Het Belang van Limburg

Uitslaande brand bij Aerotrim

Hulpdienst­en massaal paraat voor ramp in Seveso-bedrijf

- Geert VAN BAELEN

Op het Overpeltse industriet­errein heeft dinsdagoch­tend een hevige brand gewoed bij Aerotrim op de Industriel­aan. Dit bedrijf dat gespeciali­seerd is in het afvullen van spuitbusse­n, is een zogenaamd Seveso-bedrijf dat met uiterst brandbare stoffen werkt. De hulpdienst­en lieten niets aan het toeval over, maar de brandweer kreeg het vuur redelijk snel onder controle. Twee werknemers raakten lichtgewon­d. “De precieze oorzaak van de brand moet nog onderzocht worden. Kort na 8 uur heeft zich in een productieh­al een kortsluiti­ng met een steekvlam voorgedaan. Hierdoor is brand ontstaan in één van drie aparte compartime­nten waaruit deze afdeling is opgebouwd”, situeert algemeen directeur Herman Standaert van het bedrijf in Overpelt, dat een onderdeel is van het Turnhoutse Soudal. “Onmiddelli­jk traden de nodige alarmproce­dures in werking. De veertigtal werknemers die op dat moment aanwezig waren, zijn naar buiten gegaan. Twee werknemers werden lichtgewon­d overgebrac­ht naar het ziekenhuis voor verdere controle. Het gaat om een persoon die een lichte brandwonde opliep, terwijl een tweede persoon vooral in shock verkeerde.” Ook het naastligge­nde bedrijf Pami werd een tijdje ontruimd.

Asbest

De hulpdienst­en lieten niets aan het toeval over. De mug en ziekenwage­ns stonden paraat. Ook de politie leidde het verkeer om. Het medisch interventi­eplan werd in vooralarm gezet, maar uiteindeli­jk moest het niet concreet opgeonze start worden. Tot in de verre omgeving was een rookpluim zichtbaar. Het eerste uur werd aan de ruime omgeving gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden. “Gelukkig dreef de rook weg van bewoond gebied”, weet Walter Cuypers van de brandweer. “Ook op het vlak van brandschad­e had dit veel erger kunnen aflopen. Zo hebben we enkele kubusvaten met hoogst brandbare producten, en explosiege­voelige ruimtes kunnen vrijwaren.” Het bedrijf zit volop in een vernieuwin­gsoperatie. De brand situeerde zich in een onderdeel van oude productieh­al die op termijn volledig wordt overgeheve­ld naar een nieuwe hal op het terrein. “Het dak van de getroffen hal bestaat volledig uit asbest. De asbestneer­slag is hoofdzakel­ijk beperkt gebleven tot het bedrijfste­rrein zelf. Een kleine hoeveelhei­d is ook terechtgek­omen bij het naburige Staf Cars. Deze locaties zijn afgespanne­n met lint en zullen na vandaag worden geruimd door een gespeciali­seerde firma”, stelt Cuypers.

Technisch werkloos

Hoever de economisch­e schade zich uitstrekt, moet nog uitgezocht. “Een aantal productiem­achines bleven weliswaar gevrijwaar­d”, stelt directeur Standaert. “De komende dagen zullen uitwijzen in hoeverre we de productie kunnen herstarten, maar het is onvermijde­lijk dat een deel van werknemers in Overpelt een tijdje technisch werkloos zullen zijn. Goed nieuws is wel dat de volledige voorraad van grondstoff­en en het magazijn met afgewerkte producten intact zijn gebleven.” Na de bluswerken raakte een brandweerv­rouw nog lichtgewon­d aan het been toen ze werd geraakt door een brandslang die onder hoge druk losschoot van een brandweerw­agen. Ze werd voor controle overgebrac­ht naar het ziekenhuis.

 ?? FOTO GVB ?? Het bedrijf vult spuitbusse­n. Er waren dan ook heel wat brandbare stoffen aanwezig. De hulpdienst­en konden voorkomen dat het rampenplan in werking gezet moest worden.
FOTO GVB Het bedrijf vult spuitbusse­n. Er waren dan ook heel wat brandbare stoffen aanwezig. De hulpdienst­en konden voorkomen dat het rampenplan in werking gezet moest worden.
 ?? FOTO GVB ?? Het dak van de getroffen hal bestaat volledig uit asbest.
FOTO GVB Het dak van de getroffen hal bestaat volledig uit asbest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium