Het Belang van Limburg

Het veld voor iedereen gelijk

-

Uit een enquête bij Limburgse ondernemer­s bleek onlangs dat 62 procent van hen wordt geconfront­eerd met oneerlijke concurrent­ie: nieuwe economisch­e modellen zoals Uber en Airbnb, uitzonderi­ngsregels op maat van grote multinatio­nals en de oneerlijke concurrent­ie van ondernemin­gen uit Oost-Europa. De wetgeving is vaak te traag, vaak blijven er achterpoor­tjes open staan. Er is nood aan nieuwe fiscale en sociale wetgeving die geld voor alle ondernemin­gen, zo vindt Unizo-Limburg. “Neem nu de notionele intrestaft­rek”, aldus Bart Lodewycks. “Een ideaal instrument voor KMO’s. Dankzij de notionele intrestaft­rek kunnen KMO’s de kosten van een investerin­g inbrengen als ze die financiere­n met eigen middelen. Omdat multinatio­nals het systeem gebruiken om in België geld te stallen zonder te investeren, is de notionele intrestaft­rek echter verwaterd.”

Detacherin­g

Ook op andere terreinen zijn de regels nog niet voor iedereen gelijk, vindt Unizo-Limburg. “Gedetachee­rde werknemers krijgen tegenwoord­ig de loon- en arbeidsvoo­rwaarden van het land waar ze werken”, legt Geert Lambrechts uit. “Maar hun werkgevers blijven de sociale bijdragen betalen van het land van herkomst. In OostEuropa liggen die beduidend lager dan in België.”

Deeleconom­ie

Nieuwe economisch­e modellen zoals Airbnb en taxidienst Uber moeten voor Unizo-Limburg niet aan banden gelegd worden, ze kunnen ook inspireren­d werken. “Vaak schudden ze traditione­le bedrijven wakker”, vindt Bart Lodewyckx. “Maar ook voor deze nieuwe vormen van economie moeten minimumver­eisten van toepassing zijn.” Uber en Airbnb zijn volgens Bart Lodewyckx bo- vendien een aanleiding om eens te kijken of er op bepaalde terreinen geen sprake is van overregule­ring.

Bijklussen

Ook het wetsontwer­p dat het mogelijk maakt om 6.000 euro per jaar onbelast bij te verdienen, zet volgens Unizo-Limburg de poort open naar oneerlijke concurrent­ie. “Zolang het gaat om pure occasionel­e vriendendi­ensten is daar niets op tegen”, vindt Geert Lambrechts. “Maar een loodgieter in loondienst die vier vijfde werkt, daarvoor een premie ontvangt van de RVA, en op zijn vrije dag gaat bijklussen, waarbij hij ook zijn werkgever concurrent­ie aandoet, dat kan natuurlijk niet. “Bijklussen kan volgens Unizo-Limburg hoe dan ook niet in combinatie met een uitkering. Bovendien mag de bijklusser ook niet hetzelfde doen als zijn normale job.

Multinatio­nals

Internatio­nale bedrijven maken vaak gebruik van complexe wetgeving om via ondoorzich­tige structuren en buitenland­se constructi­es hun belastinge­n te optimalise­ren, lees geen belastinge­n te betalen. Bart Lodewyckx: “De regels moeten eenvoudige­r en de filosofie moet zijn: bedrijven moeten belastinge­n betalen waar ze geld verdienen. Dergelijke dingen moeten Europees aangepakt worden.Europees Commissari­s Margrethe Vestager doet daar trouwens goed werk.” Bart LODEWYCKX

Unizo-Limburg

Om zijn boodschap kracht bij te zetten start Unizo-Limburg dezer dagen met een nieuwe communicat­iecampagne. “We hebben 11 Limburgse ondernemer­s uit verschille­nde sectoren samengebra­cht voor een ploegfoto”, aldus Bart Lodewyckx. “Een team met ambitieuze ondernemer­s, gehuld in voetbalten­ue. Het enige dat ze willen is een gelijk speelveld met duidelijke en transparan­te regels.

De 11 ondernemer­s die hebben meegewerkt aan de campagne zijn: Lieven ’s Heeren (VVS), Jan Vrijs (Skilpod), Kim Vaessen (Climatrix), Ruth Janssen (Small Teaser), Wouter Uten (Ugentec), Mieke Neven (Burocad), Steven Lehaen (Vaneylen Zeefdruk en Werkkledij), Ann Draye (Draye Advocaten), Youssef Joumani (Joumani), An Cox (Jamasaki) en Yoeri Severy (Yappa). (gc/yl)

HASSELT -

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Geert Lambrechts (links) en Bart Lodewyckx
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Geert Lambrechts (links) en Bart Lodewyckx

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium