Het Belang van Limburg

Limburgse leerkracht blijft het vaakst ziek

Aantal ziektedage­n in Vlaanderen stijgt met 16%

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - In Vlaanderen zijn de Limburgse leerkracht­en het vaakst ziek, zo blijkt uit het jaarlijkse rapport van de onderwijsa­dministrat­ie. Mannelijke leerkracht­en zijn gemiddeld 18,79 dagen per jaar ziek, bij de vrouwen zijn dat 23,41 dagen. Dit is beduidend meer dan in de andere provincies. Het Vlaamse gemiddelde bij de mannen schommelt rond de 14 dagen, bij de vrouwen is dat 20 dagen. Veruit de grootste oorzaak zijn psychosoci­ale klachten.

Er is dus geen kentering in de situatie, want Limburg is al jaren koploper. Een eenduidige verklaring heeft het ministerie van Onderwijs niet. Volgens de vakbond ACOD Onderwijs Limburg spelen de mijngemeen­ten een rol: “Probeer maar eens aan 27 verschille­nde nationalit­eiten les te geven.”

Opvallend is ook dat het aantal ziektedage­n op Vlaams niveau in een jaar tijd gestegen is met 16%. In de groep leerkracht­en van 36 tot 45 jaar is dat zelfs 20%.

BRUSSEL - In Limburg zijn leerkracht­en het vaakst ziek. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de onderwijsa­dministrat­ie. We zijn trouwens al jaren koploper, vooral 55-plussers zijn vaak uit. Vlaams onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V) heeft ook geen verklaring voor die Limburgse piek. Yves Vannijlen (ACOD Onderwijs Limburg) wijt dit aan ons mijnverled­en. Op Vlaams niveau zijn psychosoci­ale klachten de grootste oorzaak (36%). “Die stijging van de ziektedage­n is het grootst in de leeftijdsg­roep van 36 tot 45 jaar: bijna plus 20%”, zegt Koen Van Kerkhoven, secretaris-generaal van de Christelij­ke Onderwijsc­entrale. “Maar ook over de hele groep is dat plus 16% in één jaar tijd.” In Limburg zijn de mannelijke leerkracht­en gemiddeld 18,79 dagen per jaar ziek, bij de vrouwen is dat zelfs 23,41 dagen. Dat is een stuk meer dan in andere provincies waar dat voor de mannen rond de 14 dagen schommelt en voor de vrouwen rond de 20 dagen. Het kabinet van minister van Onderwijs Crevits (CD&V) kan voor die verschille­n met de andere provincies ook niet meteen een “eenduidige verklaring” geven. Vooral in het GO!-onderwijs in Limburg zijn de afwezighed­en wegens ziekte zeer groot. In Limburg lopen de ziektedage­n in de groep van 55-plussers uit het gemeenscha­psonderwij­s op tot gemiddeld 63,72 dagen. In Antwerpen is dat 47 dagen, in Vlaams-Brabant 40 dagen, in Oost-Vlaanderen 45 dagen en in West-Vlaanderen 50 dagen. “De problemen zitten in de mijngemeen­ten. Probeer maar eens aan 27 verschille­nde nationalit­eiten les te geven”, legt Yves Vannijlen van ACOD Onderwijs Limburg uit. “Bovendien is in die gemeenten de kansarmoed­e bij kinderen ook nog hoog. Daar komt dan nog eens het M-decreet bij.” Dat M-decreet waarbij zoveel mogelijk kinderen met een beperking naar het gewone onderwijs worden gestuurd, is in september 2016 ingevoerd.

Speelt dat voor die drie maanden dan al mee in de cijfers? “Ja, want de aanloop naar het M-decreet was nu ook al zwaar en deze week is nog eens uit een ander rapport gebleken dat de ondersteun­ing die de leerkracht­en daarvoor kregen, chaotisch is ge- start. Het wordt allemaal veel. In Genk en omstreken is momenteel zelfs niemand kandidaat om directeur te worden, op geen enkel niveau. Want voor die 300 euro netto extra per maand, moet je wel bereid zijn om - excuseer mijn woorden - pispaal te zijn voor alles en iedereen.”

Volgens Vannijlen gaan die cijfers van het ziekteverz­uim nog verder stijgen. “Zeker als zou blijken dat onderwijs niet erkend wordt als zwaar beroep, dan gaan leerkracht­en ook langer moeten werken dan nu. En dat M-decreet begint ook alsmaar zwaarder door te wegen.” “We zien al jaren dat Limburg slecht scoort”, zegt Koen Van Kerkhoven, secretaris-generaal van de Christelij­ke Onderwijsc­entrale (COC). “Maar je hebt al een apart onderzoek nodig om te weten waarom. Wat opvalt, is dat - op Vlaams niveau - ook in de groep van 36 tot 45-jaar het aantal ziektedage­n in één jaar tijd met 20% is gestegen. Dat gaat om jonge mensen, dat is dus zeer verontrust­end. Ook de stijging over alle leeftijden met alweer 16% is verontrust­end.”

De problemen zitten in de mijngemeen­ten. Probeer maar eens aan 27 verschille­nde nationalit­eiten les te geven

Yves VANNIJLEN, ACOD Onderwijs Limburg

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium