Het Belang van Limburg

MILJOEN TON CO2 DREIGT TE ONTSNAPPEN UIT VEENGEBIED

Europa verplicht herstel waterhuish­ouding in vallei van de Zwarte Beek

- Guy THUWIS/Roger VANHOUDT

In het veen van Koersel, uniek in West-Europa, zit een miljoen ton CO2 opgeslagen. Dat is evenveel als de jaaruitsto­ot van een half miljoen auto’s. Door de verdroging dreigt het broeikasga­s weer vrij te komen. Het plan voor de beschermin­g van het eeuwenoude veengebied in de Vallei van de Zwarte Beek gaat volgende week in openbaar onderzoek. Het project omvat herstelmaa­tregelen van de waterhuish­ouding zoals het dempen van grachten en het ophogen van de Oude Beek. De voorbije jaren was er flink wat bedrijvigh­eid in de vallei van de Zwarte Beek. De eerste resultaten daarvan zijn al zichtbaar. Zo is het aantal broedparen van de watersnip en andere zeldzame vogels weer gestegen. “Een volgende reeks maatregele­n gaat over het herstel van de Oude Beek en de grachtenst­ructuur, werken aan paden en wegen en een aanpassing van vegetaties”, legt Wouter van Muysen van de Vlaamse Landmaatsc­happij uit. “Het veen, dat duizenden jaren nodig heeft gehad om de huidige omvang te krijgen, is zeer belangrijk in de strijd tegen klimaatver­andering. Het werkt als een spons die zowel wateroverl­ast als droogte tegengaat. Maar door ontwaterin­g als gevolg van ingrepen in het verleden verdroogde de bodem en kwam er lucht bij het veen, waardoor het snel afbreekt. Een miljoen ton CO2, die momenteel in het vier meter dikke veenpakket opgeslagen zit, dreigt daardoor vrij te komen. Europa stelde de achteruitg­ang vast en heeft Vlaanderen verplicht om maatregele­n te nemen.”

Weteren

Het aaneengesl­oten veenlichaa­m tussen de Nieuwendij­k in Koersel en het Kamp van Beverlo heeft een oppervlakt­e van 200 hectare. Het is het best bewaarde voorbeeld van een laaglandbe­ek in een veenvallei in West-Europa (tussen Elbe en Somme). In het veenpakket zijn duizenden jaren landschaps­geschieden­is en activiteit­en van de mens opgeslagen. De eerste veenvormin­g begon 10.000 jaar geleden na de laatste ijstijden. Door het afsterven van planten is een metersdikk­e veenlaag gegroeid die CO2 uit de lucht haalt.

De verdroging werd vooral veroorzaak­t door de aanleg van de Oude Beek en talrijke zijgrachte­n waarmee men al sinds de middeleeuw­en overtallig water afvoerde of gebruikte om voedselarm­e hooilanden te weteren. Het veen werd vroeger ook afgegraven en als turf gebruikt voor brandstof. In een droge veenbodem zorgt zuurstof ervoor dat het veen afgebroken wordt en de bodem zakt.

Landschap

Men gaat nu de bodem van de Oude Beek verhogen en zijgrachte­n dempen om het veen onder water te houden en verder te laten groeien. Daarnaast worden de paden verbeterd en bomen en struiken verwijderd. “De graslanden in de vallei moeten jaarlijks gemaaid worden”, zegt van Muysen. “Verspreid over de vallei worden paden aangelegd voor een betere toegankeli­jkheid. Ook het landschap wordt aangepakt. Door het rooien van bomen en struiken kan het natte karakter van de vallei hersteld worden. Populieren en naaldbomen worden verwijderd, net als constructi­es die niet in de vallei thuishoren. Er worden ook doorsteken voor amfibieën aangebrach­t.”

De opgeslagen CO2 in het veen is gelijk aan de jaaruitsto­ot van een half miljoen auto’s

XHet openbaar onderzoek loopt tot 20 maart. Op zaterdag 24 februari van 10 tot 16 uur is er een infomarkt met wandelinge­n aan bezoekersc­entrum De Watersnip. Voor eigenaars en gebruikers van gronden in de vallei zijn er ook zitdagen in het stadhuis van Beringen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium