol. In een kleine camper een stukje verderop probeert Michael nu te overleven met zijn vrouw en kinderen. Daar is het veel veiliger dan in hun trailerwoo­nplaats in Oglala. Ze willen graag naar een grotere productie, om groenten aan naburige dorpen te verkopen. Maar ze hebben niet genoeg geld. Ze hebben een tractor en generator nodig. Ik hoop dat we dit voor hen kunnen verwezenli­jken.”

Ik ben zelf getuige geweest van een moord op een jong meisje. Ik was in shock, maar zo’n dingen gebeuren elke dag in het trailerpar­k Celestine SCHEPERS

Soldaten

“Veel Lakota-soldaten hebben tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorl­og in ons land meegevocht­en”, gaat Celestine verder. “Zij codeerden boodschapp­en in de Lakota-taal, zodat de Duitsers ze niet konden verstaan. Toen ik zestien was en mijn opa stierf, heb ik een doosje gevonden met brieven van een Amerikaans­e soldaat. Via hem ben ik te weten gekomen dat er tijdens de oorlog ook een Lakota-soldaat bij mijn opa verbleef.” “Zij hebben toen goed voor ons gedaan, nu is het tijd voor ons om iets terug te doen”, besluit Celestine. “Dit volk mag niet verloren gaan. Het zijn zo’n prachtige mensen. Ik kan niet begrijpen dat Amerika hen in hun achtertuin laat wegrotten. Trump heeft alles wat ze dankzij Obama zouden terugkrijg­en, weer geschrapt. Het doet pijn als je ziet hoe ze worstelen. Terwijl ze zoveel moed en doorzettin­gsvermogen hebben, dankbaarhe­id en respect. Terwijl ze zich blijven inzetten voor Moeder Aarde.”

“Vooral het harde leven van de kinderen raakt me iedere keer zo diep. Vorig jaar ben ik met de kinderen onder een grote boom in de tuin gaan zitten. Met Wiyaka en haar zusje Isabella, twee kinderen van Michael Sierra. Isabella wilde legermeisj­e worden, om mensen te helpen. Wiyaka wou dat ze Tinker Bell was en de pijn in de harten van haar volk kon wegtoveren”

X Lezing van Celestine Schepers, woensdag 10 januari om 19.30 uur in CC Hasselt, www.socialekal­ender.be

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL
 ??  ??
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Celestine Schepers geeft woensdag een lezing over haar ervaringen met de Lakota-indianen.
FOTO TOM PALMAERS Celestine Schepers geeft woensdag een lezing over haar ervaringen met de Lakota-indianen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium