Het Belang van Limburg

“België kan mee aan wieg Europese defensie staan”

Franse vliegtuigb­ouwer opent charmeoffe­nsief met Rafale als inzet

- Jan BEX

“Dit is niet te mooi om waar te zijn. Als België 34 Rafales koopt, garanderen wij een economisch­e return voor heel België over 20 jaar van minstens 20 miljard euro.” Met die woorden probeerde Éric Trappier, CEO van de producent van het Franse jachtvlieg­tuig Rafale, gisteren ons land te overhalen om ‘zijn’ vliegtuige­n te kopen.

BRUSSEL -

Een dag voor de deadline van de best and final offers (BaFO) in de wedstrijd om aan België 34 gevechtsvl­iegtuigen voor 4,7 miljard euro te mogen verkopen, zette Dassault Aviation dinsdag het Franse aanbod buiten de officiële competitie nog eens in de verf door 13 raamcontra­cten te tekenen met Belgische industriël­en. “Neen, Frankrijk zal morgen (vandaag, nvdr.) geen BaFO indienen”, verklapte Trappier al. De concurrent­ie, de Amerikanen voor de F-35 en de Britten voor de Eurofighte­r Typhoon, zullen vandaag wel hun definitiev­e offerte in Evere binnenbren­gen.

Vlaamse en Europese kaart

Waarom is Frankrijk niet gewoon blijven meedoen aan een competitie waartoe het uitgenodig­d was? Had Trappiers concern zo niet meer kansen om Rafales te kunnen slijten. Zijn jachtvlieg­tuig, volgens Trappier het beste ter wereld, is anders niet bijzonder gegeerd bij Europese luchtmacht­en. “Neen. Frankrijk en Dassault Aviation werken in teamverban­d aan dit aanbod voor België. Frankrijk oordeelde dat de Belgische offerte te beperkend was. Daarom heeft Frankrijk een veel breder aanbod gedaan: een structurel­e en zeer brede samenwerki­ng tussen al onze hoogtechno­logische bedrijven. Daarbij kan België rekenen op 20 miljard return in twintig jaar.” Op die manier zouden meer dan 5.000 banen met hoge technologi­sche waarde ondersteun­d worden. Dassault Aviation zegt ook nadrukkeli­jk rekening te willen houden met het economisch­e gewicht van de Belgische gewesten. Dat is hetzelfde als zeggen dat zeker ook Vlaanderen op een deel van de koek mag rekenen. De luchtvaart­industrie is traditione­el sterker uitgebouwd in Franstalig België. Daarnaast trok Trappier ook nadrukkeli­jk de Europese kaart. “Voor België zou het Rafale-programma strategisc­h een uiterst interessan­te partnersch­ap zijn op een moment dat Frankrijk zich samen met Duitsland sterk maakt om een Europees defensiepr­ogramma te ontwikkele­n.”

Chantage?

Dassault Aviation bestelt samen met de Franse partnercon­cerns

Éric TRAPPIER CEO Dassault Aviation Thales (o.m. wereldspel­er in cybersecur­ity) en Safran (o.m. luchtvaart­sector) nu al elk jaar voor 800 miljoen euro bij Belgische bedrijven. Reken daarbij de beloofde honderd procent return van de Rafale-investerin­g (4,7 miljard volgens de regeringso­fferte) en dan kom je uit bij die ruim twintig miljard in 20 jaar tijd. Maar is dat geen chantage? Dreigt Frankrijk ermee dat als België geen Rafales koopt, de Franse bestelling­en in België doen wegvallen? Trappier ontwijkt de vraag: “Hoe meer business, hoe meer opportunit­eiten. Bij minder business, doen we minder. Die 20 miljard kunnen we waarborgen indien we een akkoord kunnen sluiten. Dat is niet te mooi om waar te zijn.”

Daarmee refereerde Trappier naar een eerdere uitspraak van defensiemi­nister Steven Vandeput (N-VA). Al was die gisteren ook niet onder de indruk van het Franse charmeoffe­nsief. “Geen commentaar. Ik reageer ook niet op wat Britse of Amerikaans­e kandidaten zoal in de pers lanceren. De regering heeft afgesproke­n te werken volgens een open en transparan­te competitie. Ik hou mij aan die afspraak.”

Dit is niet te mooi om waar te zijn. Als België 34 Rafales koopt, garanderen wij een economisch­e return voor heel België over 20 jaar van minstens 20 miljard euro

 ?? FOTO BELGA ?? ‘Belgium First’. Met die slogan probeerde de Franse vliegtuigb­ouwer Dassault Aviation ons land te paaien tijdens een persconfer­entie gisteren.
FOTO BELGA ‘Belgium First’. Met die slogan probeerde de Franse vliegtuigb­ouwer Dassault Aviation ons land te paaien tijdens een persconfer­entie gisteren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium