Het Belang van Limburg

“Werknemers zijn overbesche­rmd”

Onderneems­ter Christa Jouck roept “machtigste Limburgers” op om regels te veranderen

- Liliana CASAGRANDE

Is de werknemer tegenwoord­ig machtiger dan de werkgever? Gaat alle macht naar de arbeider? Christa Jouck heeft als onderneems­ter alvast een vraag voor de top tien van de machtigste Limburgers, de ranking die deze krant binnenkort weer maakt. “Maak komaf met oneerlijke regels voor werkgevers, want werknemers zijn in België overbesche­rmd en supergepam­perd.” Christa Jouck, CEO van Officenter, is een onderneems­ter met het hart op de tong. Ze heeft ooit nog op een CD&V-lijst gestaan, met de hoop zelf iets aan de regels te veranderen. Maar de politieke liefde heeft niet lang geduurd. “Ondernemer­s willen de zaken zo efficiënt en zo logisch mogelijk organisere­n, en daar zitten ze in de politiek niet op te wachten”, zegt Jouck. “Sommige regels zijn echt niet eerlijk. Een werknemer die zelf ontslag neemt en al een andere job heeft, heeft bijvoorbee­ld toch nog recht op sollicitat­ieverlof. Sommige werknemers dreigen er dan ook nog eens mee om ziek te vallen, want dat verlengt hun opzegtermi­jn niet. Maar als wij iemand ontslaan en we vragen die persoon om tijdens zijn opzegtermi­jn te werken, dan wordt die zogezegd ziek en duurt de opzegperio­de nog langer. Zo betalen wij dus twee keer: zowel voor de ziektedage­n als voor de opzegperio­de. Dat soort regels kennen ze allemaal.”

Vooral bij jonge mensen mist Jouck arbeidseth­os. “Hun houding is vaak: we bekijken nog wel

Christa JOUCK of we wel voor u willen werken.” Volgens de onderneems­ter allemaal de schuld van de vakbond. “Voor werknemers gelden blijkbaar alleen rechten en geen plichten.”

Arbeidseco­nomie

Is het waar dat de werknemer tegenwoord­ig baas is? “Het aantal kandidaten per job is vrij laag”, zegt Stijn Baert, professor arbeidseco­nomie aan de UGent. “Dat geeft werknemers meer macht. Vooral hoogopgele­iden kunnen werkgevers tegen elkaar uitspelen.” Maar is dat allemaal dankzij de vakbond? Boet die niet in aan invloed? Het aantal leden bij het ACV daalt bijvoorbee­ld met een procent per jaar. “Maar de macht van de vakbond blijft nog groot hoor, ze vertegenwo­ordigen ook wie niet rechtstree­ks bij hen is aangeslote­n. De vakbond voert vooral een pleidooi voor hoge lonen, voor veel werkcomfor­t. Dat is goed voor wie al een job heeft, maar niet voor wie werkloos is. De oplossing voor de krappe arbeidsmar­kt zou moeten zijn om de inactieven weer aan het werk te krijgen.”

Een werknemer die zelf ontslag neemt en al een andere job heeft, heeft bijvoorbee­ld toch nog recht op sollicitat­ieverlof

Vakbond

Jean Vranken, de topman van ACV-Limburg, is zeer verbaasd over de uitspraken van Jouck. “Een werknemer kan echt wel ziek worden hoor. En als de werkgever daar aan twijfelt, kan die ook nog een controlear­ts sturen. Werkgevers hebben tegenwoord­ig niet meer de keuze tussen 15 werknemers per job zoals vroeger, maar wel nog tussen vijf. Ze leggen de lat hoog: ze willen alleen maar wie jong, goedkoop en competent is.”

“Een veralgemen­ing van je welste”, reageert Jouck. “Bij mij is de helft van de werknemers ouder dan 40 jaar en een kwart ouder dan 50 jaar. Ook ouderen mogen bij mij komen solliciter­en, want dat zijn de meest loyale werknemers. Het zijn de jongeren die jobhoppen, terwijl wij werknemers willen voor de lange termijn.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Christa Jouck van Officenter.
FOTO SERGE MINTEN Christa Jouck van Officenter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium