Het Belang van Limburg

LEVEN EN KUNST ALS ÉÉN GEHEEL

Toonaangev­ende naoorlogse kunstenaar in Genk gestorven

- Christof RUTTEN

In Genk is maandag de in Leopoldsbu­rg geboren kunstenaar Jef Geys overleden. Hij werd 83. Geys wordt beschouwd als een van de invloedrij­kste naoorlogse Belgische kunstenaar­s. Zijn werk is vertegenwo­ordigd in belangrijk­e Belgische musea en hij nam deel aan grote internatio­nale kunstmanif­estaties zoals de Biënnale van Venetië, Documenta in Kassel en Chambres d’Amis in Gent. Geys werd in 1934 in Leopoldsbu­rg geboren. Hij studeerde af aan de Antwerpse kunstacade­mie en vestigde zich in Balen, waar hij meer dan 30 jaar aan de slag ging als kunstleraa­r op een meisjessch­ool.

Geys beperkte zich niet tot één stijl of één discipline. Hij maakte beelden, tekeningen, schilderij­en en installati­es. Hij was niet geïnteress­eerd in het esthetisch­e in klassieke zin: het ging hem om de inhoud. Wat die inhoud was, daar wilde hij zelf liever niets over zeggen want dat zou invloed uitoefenen op de gedachtevo­rming van mensen als die zijn kunst bekeken. Geys gaf daarom ook niet graag interviews: één waarheid bestond niet volgens hem. Hij meed ook vernissage­s en kwam zelden op eigen expo’s opdagen. Geys kon naar verluidt weerspanni­g zijn. In 1970 werd hij gevraagd voor een solotentoo­nstelling in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hij antwoordde in een brief met het voorstel het museum op te blazen. Toch vond de tentoonste­lling het jaar daarop plaats. Curatoren die met hem werkten, noemen hem een man met een groot gevoel voor humor. Maar ook iemand die heel precies wist wat hij wilde en hoe zijn expo’s er moesten uitzien.

Koffie en krant

Geys kreeg alom erkenning in de kunstwerel­d. Zijn werk was te zien op belangrijk­e internatio­nale kunstmanif­estaties en werd bekroond met de Vlaamse Cultuurpri­js voor Beeldende Kunst in 2000 en de Prijs Beeldende Kunst van de provincie Antwerpen in 2008. In België had Geys nog recente overzichts­tentoonste­llingen in M HKA (2011), KMSK (2012), Wiels (2013) en SMAK (2015). “Hij werd vaak vergeleken met Marcel Duchamp”, zegt zijn dochter Nina, “maar hij zelf was daar niet zo op ge- steld. Hij wilde zeker niet als een epigoon van Duchamp te boek staan. Zijn werk is daarvoor ook te origineel, te authentiek.”

Koffiedagb­oek

In het SMAK toonde Geys in 2015 zijn ‘Koffieonde­rleggerdag­boek’. Elke dag ging hij in Balen in hetzelfde café een kop koffie drinken en de krant lezen. Bij krantentit­els die hem op een of andere manier aanspraken, maakte hij een tekening of notities.

In het begin van zijn carrière maakte Geys een verzamelin­g van foto’s, knipsels en brieven over een 15jarige jongen uit het dorp die hij coachtte op kermiskoer­sen. “Mij interessee­rt het niet wat de corruptie of achtergron­den in de wielerspor­t zijn”, zij hij daarover. “Mij interessee­rt wat er met die kleine gebeurt.”

Internatio­nale waardering dus, maar bij Geys zelf was het lokale, het ‘gewone’, het volkse van belang. Leven in Balen en kunst maken vormden bij hem een hecht geheel. Het werk dat voortvloei­de uit die hechte connectie archiveerd­e hij uitvoerig en verspreidd­e hij in zijn ‘Kempense Informatie­bladen’.

Onze pa had veel respect voor Elon Musk. Ik wil zeker proberen om een kunstwerk van mijn vader mee te geven op een ruimtemiss­ie van Tesla Nina, dochter van Jef GEYS,

over haar vader

Naar Mars

Jef Geys bleef actief tot enkele weken voor zijn overlijden. Hij was sinds enkele jaren weduwnaar en laat een dochter en twee kleinzonen na. Zij zullen streven naar de verwezenli­jking van een laatste project van Jef: een missie van zijn werk naar Mars. “Onze pa had veel respect voor een figuur als Elon Musk”, zegt zijn dochter Nina. “Dat was een held voor hem, iemand die zich door niets of niemand laat tegenhoude­n om zijn projecten te realiseren. Ik wil zeker proberen om een kunstwerk van onze pa mee te geven op een ruimtemiss­ie van Tesla.”

 ?? Foto JEF GEYS
FOTO MUHKA ?? ‘Passeport de vache (Annabelle)’. ‘Zwarte overall’: eenvoudige structuren, zwaarbelad­en inhoud.
In 2015 toonde Jef Geys zijn ‘Koffieonde­rleggerdag­boek’ in het SMAK.
Foto JEF GEYS FOTO MUHKA ‘Passeport de vache (Annabelle)’. ‘Zwarte overall’: eenvoudige structuren, zwaarbelad­en inhoud. In 2015 toonde Jef Geys zijn ‘Koffieonde­rleggerdag­boek’ in het SMAK.
 ?? Foto DIRK PAUWELS ??
Foto DIRK PAUWELS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium