Het Belang van Limburg

Belastingv­rij erven van partner is inzet van de discussie

Vlaamse regering wil verlaging van de erfbelasti­ngen

- Yves LAMBRIX

Na de hervorming van de registrati­erechten (grondbelas­ting) wil de Vlaamse regering dit voorjaar werk maken van een nieuwe erfbelasti­ng. Die kan vandaag oplopen tot 65 procent van de waarde van de totale erfenis. Dat kan niet langer, vindt de Vlaamse regering. Om een verlaging van bepaalde tarieven door te voeren heeft Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) alvast een budget van 130 miljoen euro gekregen. Over de te nemen maatregele­n is er nog heel wat discussie. Op alle roerende (geld, meubilair...) en onroerende goederen (woningen en gronden) die u vandaag erft, moet u belastinge­n betalen. Het percentage hangt af van de graad van verwantsch­ap en de omvang van de erfenis. Voor erfenissen in rechte lijn (kinderen, kleinkinde­ren, achterklei­nkinderen, ouders, grootouder­s, overgrooto­uders van de overledene) is dat 3% op de eerste 50.000 euro, 9% op de schijf tussen 50.000 en 250.000 euro, en 27% op de schijf daarboven. Voor erfenissen van een overleden broer, zus, neef, nicht of vriend bedragen de tarieven van de Vlaamse overheid 30, 45, 55 tot zelfs 65%.

Vrijstelli­ng langstleve­nde

Op 1 september gaat het nieuwe, versoepeld­e erfrecht van federaal Justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) van start. De Vlaamse regering grijpt die kans om de erfbelasti­ngen te verlagen. Verschille­nde pistes liggen op tafel, knopen zijn evenwel nog niet doorgehakt.

Over één zaak zijn de regeringsp­artijen N-VA, CD&V en Open Vld het roerend eens: de langstleve­nde partner wordt vandaag overbelast. Open Vld-voorzitste­r Gwendolyn Rutten pleitte er zondag voor om die “belasting op verdriet” af te schaffen: bij verlies van de partner moet alles wat in gemeenscha­p werd opgebouwd of verdiend, worden vrijgestel­d van erfbelasti­ng. Vandaag is dat al het geval voor de gezinswoni­ng en voor de helft van het gemeenscha­ppelijk vermogen. Het voorstel-Rutten zou 161 miljoen euro kosten. Dat leidt meteen tot de vrees bij CD&V dat deze verlaging gefinancie­rd zou worden door besparinge­n op onderwijs of welzijn.

Erfenisspr­ong?

Minister Tommelein heeft al aangekondi­gd dat hij de “onredelijk hoge belasting” van 65% op de erfenis van een vriend of verre neef wil verlagen naar 50%. “Die maatregel is terecht maar kost alleen al 70 miljoen euro. Wij vinden dat wie in rechte lijn erft – van zijn ouders of partner – ook een drastische verlaging moet krijgen”, zegt Jos Lantmeeter­s (N-VA).

CD&V wil dat stiefklein­kinderen worden gelijkgest­eld met natuurlijk­e kleinkinde­ren, en dat dat je bij overlijden van je ouders een deel van de erfenis aan je kinderen kan doorschuiv­en. N-VA vindt dat “asociaal” omdat dit enkel zal gebeuren bij mensen die er warmpjes bij zitten. Net als Open Vld vrezen de Vlaams-nationalis­ten ook een budgettair­e ontsporing omdat deze maatregel gewoonweg niet te berekenen valt.

 ?? FOTO POL DE WILDE ?? Over één zaak zijn de Vlaamse regeringsp­artijen het eens: de langstleve­nde partner wordt vandaag overbelast.
FOTO POL DE WILDE Over één zaak zijn de Vlaamse regeringsp­artijen het eens: de langstleve­nde partner wordt vandaag overbelast.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium