Het Belang van Limburg

Stoelgangt­est spoort elk jaar 2.000 vroege darmkanker­s op

Hasseltse dokter Colemont start vrijdag nieuwe campagne

- Koen SNOEKX/Joos MEESTERS

Dankzij het bevolkings­onderzoek naar darmkanker worden elk jaar meer dan 2.000 darmkanker­s vroegtijdi­g opgespoord. De vzw Stop Darmkanker van de Hasseltse maag- en darmspecia­list Luc Colemont start vrijdagavo­nd, tijdens de match STVV-Anderlecht, een campagne om nog meer mensen te overtuigen zich te laten testen. Darmkanker kost elke dag het leven aan vijf Vlamingen. Precies daarom is het zo belangrijk de ziekte vroeg te ontdekken. “Met de stoelgangt­est vinden we elk jaar 2.000 darmkanker­s in een vroeg stadium. Daarmee vermijden we veel leed en besparen we dure behandelko­sten”, zegt dokter Colemont. Darmkanker wordt opgespoord via bevolkings­onderzoek. In 2015 en 2016 ontvingen 1,1 miljoen Vlamingen tussen 55 en 74 jaar een test om gratis hun stoelgang te laten onderzoeke­n. “584.088 mensen stuurden de test terug”, legt dokter Colemont uit. “Bij 6,6% vonden we een afwijkend resultaat, en bij 10% daarvan ontdekten we bij een vervolgond­erzoek effectief darmkanker in een vroeg stadium. Dankzij de test konden ook duizenden poliepen worden weggenomen. Dit jaar willen we nog meer mensen overtuigen om de test te doen.”

Al zestien jaar zijn ze getrouwd, Wim (51) en Anniek (46) uit Genk. Lisa (26) en Yannick (24) hebben sinds de zomer van 2016 een relatie. Bij beide koppels sloeg de vonk over op de werkvloer van Bewel. En dat gebeurt wel vaker, bij werknemers van Beschermde Werkplaats­en Limburg. Binnen de organisati­e zijn er maar liefst 122 koppels. Ofwel: 15 procent van de mensen die er werken, vormt een koppel. Liefde viert hoogtij, binnen de beschutte werkplaats. “Op een jonge fiets kan je rijden”, gniffelt Anniek Poelmans. Zij is al achttien jaar gelukkig samen met man én collega Wim Cnockaert, die vijf jaar ouder is. Ze leerden elkaar kennen bij Bewel in Hasselt – al was het niet tijdens een gewone werkdag.

“Het was op een reis”, zegt Wim. “We gingen op uitstap met Bewel: eerst naar Walibi en daarna naar discotheek De Ark”, knikt Anniek. “De Ark die helaas niet meer bestaat”, zegt Wim.

Koekenbak

Anniek zette de eerste stap. “Wim was verlegen en durfde het niet vragen”, vertelt ze. “Zij had zoveel ringen aan, ik dacht dat ze al getrouwd was”, legt hij uit. “Daarom heb ik maar gevraagd of hij het wilde aanmaken”, gaat Anniek verder. “We zijn iets gaan drinken en hebben een kusje gegeven.” Wim: “Toen was het koekenbak.” Intussen zijn ze zestien jaar getrouwd en wonen ze samen in Genk. “Ik heb haar ten huwelijk gevraagd”, zegt Wim. “Toen durfde ik het wel vragen. Ik ben op mijn knieën gegaan.” Anniek is verrast. “Op je knieën gegaan? Niet overdrijve­n hé. Allez, dat weet ik toch niet meer. We hebben thuis gewoond tot onze trouw. Onze familie vindt het fijn dat we samen onze plan kunnen trekken. Wim kookt meestal, en op zaterdag poetsen we en gaan we winkelen. ’s Avonds gaan we ene drinken. Op zondag gaan we wandelen met een compagnie vrienden.”

Scheerappa­raat

Op het werk zien ze elkaar amper. “We rijden samen naar hier, maar we staan op een andere afdeling”, zegt Anniek. “Ik doe controle van onderdelen voor auto’s”, vertelt Wim. “En ik plooi doosjes voor bierflesje­s”, zegt Anniek. “We houden werk en privé gescheiden. Ook ’s middags eten we niet samen. Als ik Wim hier niet constant zie, is thuis de liefde groter. We kennen elkaar door en door. We zijn voor elkaar gemaakt.”

En dat vieren ze op Valentijn nog eens extra. “We gaan gourmetten met een glaasje wijn”, zegt zij. “En een kaarsje”, vult hij aan. “Lekker romantisch.” Ze hebben ook een cadeautje voor elkaar – al is dat geen verrassing meer. “Anniek mag iets van Victoria Juwelen kiezen”, zegt Wim. “Wim krijgt een scheerappa­raat”, verklapt zij. “Zijn scheerappa­raat is kapot. En zijn baard schuurt.” (lacht)

 ?? FOTO'S SVEN DILLEN ?? Wim en Anniek leerden elkaar kennen bij Bewel en zijn al 16 jaar getrouwd.
FOTO'S SVEN DILLEN Wim en Anniek leerden elkaar kennen bij Bewel en zijn al 16 jaar getrouwd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium