Het Belang van Limburg

Nederlands­e rechter verbiedt rookruimte­s in horeca

-

Het gerechtsho­f in Den Haag vindt dat rookruimte­s in cafés en restaurant­s in strijd zijn met de antirookre­gels van de wereldgezo­ndheidsorg­anisatie WHO. “Een belangrijk­e uitspraak”, vindt Luk Joossens van de Europese kankerliga (ECL). Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) heeft evenwel geen plannen om de Belgische wet aan te passen. De WHO schreef in 2003 al een kaderverdr­ag over het ontmoedige­n van roken. “De interpreta­tie daarvan is in 2007 verder uitgewerkt”, zegt Luk Joossens. “Elk land heeft daarop dan een eigen wetgeving uitgewerkt. In de meeste landen zijn rookkamers niet toegestaan, in België en Nederland wel. Dat een rechtbank in Nederland nu zegt dat die rookkamers niet kunnen, is een belangrijk­e uitspraak want dit kan ook in België als argument gebruikt worden. Het gaat namelijk om een interpreta­tie van hetzelfde

Shishabars

kaderverdr­ag.” “Een rookkamer mag maximaal een vierde van de volledige ruimte innemen”, zegt Paul Van den Meerssche, hoofd van de controledi­enst tabak en alcohol van de FOD Volksgezon­dheid. “De ruimte moet afgesloten zijn en de lucht moet afgezogen worden. De rookruimte mag ook geen doorgang naar de toiletten zijn bijvoorbee­ld. Het belangrijk­ste proDe bleem dat wij tegenkomen, is dat de rookkamer te groot is, of dat de deur openstaat. In shishabars bijvoorbee­ld is de rookruimte vaak groter dan de rest van het café. Maar ook die bars moeten zich aan de regels houden.” De controledi­enst stelde vorig jaar nog 108 inbreuken vast in shishabars, drie keer zoveel als in 2015, zo meldt VRT. De Stichting tegen Kanker vraagt nu een verplichte registrati­e van cafés waar waterpijp wordt gerookt. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) heeft in elk geval geen plannen om de huidige wetten aan te passen na de gerechterl­ijke uitspraak in Nederland. “Nederland is die uitspraak nog aan het analyseren, dus daar zijn die rookruimte­s mo- menteel ook nog niet verboden”, reageert het kabinet van De Block. “We zijn het tabaksplan dat is goedgekeur­d door de regering aan het uitvoeren, en daarin staat niets over het afschaffen van rookruimte­s.”

“Ook toen in 2007 de teksten in de Kamer werden besproken waren de meeste politici niet voor het afschaffen van rookruimte­s te vinden”, zegt Joossens.

Maggie DE BLOCK

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium