Het Belang van Limburg

Eerste asielzoeke­rs uitgewezen naar Soedan na conclusies rapport

-

De uitwijzing­en naar Soedan zijn weer opgestart. Het gaat weliswaar om uitgeproce­deerde asielzoeke­rs en niet om transmigra­nten. Daarvoor moeten de procedures nog worden aangepast. Na de verhalen over de foltering van teruggestu­urde Soedanezen eind vorig jaar zette premier Michel (MR) alle repatriëri­ngen stop. Ook die van uitgeproce­deerde asielzoeke­rs. Die zijn gisteren weer opgestart. Normaal gezien zouden er twee Soedanezen teruggestu­urd worden, maar eentje heeft dat geweigerd. “Die zal nu onder begeleidin­g worden gerepa- trieerd”, zegt Geert De Vulder, woordvoerd­er van de Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ). “We hebben nu nog drie Soedanezen die op het einde van hun procedure zitten en dan nog eens vijf die in een centrum verblijven maar geen asielproce­dure hebben opgestart. Negen Soedanezen zijn al eerder in een ander land, vooral Italië, geregistre­erd en worden naar daar teruggestu­urd.”

Identifica­tie

Dirk Van den Bulck, de commissari­s-generaal voor de vluchtelin­gen en de staatlozen, vraagt in zijn rapport over Soedan van vorige week om de procedures voor uitwijzing­en van transmigra­nten aan te passen. Zo mag het DVZ er niet meer van uitgaan dat iemand die geen asiel aanvraagt, geen risico loopt op foltering. Bij de identifica­tiecommiss­ies moet er voortaan ook altijd iemand van DVZ én een tolk aanwezig zijn. “We zijn bezig met het aanpassen van die procedures.”

De sp.a-oppositie ziet geen problemen in de uitwijzing­en van gisteren, aangezien het om afgewezen asielzoeke­rs gaat. “De commissari­s heeft bevestigd dat zij geen risico lopen op mishandeli­ng of foltering”, reageert Monica De Coninck (sp.a).

 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ?? De twee Soedanezen die gisteren uitgewezen werden waren uitgeproce­deerde asielzoeke­rs en geen transmigra­nten.
FOTO OLIVIER MATTHYS De twee Soedanezen die gisteren uitgewezen werden waren uitgeproce­deerde asielzoeke­rs en geen transmigra­nten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium