Het Belang van Limburg

Sterker, sneller en beter omringd

-

TOP VAN DE PIRAMIDE

“Regulièrem­ent top 5 was de titel van de powerpoint­presentati­e op stage tijdens de meeting met de voorjaarsr­enners. Vorig jaar was het nog Regulièrem­ent top 10. En wat mij betreft is die vijfde plaats het worstcases­cenario. De moraal zit hoog: we gaan ze met AG2R-La Mondiale verdomme allemaal duud rijden.” (lacht) “Ik ben kopman nummer één, de top van de piramide. Met Gallopin, Vandenberg­h, Dillier en Gougeard hebben we net onder mij nu ook vier sterke renners die aan de start zullen staan met de gedachte prijs te kunnen rijden. Een luxe, ook voor mij. Ik mag mij enkel amuseren met de Van Avermaets, Sagans en Gilberts. Aan de mannen van de tweede rij om zich met de rest bezig te houden. Vorig jaar moest ik die twee dingen combineren.”

TACTISCH SCHAKEN

“Het was Gallopin die tijdens de meeting het woord voerde: ‘Oli, jij hoort bij de beste vijf klassieke coureurs ter wereld’. En zeggen dat ik hem vier jaar geleden nauwelijks durfde aanspreken toen ik als stagiair bij Lotto Soudal tijdens Parijs-Brussel met hem de kamer mocht delen. Het kan verkeren.”

“Hij wilde duidelijkh­eid scheppen in de hiërarchie, maar weet ook dat ik niet altijd de orkestmees­ter zal spelen. Wees maar zeker dat ik mij in Parijs-Nice uit de haak zal rijden in dienst van hem. Ook in de klassieker­s krijgt hij kansen. Wanneer hij of Vandenberg­h aanvalt, moeten ze niet wachten op mij. Maak ik met de andere toppers later nog de aansluitin­g, heb ik er een goede pion bij. Het laat ons ook toe om tactisch te schaken.”

INBRENG IN HET TRANSFERBE­LEID

“Vorig jaar zat ik vaak geïsoleerd toen er nog 30 man overbleef. Al in juni kreeg ik de opdracht een lijstje te maken van vijf renners die ik bij de ploeg wou hebben. Daaruit zouden ze twee renners kiezen. Ik surfte dus naar procycling­stats.com om na te gaan wie er allemaal einde contract was. Op mijn lijstje stonden: Gallopin, Dillier, Roelandts, Vermote en mijn broer. Ze hebben alle vijf een aanbod gekregen en ik ben - zoals een echte ma-na-zer (imiteert Balthasar Boma uit De Kampioenen, nvdr.) - met die mannen gaan praten. Roelandts zei: ‘Misschien’. Maar wij waren zijn tweede optie na BMC. Met Vermote waren we zeer dicht bij een overeenkom­st, maar hij koos voor Dimension Data. En mijn broer? Die wou blijkbaar liever niet met mij in de ploeg rijden en koos voor Lotto. Maar goed: Gallopin en Dillier Silvan waren logische keuzes. Zij zijn in de Tour ook inzetbaar in dienst van Romain Bardet.”

MEER SALARIS, MINDER BONUS

AG2R-La Mondiale brak in juni het contract van Naesen open tot eind 2020, waardoor hij nu tot de beste vijf verdieners van de ploeg hoort. “Mijn contract werd opgewaarde­erd. Logisch, want mijn vorig contract was nog op basis van een dertiende plaats in ParijsRoub­aix. Nu word ik betaald om het podium te halen in de klassieker­s, niet om ergens zeventiend­e te eindigen. Ik heb dus een beter loon, maar mijn bonus voor zeges in bepaalde koersen is minder hoog dan voorheen. Dat is omdat ze verwachten dat ik binnen dit en drie jaar de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix win. Dat is ook het verschil tussen mijn contract en dat van Sagan of Van Avermaet. Zij worden betaald als iemand die al een monument heeft gewonnen.”

AANGEPAST PROGRAMMA

Naesen kreeg carte blanche voor zijn programma en veranderde in het voorjaar twee zaken tegenover 2017: geen Oman, wel Ruta De Sol. Geen Scheldepri­js, wel Milaan-Sanremo. “Oman of de Ruta, dat is eigenlijk hetzelfde. Alleen is Oman verder vliegen en ben je daar al drie dagen voor de koers om te acclimatis­eren.” “Milaan-Sanremo wordt een ontdekking. Ik denk dat het op mijn lijf geschreven is: 300 km bollen en op het einde exploderen. De

De moraal zit hoog: we gaan ze met AG2R-La Mondiale verdomme allemaal duud rijden

Oliver NAESEN Scheldepri­js laat ik na twee jaar vallen. Het is niet omdat je vijf uur op je fiets zit, dat je ook effectief vijf uur hebt gekoerst. Dan ga ik de woensdag voor Roubaix liever nog eens goed vlammen over de kasseien.”

ZES PROCENT BETER

“Op de test van zes en die van twintig minuten voluit deed ik tijdens deze stage telkens zes procent beter dan vorig jaar. Dat is enorm. Ook mijn sprintsnel­heid is verbeterd. Vorig jaar moest ik in de sprint van de E3 Harelbeke nog duidelijk het onderspit delven tegen Van Avermaet en Gilbert . Zij hadden toen nog meer body en punch. Maar, kijk (haalt zijn powermeter boven): van mijn beste

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium