Het Belang van Limburg

“Willen we hier echt een prioriteit van maken?”

Verkeersde­skundigen sceptisch over Open Vld-boetes voor middenvakr­ijders

- Timmie VAN DIEPEN

Open Vld wil de boetes voor middenvakr­ijders optrekken. Eerder zei ook mobiliteit­sminister François Bellot (MR) al dat hij dergelijk voorstel in overweging wil nemen. Maar verkeersde­skundigen zijn sceptisch. “Er zijn geen studies die bewijzen dat middenvakr­ijden files of ongevallen veroorzaak­t. Het is hoogstens ergerlijk. Willen we hier dan echt een prioriteit van maken?” Middenvakr­ijden is de grootste ergernis op de Belgische snelwegen. Het verkeersve­iligheidsi­nstituut Vias stelde daarom in november al voor om er een overtredin­g van tweede graad (116 euro bij onmiddelli­jke inning, 160 bij minnelijke schikking) van te maken in plaats van een eerstegraa­dsovertred­ing (58 euro bij onmiddelli­jke inning, 85 euro bij minnelijke schikking). Zo wordt de overtredin­g gelijkgest­eld aan inhalen langs rechts, een discipline waar Belgen Europees kampioen in zijn. Mobiliteit­sminister François Bellot (MR) schaarde zich eind vorig jaar al achter dat idee. Nu heeft Open Vld een wetsvoorst­el klaar om de boetes te verhogen. “Maar alleen de boetes optrekken, zal niet volstaan”, zegt Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld). “De politie zal ook een extra oogje in het zeil moeten houden en middenvakk­levers beboeten.” Volgens het kabinet van minister Bellot zal het voorstel binnenkort besproken worden op de Federale Commissie voor Verkeersve­iligheid.

Probleem of ergernis?

Maar is middenvakr­ijden ook effectief een probleem op onze snelwegen? “Ik ken geen studies die bewijzen dat middenvakr­ijden onveilig zou zijn”, zegt professor mobiliteit­swetenscha­ppen Tom Brijs (UHasselt). “Ik begrijp dat mensen zich eraan ergeren, maar volgens mij is dit voorstel een druppel op een hete plaat. Het feit dat erover gepraat wordt is goed, maar de boetes verhogen heeft alleen zin als je effectief meer gaat controlere­n. Maar moet dit een prioriteit zijn voor de politie? Als we de middelen voor verkeersve­iligheid moeten verdelen, kunnen we veel beter focussen op de echte killers in het verkeer, zoals het gebruik van de gsm of alcohol. Gedrag waarvan wel voldoende bewezen is dat het onveilig is.”

File

Verkeersde­skundigen betwijfele­n ook of middenvakr­ijden files veroorzaak­t, zoals de voorstande­rs van hogere boetes beweren. “Daar is nooit onderzoek naar gedaan, maar als je naar de structurel­e files in ons land kijkt, dan vormen die zich aan knelpunten zoals de Brusselse ring. Daar zitten de rijstroken dusdanig vol dat het weinig met middenvakr­ijders te maken kan hebben”, zegt professor Chris Tampère (KU Leuven) die de doorstromi­ng op onze snelwegen onderzocht. “Middenvakr­ijden kan wel een effect hebben op minder drukke stroken, omdat het verkeer naar links wordt gedrukt. Maar dan gaat het eerder om het verschil tussen 120 en 110 km/uur, niet om files. Mij lijkt deze hele discussie dus een storm in een glas water. Een prioriteit zou ik hier zeker niet van maken.”

 ??  ??
 ?? FOTO GIA ?? Op het middenvak rijden: het is volgens experts hoogstens ergerlijk.
FOTO GIA Op het middenvak rijden: het is volgens experts hoogstens ergerlijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium