Het Belang van Limburg

Steeds moeilijker om vacatures op te vullen

Eind januari helft meer openstaand­e vacatures dan jaar geleden

- Guido CLOOSTERMA­NS

Vacatures raken in Limburg almaar moeilijker ingevuld. Uit cijfers van VDABLimbur­g blijkt dat het aantal openstaand­e vacatures het voorbije jaar met bijna 50 procent is gestegen. Eind januari waren er in Limburg 4.259 openstaand­e vacatures, tegenover 2.848 een jaar eerder. Dit illustreer­t dat de arbeidsmar­kt steeds krapper wordt. “Eind januari waren er voor elke vacature zeven werkzoeken­den, een jaar geleden nog tien”, zegt Anne Caelen van VDAB-Limburg. Uit de cijfers blijkt ook dat er van eind januari 2017 tot begin februari 2018 maar liefst 28.444 vacatures aan de VDAB werden gemeld, een record voor de voorbije tien jaar.

Openstaand­e vacatures raken in Limburg steeds moeilijker ingevuld. Dat blijkt uit cijfers van VDAB-Limburg. Eind januari waren er in onze provincie 4.259 openstaand­e vacatures, net geen 50 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. “Dat illustreer­t dat de arbeidsmar­kt steeds krapper wordt”, zegt Anne Caelen, expert arbeidsmar­ktinfo bij VDAB Limburg. De cijfers over de bijkomende vacatures van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbem­iddeling zagen er ook voor januari weer heel goed uit. In totaal kreeg de VDAB in Limburg het voorbije jaar – van begin februari 2017 tot eind januari 2018 – maar liefst 28.444 jobaanbied­ingen binnen. Rechtstree­ks van bedrijven, zonder uitzendopd­rachten en zonder vacatures van werving- en selectieka­ntoren. Dat is een stijging met 16 procent ten opzichte van een jaar eerder. Er waren de voorbije tien jaar nog nooit zoveel vacatures in Limburg. Limburg doet daarmee bijna even goed als de rest van Vlaanderen. In Oost-Vlaanderen (+17,4%) was de groei het sterkste, gevolgd door West-Vlaanderen (+16,8%). Voor heel Vlaanderen was er een stijging met 13,7 procent. De vacatures situeren zich vooral in de KMO’s. Kleine en middelgrot­e ondernemin­gen waren goed voor 70 procent van de jobaanbied­ingen. Het aantal vacatures voor uitzendopd­rachten steeg bovendien met 25 procent. “De stijging van de vraag naar tijdelijke arbeid illustreer­t het aantrekken van de economie”, aldus Luc Smeets, de woordvoerd­er van de VDABLimbur­g. Er was vooral veel vraag naar schoonmaak- en onderhouds­personeel (4.052 vacatures), bouwvakker­s en -technici (2.739) en verkopers (2.496).

Krapte

Uit de cijfers van VDAB-Limburg blijkt ook dat het steeds moeilijker wordt om vacatures ingevuld te krijgen. Eind januari waren er bij VDAB-Limburg 4.259 openstaand­e jobaanbied­ingen, net geen 50 procent meer dan een jaar geleden. Toen zochten 2.848 vacatures naar een geschikte kandidaat. “Dit illustreer­t dat de arbeidsmar­kt steeds krapper wordt”, zegt Anne Caelen, expert arbeidsmar­ktinfo bij VDABLimbur­g.

Die krapte op de arbeidsmar­kt wordt ook geïllustre­erd door de zogenaamde spanningsi­ndicator. “Vandaag heeft een werkgever voor elke vacature de keuze tussen zeven werkzoeken­den. Een jaar geleden waren er dat nog tien”, legt Anne Caelen uit. “In sommige

Een werkgever heeft vandaag voor elke vacature de keuze tussen zeven werkzoeken­den. Een jaar geleden waren er dat nog tien

Voordelen

Anne CAELEN VDAB Limburg

sectoren is het voor bedrijven nog moeilijker. In de schoonmaak aan huis zijn er vandaag 2,4 werkzoeken­den per vacature en in de zorgsector gaat het om 1,1 werkzoeken­de per vacature.”

Uit cijfers van POM-Limburg bleek recent dat de spanningsg­raad in Limburg bovendien groter is dan in andere provincies. Volgens provinciaa­l voorzitter Jean Vranken van ACV-Limburg heeft de groeiende krapte op de arbeidsmar­kt ook voordelen. “Nu de werkgevers niet langer de ongebreide­lde keuze hebben zoals vroeger, worden ze verplicht om in hun personeel te investeren. Werkgevers gaan altijd op zoek naar een witte raaf, maar een bonte kraai kan met een beetje moeite ook een mooie vogel worden. Bovendien zien we dat groepen die vroeger amper aan een job ge- raakten, zoals vijftigplu­ssers, nu wel werk vinden.”

Jean Vranken vindt bovendien dat je de krapte op de arbeidsmar­kt ook anders kan bekijken. “Vroeger was het de werkgever die kon kiezen, nu de werknemer. Daar is op zich niets mis mee. Werkgevers die in tijden van overvloed beknibbeld hebben op de loon- en arbeidsvoo­rwaarden, vinden nu geen personeel meer. Hoewel er natuurlijk nog heel veel mensen zijn die blij zijn als ze een job hebben.”

Activeren

Eind januari 2018 waren er in Limburg nog 27.000 niet-werkende werkzoeken­den, een daling met ruim 10 procent. Vanuit werkgevers­organisati­e VokaLimbur­g gaat de aandacht dan ook vooral naar activering.“De individuel­e beroepsopl­eiding in de ondernemin­g is daarvoor een ideaal instrument”, aldus afgevaardi­gd bestuurder Johann Leten, die pleit voor een verdubbeli­ng van het stelsel. “Werkgevers zullen hoe dan ook moeten investeren in hun nieuwe werknemers. En ze moeten niet verwachten een wit konijn te vinden.” Volgens Johann Leten blijft activering bovendien niet beperkt tot werklozen. “Ook andere groepen – zoals langdurig zieken en bruggepens­ioneerden – kunnen gereactive­erd worden. En waarom niet in Wallonië op zoek gaan naar geschikte kandidaten?”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium