Het Belang van Limburg

Syriëstrij­der slaat cipier ziekenhuis in

“Krankzinni­ge” gevangene slaat bewaker met lattenbode­m

- Geert HOUBEN

Vier maanden werkonbekw­aamheid, dat is wat een cipier van de Hasseltse gevangenis overhield aan een aanval door een gevangene op 24 mei 2015. T.T. (25) uit Edegem, een geradicali­seerde bekeerling die op weg naar Syrië opgepakt werd, sloeg de bewaker met een plank uit de lattenbode­m van zijn bed. Volgens de gerechtsde­skundige was de Syriëstrij­der “krankzinni­g” ten tijde van de aanval. “Erg jammer dat dit zomaar kon gebeuren”, zegt vakbondsaf­gevaardigd­e Kristof Muyters. De twintiger kreeg die zondag bezoek en mocht zijn cel dus even verlaten. Toen de cipier door de opening in de deur keek, stond T.T. rustig klaar met zijn armen langs het lichaam. Maar toen de deur openging, ging het mis. De twintiger haalde een plank van de lattenbode­m van zijn bed boven. Aan een van de uiteindes stak een schroef van vier centimeter lang.

De eerste slagen wist de cipier af te weren, waardoor hij verwonding­en aan zijn armen opliep. Maar de volgende slagen belandden op

Vindingrij­k

Kristof MUYTERS

vakbond ACOD het achterhoof­d van de cipier. Hij werd zwaargewon­d naar het ziekenhuis afgevoerd, en was meer dan vier maanden werkonbekw­aam. De man hield er een blijvende werkongesc­hiktheid van 3 procent aan over, en vraagt een vergoeding van 17.500 euro. De collega’s van het 47-jarige slachtoffe­r wisten de agressieve­ling uiteindeli­jk te overmeeste­ren. “Heel spijtig dat zoiets kon gebeuren”, zegt Kristof Muyters, afgevaardi­gde van ACOD. “Als we zien dat een gedetineer­de ‘opgefokt’ is, gaan we altijd met meerdere collega’s naar hem of haar toe, maar dat was hier niet het geval. T.T. verbleef ook niet op de afdeling waar de zware terroriste­n zitten. Daar gaat een cipier nooit alleen naar een cel.”

“Dat hij een plank kon lostrekken? Gevangenen zijn heel vindingrij­k. Afgeslepen tandenbors­tels, in twee gebroken cd’s… Het is onmogelijk om ze alles te verbieden. T.T. had ook nog geplette eierschale­n klaar staan om in de cipier zijn ogen te gooien. Een normale reactie is om dan in je ogen te wrijven, en dan snijd je ze open.” T. T. zat sinds maart 2015 in de cel nadat hij onderschep­t werd door Turkse autoriteit­en. De jonge bekeerling, met deels Aziatische en deels Zuid-Afrikaanse roots, had het plan om de grens naar Syrië over te steken. Voor deze feiten kreeg T. T. de internerin­g. Het openbaar ministerie vroeg dinsdag dezelfde straf.

Uit onderzoek door een gerechtsde­skundige bleek dat de twintiger zich ten tijde van de aanval in de Hasseltse gevangenis, en later tijdens het onderzoek, in een staat van krankzinni­gheid bevond. Na zijn overplaats­ing naar de gevangenis van Brugge werd de man ondergebra­cht op een psychiatri­sche instelling in Bierbeek. De verdedigin­g, die de dader bestempeld­e als een einzelgäng­er, stemde in met de internerin­g. Vonnis op 13 maart.

Hij had ook een kommetje geplette eierschale­n, om in de ogen van de cipier te gooien. Als je dan in je ogen wrijft, dan snijd je ze helemaal open

 ?? Foto RL/HBVL ?? T.T. viel de cipier drie jaar geleden aan in de gevangenis van Hasselt.
Foto RL/HBVL T.T. viel de cipier drie jaar geleden aan in de gevangenis van Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium