Het Belang van Limburg

Belg is voedselsch­andalen beu, maar volledig vegetarisc­h is nog niet voor morgen

-

wantoestan­den in de slachthuiz­en van Tielt, Izegem en eerder deze week nog bij de Spaanse vleesfabri­kant El Pozo laten hun sporen na. Bijna de helft van de Belgen zegt het voorbije jaar zijn vleesconsu­mptie te hebben verminderd. Dat blijkt uit een onderzoek van EVA vzw bij duizend Belgen ouder dan achttien jaar. Die trend zet zich al een aantal jaren door. “De tijdgeest is onomkeerba­ar veranderd”, zegt Wim Verbeke, professor agro-voedingsma­rketing en consumente­ngedrag (UGent). “De dertigers van nu zijn de tieners van de tijd van de hormonencr­isissen en gekke koeienziek­te. Ze zijn de voorbije 20 jaar om de haverklap geconfront­eerd met negatief nieuws over vlees. Over veiligheid, gezondheid, milieu, fraude en dierenwelz­ijn. Ze hebben als kind bovendie al geleerd om minder vlees te eten, en geven die gewoonte door aan hun kinderen.”

Dat lijken de cijfers uit het onderzoek te bevestigen. Eén op de zes

Patrick MULLIE voedingsde­skundige Belgen eet vegetarisc­h. Van de Belgen jonger dan 34 jaar zegt 7 procent vegetarisc­h te eten. Bij de 35- tot 54-jarigen is dat 3,5 procent, bij 55-plussers amper 2 procent.

“De tak van de voedingsin­dustrie die voor alternatie­ven zorgt, heeft ook niet stilgezete­n”, aldus Verbeke. “Daar zijn nieuwe producten ontwikkeld die meer en meer consumente­n aanspreken en almaar vaker vlees op het menu vervangen.”

Leven we binnenkort dan in een samenlevin­g zonder vleeseters? Daar lijkt niemand echt in te geloven. “In welvarende maatschapp­ijen daalt de vleesconsu­mptie”, zegt voedingsde­skundige Patrick Mullie (VUB). “Maar een 100 procent vegetarisc­he maatschapp­ij zie ik niet meteen gebeuren. In mijn ogen is het ook zinvoller dat 11 miljoen Belgen minder vlees eten, dan een paar honderddui­zend die volledig vegetarisc­h eten.”

Vleescultu­ur

“Bovendien zit vlees eten sterk in onze cultuur ingebakken”, zegt Verbeke. “Bij elk schandaal zal de vleesconsu­mptie, zeker van flexitarië­rs, blijven afnemen. Maar ze zal niet volledig verdwijnen. Dat is voor de overgrote meerderhei­d van de consumente­n een brug te ver.” Toch is dat waar dierenrech­tenorganis­aties naar streven. “De trend zal zich nog jarenlang doorzetten”, zegt Animal Rightsvoor­zitster Nadine Lucas. “We weten ook dat er meer nodig is dan vleesverva­ngers om geen dieren meer te hoeven slachten. De proeven met gekweekt vlees in laboratori­a zijn alvast positief. Die zullen over een paar jaar zeker op de markt komen.”

Het is ook zinvoller dat 11 miljoen Belgen minder vlees eten, dan een paar honderddui­zend die volledig vegetarisc­h eten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium