Het Belang van Limburg

Maximaal 20 jaar voor moord in kinderboet­iek Stokkem Echtgenoot ontsnapt aan zwaardere straf door ‘onwettelij­ke’ afschaffin­g assisen

- Caroline VANDENREYT

Twintig jaar gevangenis riskeert Perenaar Daniel K. (50) maximaal voor de moord op zijn echtgenote in hun kinderboet­iek in Stokkem. Dat is het resultaat van de recente uitspraak van het Grondwette­lijk Hof, dat oordeelde dat de maximumstr­af voor een correction­ele rechtbank niet kan opgetrokke­n worden tot 40 jaar. Als hij voor een volksjury moest verschijne­n, kon K. levenslang krijgen. “Een cadeau van minister Geens”, noemde aanklager Patrick Boyen het voor de Tongerse correction­ele rechtbank.

TONGEREN/DILSEN-STOKKEM -

Geldproble­men en gokschulde­n zouden ervoor gezorgd hebben dat Daniel K. in november 2015 zijn vrouw Inge Jonkers (45) wurgde. Na verschille­nde maanden in voorarrest is hij intussen op vrije voeten in afwachting van zijn proces. Een rechtszaak die eind december een iets rooskleuri­ger vooruitzic­ht kreeg: het Grondwette­lijk Hof oordeelde toen dat de – quasi – afschaffin­g van assisen door justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) niet kan. Ook het optrekken van de maximumstr­af

Eindelijk uitweg voor 13.000 toeristen in Zwitsers skioord ZERMATT -

De ruim 13.000 toeristen die sinds twee dagen in het Zwitserse skioord Zermatt afgesloten zijn van de rest van de wereld, konden gisteren per helikopter en per trein geëvacueer­d worden.

Door de zware sneeuwval konden de duizenden winterspor­ters in het bekende skioord niet terug naar huis. Enkele vakantiega­ngers konden dinsdagavo­nd al gebruikmak­en van die luchtbrug, maar de vluchten moesten bij het vallen van de avond al snel stopgezet worden. Bovendien moesten toeristen die per helikopter geëvacueer­d werden ook diep in de buidel tasten: 171 euro per persoon om de luchtbrug te kunnen gebruiken. Aanvankeli­jk was aangekondi­gd dat er vanaf woensdagmi­ddag weer een trein zouden rijden tussen Zermatt en Täsch, maar iets later klonk het dat die trein geannuleer­d is na de ontdekking van grote hoeveelhed­en sneeuw op een stuk spoor. Gisteren in de late namiddag werd het treinverke­er toch weer hervat. voor een correction­ele rechtbank tot 40 jaar werd naar de prullenman­d verwezen. Dat betekent dus dat je voor een strafrecht­bank hooguit 20 jaar cel mag krijgen, of je nu iemand doodt of vermoordt (met voorbedach­ten rade). Wat maakt dat de verdedigin­g van Daniel K. gisteren niet al te veel stampij veroorzaak­te rond wel of niet assisen, aangezien hij terechtsta­at voor moord.

“Maar we vragen wel aan de rechtbank om de ongelijkhe­id tussen correction­ele en assisen recht te trekken. Door de afschaffin­g van het assisenhof zijn een aantal ‘waarborgen’ ontnomen, zoals het horen van alle getuigen. Op assisen passeert iedereen de revue, voor de rechtbank moet toestemmin­g voor elke getuige gevraagd worden. Dit is een serieuze ongelijkhe­id”, pleitten advocaten Kristof Bormans en Jan Keulen voor Daniel K. “Het gaat ons niet om de volksjury, wel over de grondighei­d van de debatten. Hier kunnen ook al die getuigen gehoord worden.”

Het aantal zegt niets over die gelijkheid, vond de rechtbank. Wel de relevantie van elke getuige. Niet kwantiteit maar kwaliteit. Ongetwijfe­ld een van de punten die assisen genekt hebben met steeds meer processies van weinigzegg­ende getuigenis­sen.

Aanvechten

Dat het proces voor de correction­ele rechtbank gevoerd wordt, ging de verdedigin­g niet aanvechten. “Dat kan ook niet volgens de uitspraak van het Grondwette­lijk Hof. Alle genomen beslissing­en – dus ook de verwijzing van K. naar de correction­ele rechtbank – blijven gehandhaaf­d.”

De opmerking dat er waarborgen ontnomen zijn, vond de aanklager ook niet terecht. “Het is gewoon een volledig andere proce-

Jan KEULEN en Kristof BORMANS Advocaten verdedigin­g dure”, benadrukte Patrick Boyen, die weliswaar een fervente voorvechte­r blijft van assisen en die manier van ‘waarheidsv­inding’. Uiteindeli­jk waren er vijf getuigen die het openbaar ministerie en verdedigin­g aan het woord willen laten, de drie rechters gingen in op elk: de wetsdokter, een psychiater, de psycholoog, de zoon van het koppel en de stiefzoon van de dader. De voorbedach­theid, dat K. de dood van zijn vrouw gepland heeft, zou volgens de verdedigin­g ‘in principe’ niet betwist worden. Vanaf 14 maart krijgt de Perenaar zelf het woord op de officiële start van zijn proces.

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL
 ?? FOTO PANKO ?? Inge en Daniel K. bij de opening van hun winkel.
FOTO PANKO Inge en Daniel K. bij de opening van hun winkel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium