Het Belang van Limburg

“Volgende week tot 40 centimeter sneeuw in de Ardennen”

Limburg krijgt regen en wind

-

Winterspor­tliefhebbe­rs kunnen volgende week opnieuw in eigen land de latten aanbinden, want op de Ardense toppen wordt van woensdag tot en met vrijdag tot wel 40 centimeter sneeuw voorspeld. “Het is niet de vraag of het gaat sneeuwen, maar wel hoe dik het sneeuwtapi­jt zal zijn”, zegt meteoroloo­g Johnny Willemsen van MeteoVista.be. In Limburg blijft het bij smeltende sneeuw en regen. “December 2017 was goed voor negen skidagen, maar dit jaar is onze piste bij gebrek aan sneeuw gesloten gebleven”, zegt Michelle Detaille, die (langlauf)ski’s en snowboards verhuurt vlakbij de skipiste van de Baraque Fraiture in Vielsalm. “We houden het weerberich­t nauwletten­d in de gaten, want negen dagen winterspor­t is lang niet voldoende voor een geslaagd seizoen. Er zijn winters dat hier wel zestig dagen kan worden geskied.” Gelukkig voor de Luxemburge­r komt er vanaf volgende woensdag een pak sneeuw op de Ardennen af. “De stroming draait naar het noordweste­n, waardoor het een paar graden kouder wordt en de voorspelde neerslag als sneeuw naar beneden komt”, weet weerman Johnny Willemsen van MeteoVista.

Boven de 500 meter voorspelt hij een sneeuwtapi­jt dat kan aandikken tot wel veertig centimeter. “Helemaal zeker zijn die hoeveelhed­en nog niet, maar dat de Ardense toppen wit zullen kleuren, staat vast. Of de sneeuw ook in de lage Ardennen blijft liggen, hangt af van de maximumtem­peratuur. Daar zijn de modellen zijn het nog niet allemaal over eens.” HBvL-weerman Michel Nulens bevestigt de sneeuwval voor de Ardennen, maar voegt er meteen aan toe dat een Limburgs sneeuwtapi­jt erg onwaarschi­jnlijk is. “Daarvoor wordt het niet koud genoeg. Mogelijk valt er woensdag en donderdag wel smeltende sneeuw, maar voor onze provincie staat er volgende week vooral regen en wind op het programma, met maxima rond vijf graden. Dit weekend gaat de zon wel nog eens uitbundig schijnen.”

Ook de Alpen moeten zich vanaf dinsdag schrap zetten voor een vers pak sneeuw, al zitten ze er daar na de moeilijkhe­den eerder deze week waarschijn­lijk niet meer op te wachten. Door de koudere, noordweste­lijke stroming zal het dit keer zelfs tot in de dalen sneeuwen.

 ?? FOTO PHN ?? Volgende week zullen de Belgische skipistes nog eens kunnen openen.
FOTO PHN Volgende week zullen de Belgische skipistes nog eens kunnen openen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium